Chleb na zakwasie wg Hamelmana
Powiem tak, jak zrobiłam ten chleb po raz pierwszy to przepadłam, zakochałam się w jego smaku. I powiem wam, że bardzo często go piekę, nawet mój mąż ma w tym swój udział bo dzielnie wyrabia ciasto. Chleb ten jest po prostu wspaniały w smaku, dość długo trzyma świeżość i super smakuje nawet po 3-4 dniach. No i ma te dziury, które zawsze mnie zachwycają w pieczywie. Nie jest pracochłonny, wymaga tylko czasu, musi po prostu mieć czas, aby wyrosnąć. Ale odwdzięczy się smakiem. To ja wam zostawiam przepis a sama lecę do pracy, mówię wam, zróbcie ten chlebuś. Miłego dnia kochani.
Składniki:
zaczyn
- 30 g zakwasu żytniego (który musimy dokarmić 12 godzin wcześniej)
- 170 g wody
- 140 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe
- 680 g mąki pszennej typ 750
- 90 g mąki żytniej typ 1400
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
Zaczyn - do miski wkładamy zakwas, wodę i mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę pszenną, żytnią, wodę, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je przykryte ściereczką na 3 godziny, co godzinę należy ciasto wyrobić - spłaszczamy i składamy w kopertę.
Ciasto dzielimy na dwie części, ja przekładam je do dwóch koszy rozrostowych, które wysypuje mąką i zostawiam do wyrośnięcia na 2 godziny. Jeżeli nie macie takich koszy możecie chleb przełożyć do blaszek keksówek (wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką) lub wyłożyć miski ściereczką i podsypać mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Chlebki możemy upiec na różne sposoby - jeżeli rósł w blaszce to pieczemy go w blaszce, jeżeli wyrastał w koszu lub misce to na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, podsypujemy go mąką i delikatnie wykładamy chleb na blaszkę. Robimy wzorek i spryskujemy go wodą. Możemy także nagrzać garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne i w nim upiec chleb.
Pieczemy przez 40 minut, piekarnik spryskujemy wodą. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.
Marzenko, tak to wspaniały chleb i u mnie często się pojawia.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Tak kochana jest naprawdę pyszny 😍
Usuńwyszedł idealnie:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, a zakwas z jakiego przepisu?
OdpowiedzUsuńRenatko ja mam stary zakwas który zawsze dokarmiam tą samą ilością wody i mąki żytniej. A jak go zrobić. Bardzo prosto - przez 5 dni trzeba dodawać do słoja taką samą ilość mąki żytniej i ciepłej wody, wymieszać i trzymać w ciepłym miejscu. Ja jak pamiętam dawałam po 100 g mąki żytniej typ 1400. Po tym czasie zakwas jest gotowy.
UsuńJasne!
UsuńDziękuję Ci :)
Zjadłabym taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńMa cudowną skórkę :D
OdpowiedzUsuńOj tak. Skórka nam smakuje najbardziej 😍
UsuńPyszny chlebek Marzenko:)fajną tą deskę masz :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
UsuńChlebek wygląda cudownie z taką fajnie przypieczoną skórką :)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę upiec☺
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😍
UsuńPiękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony chleb❤
OdpowiedzUsuńMój zakwas padł jakieś 1,5 roku temu, muszę sobie zrobić nowy bo jak widzę takie chlebki to aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDomowe chlebki !! Lubię to lubię... Na pewno spróbuję. Już zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńTaki chleb jest najlepszy :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńahh ta skórka...pysznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy można nie dzielić na 2 chlebki ? Można upiec 1 duży w garnku żeliwnymi? Wówczas z całej ten porcji z przepisu ? :)
Jeżeli masz duży garnek to możesz upiec z całej porcji jeden bochenek. Nie wiem jakiej wielkości oj jest. Jak mniejszy to zrób z połowy porcji lub 3/4. Pozdrawiam 😃
UsuńI wystarczy tylko 30g zakwasu?
OdpowiedzUsuńTak. Ponieważ jak dodasz mąkę i wodę na zaczyn to przez noc będzie zaczyn pracował.
UsuńFaktycznie. :) Dziękuję za odpowiedź. Fajny przepis, przejrzyście napisany. Biorę się za pieczenie. ;)
UsuńDzień dobry, mogę użyć mąki 2000 zamiast 1400.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Tak oczywiście można użyć innych typów mąk :-)
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze pieczemy chlebek?
OdpowiedzUsuńJest podane w przepisie. 220 stopni 😃
UsuńChlebek wygląda bardzo ładnie. Mam pytanie, czy w smaku nie jest zbyt kwaśny?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mam pytanie, czy zaczyn rośnie; po 12 godzinach nie ma żadnych zmian.
OdpowiedzUsuń