Bułki pszenne
Kochani mam dla was kolejne, rewelacyjne bułki pszenne. Są bardzo łatwe, szybkie i każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Przepis znalazłam na instagramie u onijki. Oglądając jej zdjęcia ma się ochotę od razu iść do kuchni i piec pieczywo. A ja tak kocham je piec. I już nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Buły pysznie smakują nawet następnego dnia. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Życzę smacznego i życzę wam cudownego piątku.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 140 ml ciepłego mleka
- 140 ml ciepłej wody
- 8 g suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
- 20 g masła
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek
Do miski wsypujemy mąkę. Masło rozpuszczamy i chwilkę studzimy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Wlewamy także wodę, olej i masło. Dodajemy sól i cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.
Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kule, lekko je spłaszczamy i nacinamy pośrodku nożem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułki wyciągamy i przekładamy na kratkę, aby wystygły.
domowe bułeczki i dżem, pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPyszne domowe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułki :) Też czasem takie piekę. Przynajmniej nie zawierają sztucznych dodatków i spulchniaczy :)
OdpowiedzUsuńMi te ze sklepu już nie smakują, wolę takie domowe :-)
Usuńmmmmm muszę sama takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńTakim bułeczkom żadne inne nie dorównują ;)
OdpowiedzUsuńpyszne, najlepiej pasuje do nich swojskie masełko :)
OdpowiedzUsuńTak są pyszne z masłem :-)
UsuńPyszne na śniadanko do mleka z samym masłem, mniamm
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne :) Na słodkie śniadanko z dżemem lub kremem czekoladowym będą jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie ;) Akurat mam w domu hummus i dużo awokado, więc nadałyby się do nich idealnie ;)
OdpowiedzUsuńAniu to musisz je koniecznie upiec, będą ci smakowały :-)
UsuńPięknie się udały :)
OdpowiedzUsuńCudne! Aż czuję jak pięknie pachną!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńŚwierza bułeczka z masełkiem nam się właśnie teraz marzy :D
OdpowiedzUsuńZapraszam dziewczyny :-)
Usuńwspaniale wyrosły :)
OdpowiedzUsuńSpróbuje na pewno:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Renatko :-)
UsuńMuszę upiec :) Bułek w domu już dawno nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam termoobiegu mam na gaz czy tak samo pięć
OdpowiedzUsuńKochana pieczemy normalnie 😃 Po podanym czasie zobacz czy są przyrumienione. W razie potrzeby potrzymaj je dłużej 😃 Pozdrawiam 😃
Usuń