Konkurs
Kochani wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc a ja razem z marką Sokołów chciałabym was zaprosić do wzięcia udziału w super konkursie. Do wygrania świetne nagrody, super zabawa i radość. Udział w konkursie może wziąć każdy, każdy kto lubi gotować i podzieli się z nami przepisem na wielkanocne danie.
- konkurs trwa od 06.03.2018 r. do 11.03.2018 r.
- zadanie konkursowe - w komentarzu pod tym postem podziel się z nami swoim pomysłem na wielkanocne danie mięsne z wykorzystaniem produktów Sokołów, ważne aby użyty produkt był zaznaczony i wymieniony w składnikach
- jeżeli masz ochotę możesz wysłać dodatkowo zdjęcie dania, ale to nie jest warunek wzięcia udziału w konkursie (nie musisz produktu Sokołów pokazywać na zdjęciu)
- ważne, aby osoby, które wezmą udział w konkursie, w komentarzu podały również swój adres mailowy, ułatwi to powiadomienie osób, które wygrają nagrody
- konkursowe zdjęcie możesz przesłać na mojego maila szkodzinska.marzena@gmail.com, ja utworzę na fb galerię konkursową i zamieszczę tam wszystkie zdjęcia
- nagrodą główną w konkursie jest udział w warsztatach wielkanocnych Sokołowa w Cook Up, które poprowadzi Sandra Kotowicz - finalistka ostatniej edycji programu Top Chef, warsztaty odbędą się 16 marca w warszawskim Cook Up przy ul. Racławickiej 99
- dwie dodatkowe nagrody to zestawy produktów i gadżetów Sokołów
- organizatorem konkursu jest marka Sokołów, konkurs jest prowadzony na moim blogu www.kulinarnamaniusia.pl
- ogłoszenie wyników umieszczę pod postem konkursowym w dniu 13.03.2018 r.
Zapraszamy wszystkich do konkursu i życzymy powodzenia.
REGULAMIN KONKURSU
„Wielkanocne danie mięsne”
§1
POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Konkurs
prowadzony jest pod nazwą „Wielkanocne danie mięsne” i zwany jest w dalszej
części regulaminu „Konkursem”.
2. Niniejszy
regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) określa w szczególności zasady, zakres i
warunki uczestnictwa, czas trwania Konkursu, zasady ogłaszania wyników
Konkursu, sposób informowania o Konkursie i jego warunkach, sposób składania
reklamacji związanych z Konkursem.
3. Organizatorem
Konkursu jest Sokołów S.A., z siedzibą w Sokołowie Podlaskim, Al. 550-lecia 1,
08-300 Warszawa Sąd Rejonowy dla M.ST. Warszawy w Warszawie XIV Wydział
Gospodarczy KRS nr 0000050909, Kapitał Zakładowy 101.467.444,00 PLN, NIP 823
000 14 44, zwany dalej “Organizatorem”.
4. Fundatorem
nagród w Konkursie jest Sokołów S.A., z siedzibą w Sokołowie Podlaskim, Al.
550-lecia 1, 08-300 Warszawa Sąd Rejonowy dla M.ST. Warszawy w Warszawie XIV
Wydział Gospodarczy KRS nr 0000050909, Kapitał Zakładowy 101.467.444,00 PLN,
NIP 823 000 14 44.
5. Konkurs
przeprowadzany jest na blogu oraz w serwisie Facebook, ale nie jest w żaden
sposób sponsorowany, popierany ani przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z
nim związany.
6. Uczestnik
przystępujący do Konkursu oświadcza, że zapoznał się z treścią niniejszego
regulaminu i w pełni go akceptuje.
7. Uczestnik
przystępujący do Konkursu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie danych
osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997
r., (tekst jednolity: DzU z 2002 r., nr 101 poz. 926).
8. Organizator
ponosi odpowiedzialność za zgodną z prawem organizację Konkursu,
odpowiedzialność serwisu Facebook jest w tym zakresie wyłączona.
§2
PRZEDMIOT I CZAS
TRWANIA KONKURSU
1. Zadanie
konkursowe polega na podzieleniu się swoim przepisem
na wielkanocne danie mięsne z wykorzystaniem produktów Sokołów.
2. Konkurs rozpoczyna się dnia 06.03.2018 r. i
kończy się 11.03.2018 r. o godz. 23:59:00.
