Owsianka w formie placka na śniadanie
Bardzo lubię robić owsianki. Powiem wam szczerze, że bardzo często je jem na śniadanie w domu lub w pracy. Czasami robię także owsiankę pieczoną, jest pyszna w smaku. A dzisiaj mam dla was propozycję nieco inną, mianowicie placek owsiankowy czyli owsiankę pieczoną, ale w formie placka. Powiem wam, że super smakuje. Można taki placek zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Taka forma owsianki również mi bardzo pasuje. Dodałam do niej jeszcze sucharki, ponieważ zdecydowałam się wziąć udział w konkursie organizowanych przez firmę Mamut. Spróbuję swojego szczęścia taką właśnie propozycją śniadaniową. Polecam wam takie pyszne i zdrowe śniadanie. Miłego poniedziałku kochani.
Składniki:
- 160 g płatków owsianych
- 170 g płatków żytnich
- 350 ml mleka
- 2 dojrzałe banany
- 5 sucharków Mamut
- 100 g dowolnych orzechów
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g nasion chia
- 10 daktyli
- 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu
Do miski wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy orzechy, żurawinę, pokrojone daktyle i nasiona chia, wlewamy syrop daktylowy lub miód, dodajemy połamane sucharki i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i przekładamy masę. Rozprowadzamy równomiernie i dociskamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu blaszkę wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasz placek kroimy na kawałki. Pysznie smakuje na śniadanie, możemy także zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.
Ale świetny pomysł, muszę koniecznie zrobić taką owsiankę :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na inne ciasto/placek. To taka trochę granola w innej wersji. Pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Dziękuje kochana. Miłego 😘
UsuńPyszne musiało to być, takie owsianki w formie batoników ;)
OdpowiedzUsuńchętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego 😃
UsuńZ podobnego przepisu robię ciasteczka dla mojego dziecka do szkoły:) Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taka owsianeczka.
OdpowiedzUsuńSama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
Na śniadanko jak znalazł!
Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)
Dziękuje Madziu. Buziaczki 😍
UsuńRewelacja,też vzesto jadam owsiankę ☺
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się z taką formą placka. Wspaniały pomysł Marzenko.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Spróbuj Małgosiu 😍
UsuńJak ciastko :D
OdpowiedzUsuńTak 😃
UsuńPieczone owsianki są przepyszne. Bardzo je lubię i robię dość często. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy :)
OdpowiedzUsuńśniadanie... ja batoniki muesli podżeram przed snem :D :D :D dobrze, że muszę przytyć, bo jak czasami mnie ochota najdzie to zjadam pół pudełka (ze 4 szt :D). a takie domowe.. mniaaam!
OdpowiedzUsuńSmacznego 😘
UsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ❤️
UsuńA jakie wygodne do zapakowania do pracy lub szkoły :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
UsuńW takiej postaci to ja owsianki jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńRobiłam coś w tym stylu i to było świetne rozwiązanie jako przekąska w ciągu dnia:)
OdpowiedzUsuńTak sprawdza się super 😍
UsuńTakie placki to ja bardzo lubię i mogę jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńSuper, bo można wziąć w rękę i biec na tramwaj czy autobus xD
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak. Sprawdza się w każdej sytuacji 😃
UsuńRobiłam podobnie tylko zamiast suszonych owoców dodałam świeże maliny :) Pycha!
OdpowiedzUsuńsuper propozycja na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńczy mogłaby Pani podać wymiary blaszki do tego placka
OdpowiedzUsuńOczywiście. Blaszka ma wymiar 21x32 😃 Pozdrawiam serdecznie 😃
UsuńPlacek na śniadanie? I już lubię Cię za ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńCzuję, że bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńa czy można zrobić bez sucharków?, bo jakoś za nimi nie przepadam
OdpowiedzUsuńOczywiście że można Irenko. Dodaj to co lubisz. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńRobię takie same tylko zamiast mleka i bananów, swojski jogurt naturalny i jajko - to na słodko , również robię taki placek na słono, dodaje tylko inne składniki tj. czarnuszka, sól himalajska , len , sezam . Na upieczony placek można położyć pomidor , plaster szynki i już mamy zamiennik chleba .
OdpowiedzUsuńCzy muszę dodawać sucharki, ewentualnie co mogę wrzucić innego. Uczulenie na mleko, a w sucharach jest serwatka z mleka��
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez sucharków.
UsuńCzym należy docisnąć przed pieczeniem ?
OdpowiedzUsuńŁyżką :-)
UsuńWitam,jak długo można przechowywać placek?
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jakież to jest genialne!
OdpowiedzUsuń