"Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu" recenzja książki
"Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu" to dieta zdrowego środka dla każdego. Powiem szczerze, że chyba większość z nas boryka się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. I w większości odpowiedzialna jest za to nasza dieta. Niestety nasza żywność znacznie uległa pogorszeniu, żywność zawiera mnóstwo konserwantów, składników chemicznych, mamy dostępność gotowej żywności, która nie jest zdrowa. Często ulegamy reklamom i wybieramy produkty, które nam polecają. A to wcale nie jest dobre rozwiązanie. Margaryny obniżające cholesterol czy gotowe koktajle i płatki bez cholesterolu mają nam poprawić zdrowie, tylko czy na pewno tak jest, obawiam się, ze nie do końca. Dlatego nie dajmy się, że tak powiem nabijać w butelkę, jesteśmy zmuszeni w dzisiejszych czasach szukać zdrowych i naprawdę dobrych produktów. Musimy czytać etykiety i świadomie kupować żywność.
Książka jest swojego rodzaju poradnikiem, który ma pomóc nam zrozumieć, że jeden problem zdrowotny wprowadza inne, zaburza metabolizm, pojawia się nadwaga, otyłość, problemy krążeniowe, problemy z sercem.
Czy w ogóle wiedzieliście, że głównym winowajcą tych wszystkich złożonych zaburzeń metabolicznych jest nadmiar cukru a nie tłuszczu. Poziom cholesterolu odgrywa naprawdę bardzo ważną rolę w naszym organizmie. W książce dokładnie jest opisane po co nam cholesterol, co to jest miażdżyca i jakie są jej przyczyny. Dowiecie się co warto jeść a czego należy unikać w diecie, jak komponować swoje codzienne posiłki.
W książce znajdziecie mnóstwo fajnych przepisów, które są łatwe do przygotowania i z dostępnym składników. Jest także propozycja 31 dniowej diety antycholesterolowej. Jeżeli ktoś z was ma duże problemy zdrowotne, wysoki poziom cholesterolu, źle się czujecie to naprawdę warto się nad tym zastanowić i spróbować rozwiązać problem dietą a nie lekami. Ja przejrzałam wszystkie dni i powiem wam, że posiłki zapowiadają się pysznie. Burgery buraczane, warzywny makaron z sosem szpinakowym, jogurt wiśniowy z miętą, sałatka śledziowa z burakiem kiszonym, sałatka z pieczonego pstrąga z grejpfrutem, kanapki z razowego chleba z pastą z pieczonej dyni z awokado, sałatka warzywna z pieczonych pomidorów w papryce, gulasz z boczniaków z kaszą gryczaną, omlet z brokuła z cukinią, pieczone kotleciki warzywne, pudding z mango z burakiem czyż to wszystko nie brzmi smakowicie.
Tytuł - "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"
Autor - Magdalena Makarowska
Miękka oprawa, stron 300
Cena 29,56
Już gdzieś o niej słyszałam. Na pewno sporo można się z niej dowidzieć ;)
OdpowiedzUsuńpodwyższony poziom cholesterolu nie musi być zły. Liczy się poziom LDL i HDL. Jeżeli frakcja LDL jest w normie, a sporo podwyższona frakcja HDL i to ona zawyża poziom całkowitego cholesterolu, to nie ma się czym martwić ;)
OdpowiedzUsuńTak Zuziu zgada się. Ale wielu z nas ma niestety problem z poziomem cholesterolu i bardzo często jest on podniesiony i wpływa na nasze zdrowie.
UsuńSkarbnica wiedzy :). Ja na szczęście cholesterol mam w normie, ale to prawda dzisiejsza żywność to nie to samo, co kiedyś i niestety, ale wszystkie trzeba czytać etykiety.
OdpowiedzUsuńMuszę kupić tą książkę - niestety, dla mnie pysznie, to przede wszystkim tłusto...
OdpowiedzUsuń