Kotlety z buraka z ciecierzycą i słonecznikiem
Ostatnio razem z mężem oglądaliśmy filmiki z miłośnikami jazdy na rowerze, chyba tęsknimy za wiosną i już nie możemy się doczekać, aż zaczniemy ponownie jeździć. Jak na razie radzimy sobie inaczej i jeździmy sobie w domu na rowerze stacjonarnym, ale to nie to samo co na powietrzu, ten pęd, ten wiatr we włosach. I właśnie na jednym z takich filmów człowiek szpinak robił kotleciki z buraka i fasoli. No i mój mąż własnoręcznie takie kotleciki zrobił. Od samego początku do końca. I powiem wam, że są one pyszne, naprawdę warto je zrobić. Super smakują na obiad z bułką i warzywami jako burger, do obiadu z surówkami i jako dodatek na kanapki. Takie kotleciki są też zdrowe i bardzo syte. A jak przyjemnie je się obiadek, który ktoś zrobił i jeszcze podał. No to życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- puszka fasoli białej
- pół puszki ciecierzycy
- 1 duży surowy burak (250 g)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- curry, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
- 2 łyżeczki pasty curry
- 50 g płatków owsianych
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g słonecznika
- olej rzepakowy (Woj-Len)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy na patelnię. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, pastę curry, próbujemy. Przypraw dodajemy na początku mniej, potem ewentualnie dodajemy. Ja lubię konkretne smaki i ostrzejsze potrawy, i tu każdy dopasowuje ilość do siebie i swoich smaków. Dusimy wszystko razem około 5 minut.
Fasolę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą razem z ciecierzycą, tłuczemy ją tłuczkiem lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy warzywa z patelni, płatki owsiane i mąkę kukurydzianą. Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej patelni i dodajemy do masy.
Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy około 30 minut. Takie kotleciki podajemy z surówkami, możemy podać z bułką jako burger - dodać sałatę, pomidora, kiełki, kiszoną kapustę, ketchup, możemy dodać na kanapki. Kotleciki są naprawdę pyszne.
Nowatorski przepis Marzenko. Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😍
UsuńKotleciki jak najbardziej w moim guście ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Aniu 😃
Usuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńJak z burakami, to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńSuper 😃
UsuńFajne kotleciki, gratulacje dla męża :)
OdpowiedzUsuńczy na patelni można smażyć czy się nie rozpadną a na zimno dobre
OdpowiedzUsuńMożna smażyć na patelni. Na zimno są równie pyszne. Dodaje je na kanapki 😃
UsuńWarzywne kotlety to coś, co uwielbiam! Dziękuję za przepis - na pewno chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko super kotleciki ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana ❤️
UsuńWyglądają super☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne kotlety na bazie strączków. Wpadam na obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ❤️
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają fajnie, skosztowałabym takich :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko. Polecam bo są naprawdę pyszne 😍
UsuńFajny pomysł. Bardzo smakowite kotleciki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, kocham kotlety z buraka i ciecierzycy <3
OdpowiedzUsuńSandicious
Cieszę się 😃
UsuńWspaniałe kotleciki Marzenko :)Coś dla moich wegetarian.
OdpowiedzUsuńJaki ładny kolorek, aż go żal zniszczyć :)
OdpowiedzUsuńElu zapewniam że warto 😘
UsuńChyba nigdy nie przekonam się do buraczanych kotletów :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam. Wyglądają wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo 😍
Usuńfajna alternatywa dla mielonego:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki ☺️
OdpowiedzUsuńDziękuje 😍
UsuńTakie kotlety to mogę jeść! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne kotleciki - pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo 😃
UsuńSłonecznik musi świetnie chrupać :D
OdpowiedzUsuńTak fajnie chrupie 😍
Usuń