Ryż zapiekany z jabłkami
Stało się. Blog zmienił wygląd i bardzo ale to bardzo mi się podoba. Potrzebowałam tej zmiany i takiego oddechu. Bardzo dziękuje Karolinie z Karografia za pomoc, cierpliwość, cudowny wygląd i za wszystko. Polecam wam Karolinkę, bo jest naprawdę wspaniałą osobą i bardzo dużo potrafi zdziałać na blogu. Jeżeli potrzebujecie zmiany to działajcie.
Moje chłopaki ostatnio ciągle wołają o ryż z jabłkami. Robiłam go już tyle razy i w sumie na różne sposoby. Teraz zapiekłam go z serkiem homogenizowanym i jabłkami. Wyszedł tak pyszny, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Część zjedliśmy na obiad a resztę na kolację. Smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno. Jestem pewna, że jak zrobicie taki w domu to wszystkim będzie bardzo smakował, zwłaszcza dzieciom. Taki ryż możecie także zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. Ja życzę wam smacznego. I kochani cudownego poniedziałku.
Składniki:
- 300 g ryżu jaśminowego (od Sonko)
- 3 duże jabłka
- serek homogenizowany waniliowy
- 6 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu + odrobina do posypania na wierzchu
- łyżeczka masła do wysmarowania formy
Ryż jaśminowy ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale nie dodawać do wody soli. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć jabłka do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu i dusić 10 minut.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i dodać do niego mleko i serek homogenizowany oraz 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć jabłka i pozostałą część ryżu, Na wierzchu posypujemy jeszcze cukrem i cynamonem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. Podajemy jeszcze ciepły ryż. Można także podać go na zimno, jest równie pyszny.
Ryż z jabłkami i dużą ilością cynamonu mogłybyśmy jeść na kilogramy :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zmiany na bogu :)
Dziękuje bardzo :-)
UsuńUwielbiam zapiekany ryż :) Często przygotowuje go też w wersji ekspresowej na patelni ;)
OdpowiedzUsuńA nowy wygląd bloga jest wspaniały :)
Dziękuje bardzo kochana :-)
UsuńTaki ryż to smak mojego dzieciństwa. Może bez serka w środku:-) Co któryś piątek królował u nas na obiedzie:-)
OdpowiedzUsuńIle bym, dała, żeby móc cofnąć czas...
Marzenko pozostają nam wspaniałe wspomnienia :-)
UsuńA zmiany na plus:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDla wielu to przepyszny smak dziecińtwa :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńDanie to kojarzy mi się z dzieciństwem i okresem karmienia, kiedy byłam na diecie z powodu alergii syna...
OdpowiedzUsuńPodobają mi się zmiany u Ciebie 😊 Przedtem trochę mnie drażni jak zdjęcia były ruchome no i nagłówek jest cudny. 💜💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńLubię ryż z prażonymi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńBlog wygląda bardzo ładnie :)
Dziękuje kochana :-)
UsuńLubię takie śniadania :) Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPychotka taki ryż :) ...a zmiany wyszły na dobre :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńteż mi robiła stronkę :) Mega robota!
OdpowiedzUsuńA to danie strasznie kojarzy się z dzieciństwem <3 klasyk!
Karolina jest mega :-)
UsuńWieki nie jadłam ryżu zapiekanego z jabłkami, pychotka! :) A wygląd bloga super, bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚwietny ryż i świetne zmiany na blogu, gratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńSmak mojego dzieciństwa- uwielbiam takie słodkie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńjak tu pięknie i nowocześnie teraz u Ciebie Marzenko! super szablon:) a ryż zawsze kojarzył mi się źle ze względu na spieczoną suchą warstwę ryżu na wierzchu..u Ciebie tak nie wygląda może przez ten serek homo?
OdpowiedzUsuńBlog wygląda teraz zdecydowanie lepiej! :D Serio!
OdpowiedzUsuńGratuluje, blog wygląda wspaniale 😍 A co do przepisu, ryż z jabłkami, pycha, smak dzieciństwa 👍😋
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) dawno nie robiłam, w ogóle jakoś go rzadko robię a lubimy :)
OdpowiedzUsuńRyż w połączeniu z serkiem waniliowym to mega pychotka w sam raz na śniadanko do pracy 😘
OdpowiedzUsuń