Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną
Uwielbiam chlebki bananowe, mają w sobie coś magicznego. Powiem wam szczerze, że średnio robię je dwa-trzy razy w miesiącu, bardzo nam smakują. Lubię zabrać sobie kawałek do pracy i zjeść na drugie śniadanie do herbatki. Chlebek z tego przepisu robiłam już wiele razy, zmieniam tylko dodatki. Tym razem dodałam żurawinę i orzechy, wyszedł naprawdę pyszny. No i zrobiłam polewę czekoladową z masła kokosowego, jak nie macie takiego masła to dodajcie olej kokosowy. Polecam wam ten chlebuś, koniecznie spróbujcie go zrobić i pochwalcie się jak wam smakował, możecie podesłać także zdjęcia waszych chlebków. To ja uciekam do pracy a wam zostawiam przepis. Cudownego dnia kochani.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 75 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g suszonej żurawiny
- garść orzechów
polewa - 1 czubata łyżka masła kokosowego (może być olej kokosowy), 2 łyżki miodu, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżki gorącej wody
garść płatków migdałów do posypania ciasta
Do miski wkładamy banany pokrojone na kawałki. Tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy wszystko trzepaczką, możecie użyć oczywiście miksera. Następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą i mąkę ryżową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem mieszamy.
Do ciasta dodajemy żurawinę i posiekane orzechy, mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką ryżową, przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w blaszce, następnie wyciągamy je na kratkę, aby przestygło.
Przygotowujemy polewę - do miseczki przekładamy masło kokosowe, miód, kakao i dodajemy wodę zagotowaną w czajniku, mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie polewa.
Polewą smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego.
dziś od rana chodzi za mną taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana 😃
UsuńUwielbiam chlebki bananowe za ich cudowny aromat. Z takimi dodatkami chlebek musiał smakować doskonale!
OdpowiedzUsuńAguś był pyszny. Warto go zrobić 😃
UsuńPięknie wygląda i na pewno cudnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPrzeogromnie spodobała mi się idea chlebka z bananowym akcentem.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja!
Sama mogłabym taki zrobić.
Pozdrawiam :)
A pewnie że sama. Łatwo szybko i pysznie 😍
UsuńWygląda super, może do weekendu dojrzeją mi banany ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością 😃
UsuńPysznie wygląda ten chlebek. Czegoś takiego jeszcze w mojej kuchni nie było.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Spróbuj kochana 😃
UsuńWłaśnie zastanawiałam się co zrobić z bananami :)
OdpowiedzUsuńO matko! Jak się pięknie prezentuje! Na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś. Tak jest pyszny ❤️
UsuńBardzo udany chlebek, fajne dodatki :)
OdpowiedzUsuńu mnie takie ciacha schodzą w oka mgnieniu, szczególnie jak Mała zażyczy sobie do szkoły:)
OdpowiedzUsuńU mnie to samo. Bierzemy do pracy a Junior do szkoły 😃
UsuńKocham chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńOj jest 😃
UsuńWspaniały chlebek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek wygląda pysznie! Koniecznie muszę wypróbować :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana. Jest naprawdę pyszny 😃
UsuńTakie chlebki uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy go lubią 😃
UsuńJa też mam słabość do chlebków bananowych, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie porcja na śniadanie, nic więcej nie potrzebuję :))
OdpowiedzUsuńElunia smacznego 😍
UsuńCzy do wypieku tego chlebka można użyć mąki orkiszowej i erytrol zamiast cukru?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna.
Aniu co do mąki orkiszowej to nie wiem bo z nią jeszcze nigdy nie piekłam. Możesz spróbować zaeksperymentować. Zamiast cukru może być erytrol. Pozdrawiam serdecznie 😃
UsuńKochamy chrupiące elementy w takim chlebku :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho na weekend :)
OdpowiedzUsuń