3. Ogłaszanie wyników i doręczanie nagród następuje
po zakończeniu Konkursu na zasadach wskazanych w § 5 Regulaminu.
§3
UCZESTNICTWO W
KONKURSIE
1.
Uczestnictwo w Konkursie jest nieodpłatne.
2.
Uczestnikiem Konkursu (dalej „Uczestnicy”) może
być każda pełnoletnia osoba fizyczna lub osoba fizyczna powyżej 13 roku życia,
posiadająca pozwolenie opiekuna prawnego na udział w Konkursie, która w dniu
rozpoczęcia Konkursu spełnia następujące warunki:
a)
posiada miejsce stałego zamieszkania na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
b)
w przypadku osób pełnoletnich, zapoznała się z
treścią Regulaminu i zaakceptowała jego postanowienia,
c)
w przypadku osób niepełnoletnich, z zasadami
Konkursu zapoznał się opiekun prawny,
d)
w przypadku osób niepełnoletnich, posiada zgodę
opiekuna prawnego na udział w Konkursie.
3.
W Konkursie nie mogą brać udziału pracownicy,
wolontariusze i przedstawiciele Organizatora, Fundatora Nagród, osoby
obsługujące oraz inne podmioty zaangażowane w przeprowadzenie Konkursu, a także
członkowie najbliższej rodziny wyżej wymienionych osób (w szczególności
małżonkowie, dzieci, rodzice, rodzeństwo), a także osoby pozostające w wspólnym
pożyciu lub prowadzące wspólne gospodarstwo domowe z ww. osobami.
4.
Przystąpienie do Konkursu jest równoznaczne z
akceptacją przez Uczestnika Regulaminu w całości. Uczestnik zobowiązuje się do
przestrzegania określonych w nim zasad, jak również potwierdza, że spełnia wszystkie
warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie.
5.
Uczestnictwa w Konkursie oraz praw i obowiązków
z nim związanych, w tym także prawa do żądania wydania nagrody, nie można
przenosić na inne osoby.
6.
Przystąpienie do Konkursu następuje poprzez opublikowanie
na blogu www.kulinarnamaniusia.pl komentarza pod postem konkursowym
zawierającego odpowiedź na zadanie konkursowe.
7.
Prawidłowe wykonanie czynności określonych w
ust. 6 skutkuje wysłaniem zgłoszenia do Konkursu (dalej: „Zgłoszenie”).
8.
Każdy Uczestnik Konkursu może dokonać Zgłoszenia
wielokrotnie, tak w danym dniu konkursowym, jak i w czasie trwania całego
Konkursu, z zastrzeżeniem, że nie może otrzymać więcej niż jednej Nagrody w
Konkursie, przypadającej na gospodarstwo domowe Uczestnika.
9.
Udział w Konkursie na zasadach określonych w
Regulaminie jest możliwy tylko i wyłącznie w razie wyrażenia zgody na
przetwarzanie danych osobowych przez Uczestnika na rzecz Organizatora w
zakresie określonym w Regulaminie oraz wiąże się z przekazaniem przez Uczestnika
następujących danych osobowych:
a) imię
i nazwisko,
b) nazwa
użytkownika w serwisie Facebook,
c) adres
e-mail,
d) adres
korespondencyjny.
10.
Organizator ma prawo do usunięcia Zgłoszeń
wulgarnych i zawierających obraźliwe treści bez poinformowania o tym
Uczestnika.
11.
Dokonując
zgłoszenia, Uczestnik oświadcza, że:
a)
jest autorem
zgłoszonej odpowiedzi i przysługują mu do niej, jako twórcy, wszelkie
prawa autorskie osobiste i majątkowe;
b)
powstałe w
związku z wykonaniem Zadania konkursowego utwory nie naruszają w żaden
sposób przepisów obowiązującego prawa ani jakichkolwiek praw lub dóbr
osobistych osób trzecich oraz przysługujące mu autorskie prawa majątkowe do
tych utworów nie są w jakimkolwiek zakresie ograniczone lub obciążone;
c)
nie udzielił żadnej osobie licencji uprawniającej
do korzystania z Zadania konkursowego;
d)
posiada wyłączne prawo do udzielania zezwoleń na
rozporządzanie i korzystanie z opracowań Zadania konkursowego;
e)
ponosi pełną odpowiedzialność prawną wobec
Organizatora Konkursu z tytułu niezgodności z prawdą oświadczeń określonych
powyżej lit. a) – d) i zobowiązuje się zwolnić Organizatora od jakiejkolwiek
odpowiedzialności w zakresie objętym tymi oświadczeniami, w szczególności w
przypadku wystąpienia, w tym także na drodze sądowej, osób trzecich z
roszczeniami wynikającymi z naruszenia przysługujących im praw;
f)
wyraża zgodę na
publikację i rozpowszechnianie swojej odpowiedzi na stronach internetowych
związanych z Konkursem, Organizatorem oraz Fundatorem, a także na dedykowanym blogu
www.kulinarnamaniusia.pl.
