Burak z fetą i pistacjami
Dzień dobry kochani. Jejku jaki ja mam dzisiaj od rana dobry humor i dosłownie, aż mnie nosi od nadmiaru energii. Chyba po tych kilku dniach przesilenia wiosennego, ciągłego ziewania i śpiącego nastroju wracam do życia. A może to zasługa moich bratków, które się do mnie codziennie uśmiechają od samego rana.
Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na świąteczny stół, chociaż nie tylko na świąteczny. Ja dość często robię taką kombinację na talerzu, lub wszystko mieszam w misce jako sałatkę i zabieram sobie do pracy na drugie śniadanie. To jest naprawdę pyszne i koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków. Lecę do pracy z uśmiechem i do was się także uśmiecham, miłego dnia pełnego radości.
Składniki:
- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 120 g fety
- garść posiekanych pistacji
- ocet balsamiczny gęsty - balsamico
- do ozdoby rukola
Buraka kroimy na cienkie plasterki i układamy je na dużym talerzu. Ser feta kroimy w kostkę u układamy na burakach, posypujemy posiekanymi pistacjami (nie siekajcie ich zbyt drobno) i wszystko polewamy octem balsamicznym - najlepszy jest taki gęsty. Na środku dekorujemy listkami rukoli.
Smacznego.
Doskonałe połączenie składników. I pięknie i smacznie....
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :)
Słyszałam, ze to smaczne połączenie ale sama nie miałam możliwości próbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :-)
Usuńatrakcyjna przystawka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy połączenie buraka z kozim serem i orzechami włoskimi :D Taką wersję też byśmy chętnie zjadły :)
OdpowiedzUsuńZapraszam dziewczyny :-)
UsuńBardzo ciekawa propozycja i zaskakujące połączenie
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBuraczek jest przez nas, Polaków często niedoceniany, a przecież jest tak smaczny i zdrowy! :) Plus za ten przepis :) Jestem jak najbardziej za tak :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie :-) bo często słyszę, że burak jest taki nijaki i nudny :-)
UsuńŚwietne połączenie :) uwielbiam to danie! pyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie. Zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńBardzo ciekawa propozycja. Podejrzewam, że wersja z pieczonymi burakami bardziej mi się spodoba :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!!! Uwielbiam takie sałatki.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńFantastyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń