Sernik ze śmietaną
Dzisiaj mam dla was ostatni przepis na Wielkanoc. Serniczek. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam serniki i mogłabym je jeść bez przerwy. Zrobiłam ciacho wczoraj, ale powiem wam, że popsuł mi się blender i nie miałam jak zmiksować twarożku, więc go rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków - stąd widoczne kropki w serniku. Ale to nie wpłynęło na jego smak, jest po prostu pyszny. Korzystając z okazji chciałabym wam życzyć cudownych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajeczka i mokrego dyngusa. No i prezencików jakie sobie wymarzycie, i dużo słoneczka i pięknej pogody, rodzinnej atmosfery i radości. Buziaki i uściski dla wszystkich.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 jajka
- 500 ml śmietany 30%
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka masła do posmarowania blaszki
- bułka tarta do wysypania blaszki
Twaróg zmiksować z cukrem, ja potłukłam go tłuczkiem bo mój sprzęt odmówił posłuszeństwa. Następnie ciągle miksując dodawać po 1 jajku. Wsypać budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na koniec wlać śmietanę. Miksować chwilkę, aż składniki się dobrze połączą.
Tortownicę (średnica 26 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać masę sernikową.
Piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez godzinę, aby przestygł. Po godzinie można wyjąć i całkowicie wystudzić.
Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.