12.
Autor zgłoszonej odpowiedzi zobowiązany jest do
przeniesienia na Organizatora, na zasadzie wyłączności, nieodpłatnie,
autorskich praw majątkowych i praw pokrewnych do nieograniczonego w czasie
korzystania i rozporządzania treścią odpowiedzi.
13.
Uczestnicy Konkursu ponoszą pełną
odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie
roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora
odpowiedzi zgodnie z niniejszym Regulaminem.
14.
W przypadku naruszenia praw autorskich przez
Uczestnika Konkursu, Organizator jest upoważniony do przekazania osobom trzecim
danych Uczestnika. Dane te mogą być wykorzystane przez osoby trzecie do
dochodzenia swoich praw na drodze cywilnej lub karnej z tytułu naruszenia ich
praw oraz dóbr osobistych.
§4
PRZEBIEG KONKURSU I NAGRODY
1.
Nagrodą główną w konkursie jest 1 pojedyncze
zaproszenie na warsztaty kulinarne z Sandrą Kotowicz, finalistką V edycji
programu Top Chef, o wartości 400 zł brutto każde. Warsztaty odbędą się w dniu 16.03.2018
r. o godz. 18:00, w studiu Cook Up, ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa.
2.
Dwiema nagrodami dodatkowymi są zestawy
produktów i upominków od firmy Sokołów.
3.
Spośród zgłoszonych odpowiedzi organizator
konkursu wybierze 3 najbardziej kreatywne zgłoszenia, których autorzy zostaną
nagrodzeni (dalej: “Laureaci”).
4.
Laureatów wyłania organizator konkursu na
podstawie zgodności z Regulaminem.
5.
Laureaci Konkursu zostaną ogłoszeni na blogu www.kulinarnamaniusia.pl.
6.
W celu wyjaśnienia wątpliwości związanych z
udziałem Uczestnika w Konkursie, Organizator może kontaktować się z nim przy
wykorzystaniu systemu wiadomości prywatnej w serwisie Facebook.
7. Laureatowi
nie przysługuje prawo zamiany Nagrody na inną rzecz, świadczenie lub ekwiwalent
pieniężny.
8.
Nagrody otrzymane w
Konkursie są wydawane zgodnie z obowiązującym prawem podatkowym, tj. zgodnie z
Ustawą z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj.
Dz.U. z 2018 r., poz. 200 , z dnia 2018.01.24). Oznacza to, iż od
wartości Nagrody Organizator pobiera kwotę na poczet należnego zryczałtowanego
podatku od nagród w wysokości 10% nagrody (zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 2
ustawy PIT – od dochodów (przychodów) z tytułu wygranych w konkursach, grach i
zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, pobiera się
zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wygranej lub nagrody) , na co
zwycięzca wyraża zgodę.
§5
OGŁASZANIE WYNIKÓW I KOMISJA KONKURSOWA
1. Ogłoszenie
Laureatów Konkursu nastąpi w dniu 13.03.2018 r., pod postem konkursowym.
2. Laureat
zostanie powiadomiony o wygranej za pomocą podanego w komentarzu adresu
mailowego.
3. W
celu przekazania nagrody Laureat powinien przesłać swoje imię i nazwisko, aktualne
dane adresowe w wiadomości mailowej – szkodzinska.marzena@gmail.com do
2 dni od opublikowania wyników Konkursu oraz potwierdzić chęć udziału w
warsztatach.
4. W
przypadku zaniechania wykonania powyższych czynności przez Laureata, Nagroda
główna zostanie przyznana kolejnej wybranej osobie.
5. W
przypadku zaniechania wykonania powyższych czynności przez Laureata, Nagrody
dodatkowe pozostają własnością Fundatora.
6. Nagrodę
wydaje Fundator Konkursu. Nagroda w postaci udziału w warsztatach zostanie
zrealizowana w dniu 16.03.2018 o godz. 18:00 w Studiu kulinarnym Cook up przy
ul. Racławickiej 99 w Warszawie. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18:00.
Dojazd na miejsce warsztatów pozostaje w zakresie Laureata nagrody głównej.
7. Laureaci
nie nabywają prawa do nagrody, jeżeli nie spełnili któregokolwiek z warunków
określonych w par. 2, 3 i 4 Regulaminu, w tym, nie wskazali danych
umożliwiających realizację prawa do nagrody zgodnie z ust. 3. W takim wypadku
Nagroda pozostaje do dyspozycji Fundatora.
8. Organizator
i Fundator nie ponoszą odpowiedzialności za niezgodne ze stanem faktycznym
podanie przez Laureata Konkursu danych kontaktowych, adresu zamieszkania oraz
innych danych służących do identyfikacji oraz za wszelkie niezgłoszone Organizatorowi
zmiany tych danych.
9. Nagrody
dodatkowe zostaną wysłane do Laureatów w ciągu 7 dni roboczych od momentu
ogłoszenia wyników.
§6
REKLAMACJE
1.
Reklamacje dotyczące Konkursu mogą być składane przez
Uczestników w formie pisemnej, listem poleconym na adres Organizatora: Sokołów
S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, bądź za pośrednictwem
wiadomości prywatnej w serwisie Facebook wysłanej na profil
facebook.com/sokolowfanpage.
2.
Reklamacje winny wskazywać dane wnoszącego reklamację
(imię, nazwisko, adres e-mail, adres korespondencyjny), zwięzłe wskazanie
przyczyn reklamacji oraz określenie oczekiwanego sposobu jej rozpatrzenia.
3.
Reklamacje będą rozpatrywane w terminie 14 dni od
daty otrzymania reklamacji, a zgłaszający reklamację zostanie powiadomiony o
sposobie rozpatrzenia reklamacji na podany w Zgłoszeniu adres e-mail lub listem
poleconym. Reklamacje rozpatruje Organizator.
§7
DANE OSOBOWE
1. Przystępując
do Konkursu Uczestnik oświadcza, że: wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych
osobowych: imię i nazwisko, Nazwa Użytkownika w serwisie Facebook, adres
zamieszkania (kod pocztowy, miejscowość, ulica, nr domu, gmina, powiat,
województwo), w zakresie i celu wskazanym w Regulaminie oraz
niezbędnym do przeprowadzenia Konkursu.
2. Dane
osobowe Uczestników Konkursu będą przetwarzane w celach przeprowadzenia
Konkursu, wyłonienia Laureatów, przyznania, wydania i odbioru Nagrody.
3. Dane
osobowe Uczestników Konkursu będą wykorzystywane zgodnie z warunkami
określonymi w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
4. Administratorem
danych osobowych jest Organizator.
5. Przetwarzanie
danych, o których mowa w ustępie 1. niniejszego paragrafu, obejmuje także
publikację imienia i nazwiska lub Nazwy Użytkownika w serwisie Facebook na blogu
www.kulinarnamaniusia.pl jako Laureata
Konkursu.
6. Uczestnik
ma prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania zgodnie z
ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o
ochronie danych osobowych.
7. Podanie
danych osobowych jest dobrowolne, lecz ich niepodanie uniemożliwia udział w
Konkursie.
§8
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. W
sprawach nieunormowanych Regulaminem zastosowanie mają przepisy prawa
polskiego.
2. Regulamin
Konkursu dostępny będzie na stronie internetowej www.kulinarnamaniusia.pl.
Pyszna wiejska kiełbasa Składniki
OdpowiedzUsuńMięso
5 kg mięsa z łopatki Sokołów
5 kg mięsa z karkówki Sokołów
2 kg tłuszczyków wieprzowych
jelita wieprzowe
Przyprawy na 1kg mięsa
17g peklosoli
1,5gg pieprzu czarnego
0,5 g majeranku
1,5 g gorczycy
1 g cukru
2g czosnku
wykonanie
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Następnie peklujemy na sucho, każdą klasę peklujemy osobno. Czas peklowania 24odz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku 12 zaś tłuszczyki na sitku 6 . Łączymy kl.1 i 2 , tłuszczyki i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości dajemy 300ml. Napełniamy jelita niezbyt ściśle.
osadzanie
kiełbasę wieszamy na noc w chłodnym miejscu.
Wędzenie
Osuszanie w wędzarni bez dymu w temperaturze około 45stopni około 1 godzinę,
Wędzenie z dymem w temperaturze 55-60 stopni około 4godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.
Przepis polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Można zajadać z barszczem lub żurkiem, oraz samo, jako przekąska. Przygotowanie nie pochłania dużo czasu.
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Opakowanie ciasta francuskiego
3 cebule
5 białych kiełbas Firmy Sokołów
1 jajko do smarowania
olej do smażenia
1/2 szklanki piwa (nie musi być), jednak polecam.-do podlania smażonej kiełbasy
Przyprawy;
majeranek 1 łyżka
świeży rozmaryn
pieprz czosnkowy i czarny po 1/3 łyżeczki
papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
koperek suszony i duża łyżka
sól do smaku
Kiełbaski obrać z błonki, pokroić w półksiężyce. Cebule również obrać i pokroić w piórka.
Kiełbaski smażymy z cebulą na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Smażymy do miękkości, następnie odstawiamy aby ostygło.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Jedną część nacinamy. Brzegi jednego nie pociętego kawałka, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Nakładamy farsz i przykrywamy pociętym kawałkiem ciasta.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180*C
http://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/francuska-strucla-z-biaa-kiebasa.html
Biała kiełbaska w cebuli
OdpowiedzUsuńDwie białe kiełbasy Firmy Sokołów
2 duże cebule
oliwa
sól i pieprz kolorowy
Papryka czerwona ostra i słodka
kminek
Cebulę obieramy o kroimy w piórka. Podlewamy oliwą i odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem z kiełbasą.
Smacznego.
Roladki z szynki ze szparagami
OdpowiedzUsuńDanie idealne na świąteczne śniadanie - u mnie od lat króluje na wielkanocnym stole
1 opakowanie szynki włoskiej Sokołów
słoik marynowanych białych szparagów (ja używam tych z firmy Rolnik)
1 serek Almette o smaku chrzanowym
garść posiekanej rzeżuchy
szczypiorek do przybrania
Przygotowanie - bardzo proste!
Na każdy plaster szynki nałożyć około łyżki serka, położyć 3 osączone wcześniej z zalewy szparagi, posypać rzeżuchą. Szynkę zawinąć w rulon i związać szczypiorkiem. Tak postąpić z resztą składników. Udekorować na talerzu rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem. Takie proste, a jakże pyszne i wykwintne!
Smacznych świąt! :)
Roladki z szynki ze szparagami
OdpowiedzUsuńDanie idealne na świąteczne śniadanie - u mnie od lat króluje na wielkanocnym stole
1 opakowanie szynki włoskiej Sokołów
słoik marynowanych białych szparagów (ja używam tych z firmy Rolnik)
1 serek Almette o smaku chrzanowym
garść posiekanej rzeżuchy
szczypiorek do przybrania
Przygotowanie - bardzo proste!
Na każdy plaster szynki nałożyć około łyżki serka, położyć 3 osączone wcześniej z zalewy szparagi, posypać rzeżuchą. Szynkę zawinąć w rulon i związać szczypiorkiem. Tak postąpić z resztą składników. Udekorować na talerzu rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem. Takie proste, a jakże pyszne i wykwintne!
Smacznych świąt! :)
monikakilinska@hotmail.com
Wielkanocny schab faszerowany fetą
OdpowiedzUsuńskładniki:
1,5 kg schabu wieprzowego Sokołów
1 czerwona papryka
kubeczek fety w kostkach
garść posiekanej natki pietruszki(ja lubię dużo)
pomidorki koktajlowe
2 lyżki czerwonego pesto
I DO DZIEŁA;)))
ja na początku odsączam fete z zalewy.dodaje natkę,pokrojoną w kosteczkę paprykę i połowe pesto.Doprawiam czarnym świeżo zmielonym pieprzem i odstawiam.
Czas na naszego bohatera-Schab wieprzowy Sokołów;)
Mięso myję,osuszam,nacinam w nim taką kieszeń i wkładam farsz.Zaszywam;)
Mięsko wsadzam do naczynia żaroodpornego i do nagrzanego do temperatury 200c na około 20 min.Po tym czasie zmniejszam temperature do 180 i piękę kolejne 60-80 minut.Przed końcem na moment wysuwam naczynie z piekarnika,smaruję wierzch pozostałym pesto i obkładam połówkami pomidorków.
całość jest obłędna zarówno na ciepło jak i na zimno.Idealnie komponuje się z lekko pikantnym dipem np,czosnkowym.
