Rogale z dżemem z przepisu mojego dziadka


Witajcie słoneczka. Jak wam mija sobota ? my dzisiaj pospaliśmy dłużej i nieco poleniuchowaliśmy z kawką w ręku a potem jak zawsze sprzątanie, zakupy i szaleństwa w kuchni. Chlebki już wyrobione sobie rosną, mieszkanko lśni, nawet zdążyłam zrobić coś słodkiego. Zastanawiałam się co zrobić i padło na rogale, zrobiłam także buły z makiem. Rogaliki są z przepisu mojego dziadka, te same co tutaj. Tym razem jednak zrobiłam je mniejsze i nadziałam marmoladą różaną. Świetnie smakują nawet na drugi i kolejny dzień. Jak jest weekend to coś słodkiego do kawki być musi i już. Teraz planuje odpoczynek, herbatka, książka, kocyk i rogalik. I tak miło spędzę sobie wieczór, czego i wam życzę. 



Składniki:

- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 125 ml śmietany 18%

- jajko do posmarowania rogali
- dżem lub marmolada
- cukier puder do posypania rogali


Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką cukru, drugą łyżkę cukru dodajemy do mąki. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do mąki, wlewamy również śmietanę i rozbełtane jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 8 części, nakładamy porcję dżemu lub marmolady i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół, rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w pojemniku. Posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego.







Komentarze

  1. Cudowne te rogaliki :) Takie rodzinne przepisy najlepsze!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i smakowite rogaliki, stare przepisy są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, mam słabość do wszelkiego rodzaju rogalików. Kiedy je widzę, albo robię serce się raduje, bo przypominają mi się chwile, kiedy moja Mama wypiekała rogaliki, takie najlepsze na świecie. A wiele wypieków robiła "na oko", na wiele z nich nie mam przepisów. A szkoda. Tak więc przepisy naszych rodziców i dziadków są skarbnicą wiedzy tajemnej którą trzeba przekazywać dalej i dalej...
    Serdeczności dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bookmarked!!, I like your website!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ piękne. Muszą i pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rogaliki! Idealne do herbatki lub kawki a na śaniadanko pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobienie rogalików mam w planach od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogę się zebrać. Twoje rogaliki wyglądają cudownie, może pomogą mi zmobilizować się do wypieku podobnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takich nie piekłam,ale tak kuszą,że kto wie...może się za nie zabiorę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiamy rogaliki, Mała szczególnie lub na drugie śniadanie do szkoły:)
    Piękne te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, co tu dużo mówić :) musze zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba muszę sobie w końcu upiec takie rogale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejciu! Rogale są imponujące :) Prezentują się lepiej niż te z cukierni <3

    OdpowiedzUsuń
  13. do herbaty sprawdzą się idealnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę w końcu takie upiec☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja Mama robiła bardzo podobne i nadziewała je dżemem jabłkowym. Jako dziecko je uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nic tylko zakopać się pod kocykiem z kubkiem herbaty i talerzykiem pełnym tych rogalików <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie schrupałabym takiego rogalika :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bardzo smakowicie :) Na pewno trudno im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają pysznie!! jeżeli mam drożdże suche, ile powinnam użyć?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.