Nocne bułeczki drożdżowe


Kolejne bułeczki na blogu. Ostatnio ogarnął mnie istny szał pieczenia. W sumie cały czas piekę pieczywo, ale był czas, że nie spisywałam składników albo nie zdążyłam zrobić zdjęć bo pieczywo było pieczone po południu a wieczorem znikało. Przepis na te bułeczki znalazłam na instagramie u onijki. Buły zdecydowanie wam polecam, są super w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, schować na noc do lodówki a rano je zostawić na chwilę do wyrośnięcia i już można jeść. Smakują rewelacyjnie same, z masłem, jajkiem, dżemem czy innymi dodatkami. Dzieci będą zachwycone takimi bułami, zresztą nie tylko one. To jak - pieczecie nocne buły ? zachęcam i życzę smacznego. Miłego piąteczku. 



Składniki:

- 510 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 16 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek oleju

- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
- siemię lniane do posypania

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, sól i suche drożdże. Jeżeli użyjecie drożdży świeżych to rozróbcie je w ciepłym mleku. Dodajemy ciepłe mleko, wodę oraz olej. Wszystko razem zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Miskę lekko smarujemy olejem, wkładamy ciasto i zawijamy folią lub zamykamy pokrywką od miski. Chowamy na całą noc do lodówki.

Rano wyciągamy ciasto i zostawiamy na je 30 minut, aby się ociepliło. Następnie ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki jakie chcemy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy je na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół.

Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym lub czymś innym - może być mak lub sezam.

Pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyciągamy i przekładamy bułki na kratkę, aby wystygły. Mówię wam jakie one są pyszne, takie świeże z masełkiem, mniam.
Smacznego.




Komentarze

  1. Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jakie apetyczne, porywam do śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Porywam jedną na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mają przepiękny kształt ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie świeże bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kto nie chciałby się delektować rano na śniadanie taką bułą? :D :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękne.
    Sama chętnie bym mogła takie zjeść.
    Super się prezentują.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis! Warto upiec takie bułeczki! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  9. są takieu rocze, że szkoda byłoby mi jeść :D świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy kształt mają Twoje bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie są po kliku godzinach? Albo w nastepnym dniu?

    OdpowiedzUsuń
  12. Buleczki wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze bułeczki. Na leniwe weekendowe śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczki idealne! Koniecznie do zrobienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne :) Idealne na śniadanko w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie jest to samo, wiele przepisów nie obfoconych bo znikają albo jest już zbyt ciemno na zdjęcia:)
    piękne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak robisz taki piękny kształt bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ciasto przed włożeniem do lodówki jest dosyć zbite? Czy coś źle zrobiłam? 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.