Batony owsiano daktylowe
Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na świetny deser dla każdego, pyszny i zdrowy. Są to batoniki owsiano daktylowe, bez pieczenia. Podchodziłam do nich dwa razy i wyszły rewelacyjne w smaku i strukturze. Koniecznie spróbujcie takiej wersji zdrowych słodkości, zapewniam, że dzieciom będą one również bardzo smakowały. Po zrobieniu przechowujemy je w lodówce, tak więc mogą one spokojnie leżeć nawet dwa tygodnie, jeżeli oczywiście tyle wytrzymają. Nam tak posmakowały, że zawsze mam ich zapas w lodówce i sięgamy po nie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Czasami jemy je przed treningiem a czasami po, zabieramy ze sobą na dłuższy spacer lub na przekąskę w pracy. Zapraszam i życzę smacznego, dajcie znać czy wam smakowały.
Składniki:
- 200 g daktyli
- 100 g płatków owsianych opiekanych
- 100 g płatków owsianych
- 70 g suszonej żurawiny
- 70 g orzechów nerkowca
- 80 g masła orzechowego
- 100 g masła kokosowego
- 3 łyżki wody z moczonych daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady i 50 g białej na polewę
- 50 g gorzkiej czekolady i 50 g białej na polewę
Daktyle przekładamy do miski i zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 20 minut, następnie wodę odlewamy (ale jej nie wylewamy). Do daktyli dodajemy masło kokosowe, masło orzechowe i blendujemy, dodajemy 3 łyżki wody z daktyli i ponownie blendujemy.
Do miski wsypujemy płatki, żurawinę i posiekane orzechy. Mieszamy z masą daktylową.
Masę przekładamy do prostokątnej miski wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Przygotowujemy polewę - obie czekolady przekładamy do miski, miskę ustawiamy na garnek z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.
Następnie masę z papierem wyciągamy z miski i polewamy polewą czekoladową. Ponownie schładzamy, najlepiej przez całą noc.
Schłodzoną masę kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce.
Wyglądają bardzo smacznie i na pewno tak smakują :) Nie może być inaczej. Najbardziej podoba mi się ich wierzch :)
OdpowiedzUsuńi masło orzechowe i czekolada, pycha :)
OdpowiedzUsuńJakie kuszące!
OdpowiedzUsuńŚwietne batoniki :) Uwielbiam takie słodkości :D
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję na moich łasuchach;)
OdpowiedzUsuńPycha. lubię takie wynalazki ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Zuziu :-)
UsuńJak dla mnie batoniki idealne! Z chęcią takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kochana :-)
Usuńa te 2 czekolady to jakie dać? Mydle ,że takie batony mogą być jako mazurek :D
OdpowiedzUsuńJak masa stężeje w lodowce wówczas roztapiamy czekolady i polewamy nią batoniki 😃 Pewnie, że mogą być 😃
UsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńidealne na moje treningowe dni :)
OdpowiedzUsuńSuper się sprawdzają :-)
UsuńWyglądają super Marzenko, aż chce się po nie sięgnąć i wyjąc z ekranu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdrowe słodycze, a te batony prezentują się smakowicie :) Chętnie się na nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńDo kawy poproszę...
Częstuj się kochana :-)
UsuńWszystkie składniki tych batonów uwielbiamy, więc bez wątpienia musiały wyjść pycha :D
OdpowiedzUsuńidealne do pracy
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;D Będzie trzeba to przetestować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńIdealne na drugie śniadanie do pracy.
OdpowiedzUsuńOj tak, dodają energii :-)
UsuńJestem chętna na takie batony:)
OdpowiedzUsuńbatoniki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń