Bezy z cukrem trzcinowym i kokosowym
Zostały mi białka z robienia pączków no to zrobiłam bezy. U nas bardzo je wszyscy lubią. Są co prawda mega słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność. Dałam do smaku do nich tym razem cukru kokosowego, który ostatnio często używam i dodaje do placków, gofrów, naleśników i innych słodkości. A wy znacie cukier kokosowy, lubicie go i używacie ? Ja bezy zrobiłam takie bez kształtu, po prostu nałożyłam łyżką na blaszkę, ale możecie się pobawić i nadać im inne kształty za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniego kształtu tylki cukierniczej. Można zrobić takie większe placki i nałożyć na nie potem krem i owoce. Możliwości jest wiele a wszystkie pyszne. To ja was zostawiam z przepisem a sama biegnę do pracy, mam pudełku kilka bez, będą super smakowały z kawką.
Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 5 białek
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- szczypta soli
Białka ubijamy na pianę, w trakcie dodajemy szczyptę soli. Jak pianka będzie sztywna to dodajemy porcjami cukier trzcinowy i kokosowy, ubijamy i dodajemy cukier i tak na zmianę do końca. Nie spieszmy się, wsypujcie po 2 łyżki cukru i ubijajcie cierpliwie. Idealna beza potrzebuje waszego czasu.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, łyżką nakładamy porcję bezy w odstępach. Można także wycisnąć bezy z rękawa cukierniczego z wybranym kształtem tylki cukierniczej.
Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blaszce, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
To prawda, po pączkach zostaje wiele białek. Ja zamrażam. Potem coś z nimi robię. Bezy to bardzo dobry pomysł. Cukru kokosowego nie używałam, ale fajnie że o nim piszesz. Potrafi zmienić smak potrawy.
OdpowiedzUsuńBeziki też lubię. Można się pobawić tworząc z nich smaczne cudeńka.
Miłego dnia Marzenko :)
ja za bezami niezbyt przepadam,bo w sumie smakują jakbym jadła cukier, ale mają fajny kolorek :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bezami ale Twoje są śliczne ;)
OdpowiedzUsuńCukier kokosowy znam i też słodzę desery:)
OdpowiedzUsuńprzymierzałam sie też do bez tylko miałam wątpliwości czy utrzymają tą sztywność piany tak ja cukier biały.
ale widzę że się da;)
Mam cukier kokosowy, podobno zdrowszy od zwykłego i ma ciekawy posmak :) bezy bardzo fajne, szczególnie podoba mi się kolor :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wykorzystałaś białka, które zostały:-) Beziki uwielbiamy:-)
OdpowiedzUsuńNie lubię bez, ale moja mama jest ich miłośniczką :)
OdpowiedzUsuńPyszne beziki :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze☺
OdpowiedzUsuńA ja tak średnio przepadam za bezami zdecydowanie są za słodkie;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie białek!
OdpowiedzUsuńŚliczne beziki. Ja bym je od razu wykorzystała do jakiegoś fajnego deseru w szklaneczce :)
OdpowiedzUsuńMimo, że jestem już po paru pączkach to takiego beza bym nie odmówił.
OdpowiedzUsuńMaruda
Ja nie lubie bez, ale musze zrobić mojej siostrze, która je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Lubię bezy, ale jakoś nigdy nie odważyłam się, żeby zrobić je samodzielnie. Może w końcu czas spróbować.
OdpowiedzUsuńza bezami średnio przepadam,za to mam w domu małego smakosza który takimi maleństwami nie pogardzi :)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie uwielbiałam, teraz rzadko jadam, ale skusiłabym się na kilka takich :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy chrupać bezy :D A najlepsze są polane jogurtem naturalnym <3 Cukier kokosowy często używamy w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuń