Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną
Uwielbiam chlebki bananowe, mają w sobie coś magicznego. Powiem wam szczerze, że średnio robię je dwa-trzy razy w miesiącu, bardzo nam smakują. Lubię zabrać sobie kawałek do pracy i zjeść na drugie śniadanie do herbatki. Chlebek z tego przepisu robiłam już wiele razy, zmieniam tylko dodatki. Tym razem dodałam żurawinę i orzechy, wyszedł naprawdę pyszny. No i zrobiłam polewę czekoladową z masła kokosowego, jak nie macie takiego masła to dodajcie olej kokosowy. Polecam wam ten chlebuś, koniecznie spróbujcie go zrobić i pochwalcie się jak wam smakował, możecie podesłać także zdjęcia waszych chlebków. To ja uciekam do pracy a wam zostawiam przepis. Cudownego dnia kochani.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 75 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g suszonej żurawiny
- garść orzechów
polewa - 1 czubata łyżka masła kokosowego (może być olej kokosowy), 2 łyżki miodu, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżki gorącej wody
garść płatków migdałów do posypania ciasta
Do miski wkładamy banany pokrojone na kawałki. Tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy wszystko trzepaczką, możecie użyć oczywiście miksera. Następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą i mąkę ryżową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem mieszamy.
Do ciasta dodajemy żurawinę i posiekane orzechy, mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką ryżową, przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy je na kratkę, aby przestygło.
Przygotowujemy polewę - do miseczki przekładamy masło kokosowe, miód, kakao i dodajemy wodę zagotowaną w czajniku, mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie polewa.
Polewą smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego.