Bułeczki drożdżowe z masą makową
Uwielbiam drożdżowe, po prostu je kocham. I to nie tylko jeść, bardzo lubię je wyrabiać. Jest w tym coś magicznego, bo jak to robię to odpoczywam. Tak, tak kochani wyrabianie ciasta drożdżowego mnie uspokaja i daje naprawdę dużo radości. Też tak macie ???
Wczoraj znalazłam w szafce zapomnianą puszkę z masą makową. Jejku, zupełnie o niej zapomniałam. No to sobie pomyślałam, że do kawki zrobić buły z makiem, takie zawijaski.
Raz, dwa i buły były gotowe, za oknem słoneczko pomagało wyrosnąć ciastu, więc gładko poszło.
To ja was zapraszam na kawkę i bułę z makiem i życzę cudownego dnia.
Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania
W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zawijamy jak roladę i kroimy na kawałki - 16 sztuk. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nadzieniem na blaszkę i lekko spłaszczamy. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 25 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Pięknie zakręcone ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńIdzie weekend to znak, że będę mogła się bawić w kuchni. Chyba akurat wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
Usuńmniam, tak jak Ty kocham drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczi kojarzą mi się z dzieciństwem! Cóż za pyszności! Twoje wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚliczne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie zakręcone Marzenko ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńŚwietny pomysł ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bułki z makiem
OdpowiedzUsuńMy również :-)
UsuńJakie urocze zakręcone ślimaczki :) Słodkie bułeczki z makiem.... ummm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńteż kocham drożdżowe! :) z makiem..mniam, wspomnienie czasó szkolnych :)
OdpowiedzUsuńOj tak, masz rację :-)
UsuńJa drożdżowe ciasto wyrabiam w maszynie do chleba, sama nie mam cierpliwości. A Twoje bułeczki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne Marzenko!
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę.
Dziękuje kochana :-)
UsuńJa również uwielbiam drożdżowe wypieki (co widać na blogu ;). Pięknie Ci się upiekły Marzenko!
OdpowiedzUsuńPychotki bułeczki. Będę w poniedziałek robiła podobne drożdżowki 💛❤
OdpowiedzUsuńDziękuje słonko :-)
UsuńJakie świetne bułeczki Marzenko! <3
OdpowiedzUsuńzamieniłabym tylko nadzienie bo maku nie lubię :)
OdpowiedzUsuńMożna dać dowolne nadzienie :-) zawsze wyjdą pyszne :-)
UsuńWystarczy znaleźć jedną puszkę maku i już jest pomysł na pyszności dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki :) Dawno już nie jadłam takich drożdżowych z makiem :)
OdpowiedzUsuńale smakowite zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńpycha:)
Pyszne bułeczki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie wyglądają, że porywam jedną :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękne te bułeczki ,bez wątpienia są przepyszne z masą makową bardzo lubię jak i serową. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńJuż są zapisane w moim kajeciku,przepisy jak i prezentacja proste ,czytelne, przejrzyste,jednym słowem 💯/💯👌😄
OdpowiedzUsuńJuż są zapisane w moim kajeciku,przepisy jak i prezentacja proste ,czytelne, przejrzyste,jednym słowem 💯/💯👌😄
OdpowiedzUsuń