Mam nadzieję że komuś przypadnie mój przepis do gustu i wypróbuje;)))
pozdrawiam serdecznie
Anna Nisiewicz
Sałatka z chrupiącym boczkiem
OdpowiedzUsuńOpakowanie surowego wędzonego boczku, ja użyłam Sokołów
4 jaja
1/4 surowej czerwonej papryki
1/3 ogórka szklarniowego ze skórką
1/2 pęczka szczypiorku
2 kopiate łyżki majonezu dekoracyjnego
sól do smaku
Pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
Każdy plasterek boczku należy wytopić na suchej patelni. Stają się chrupiące.
Jaja gotujemy na twardo, przeciskamy przez specjalne sitko o szerokim rozstawie oczek. Można również poszatkować nożem. Paprykę kroimy na drobną kostkę.To samo robimy z ogórkiem. Szczypiorek szatkujemy. Składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, na końcu dodajemy majonez. Kilka plasterków boczku kruszymy i dokładamy do sałatki.
http://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/saatka-z-chrupiacym-boczkiem.html
Smacznego.
Szynka faszerowana ryżem
OdpowiedzUsuńskładniki:
1,5 kg szynki wieprzowej Sokołów
30 dag zmielonej łopatki wołowej Sokołów
pół szklanki ugotowanego ryżu
cebula
jajko
10-12 suszonych pomidorków w oliwie
sól i pieprz
w umytym i osuszonym mięsku nacinam kieszeń,środek nacieram solą i pieprzem.Pokrojoną w kosteczkę cebulę łączę z pozostałymi składnikami i tak przygotowaną masę wkładam do środka szynki.Zaszywam i całość ląduje w naczyniu żaroodpornym,a wierzch szynki dodatkowo polewam oliwą z pomidorków.Tak przygotowane wstawiam do nagrzanego do 180c piekarnika i piekę około90 min.
smacznego;)))
Sałatka z szynki konserwowej Sokołów
OdpowiedzUsuńskładniki:
30 dag szynki konserwowej Sokołów
4 ugotowane na twardo jajka
puszka ananasa
30 dag żółtego sera
sól,pieprz
łyżka musztardy
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Szynke Sokołów kroimy w kosteczkę,podobnie postępujemy z resztą składników;)))Solimy i pieprzymy do smaku,dodajemy musztarde i jogurt,mieszamy...i ta tam...Gotowe;)))Prosta i błyskawiczna sałatka ale naprawdę przepyszna,u mnie co roku nr 1 wśród sałatek na wielkanocnym stole
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą Sokołów i jajkiem
OdpowiedzUsuńSałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje.
To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym.
Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje.
U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa.
Pychota!
1 opakowanie mixu sałat (150g)
2 białe kiełbaski Sokołów
3 jajka
Sos:
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
Opcjonalnie do posypania:
kiełki
pestki dyni
Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem.
Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki.
Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry.
Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami.
Całość polać sosem i opcjonalnie posypać kiełkami oraz pestkami dyni.
Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym
OdpowiedzUsuńBiała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub purée, a nawet ze świeżym pieczywem.
Można ją podawać na wiele sposobów, lecz ja tym razem proponuję Wam jej pyszne połączenie z sosem śmietanowo-chrzanowym.
Po prostu palce lizać!
5-6 kawałków białej kiełbasy Sokołów
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany (użyłam 18%)
3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
masło/olej
pieprz
sól
Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1 szklankę wywaru.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba – to również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
Następnie należy wlać 3/4 szklanki wywaru i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.
jdiana@onet.eu
Na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć:
OdpowiedzUsuńS - SCHABU pysznego i pieczonego ze śliweczką suszoną
O - obowiązkowa pozycja świątecznego stołu
K - każdy w domu bardzo go uwielbia
O - o dokładkę prosić - zawsze gospodyni to schlebia
Ł - łał jaka pyszna i soczysta
Ó- "uuu" ;) gdy szybko znika
W - Wielkanocny pyszny i aromatyczny ;)
idealny na ciepło jak i na zimno :)
Potrzebujemy:
ładny kawałek schabu bez kości 1 kg
sól, pieprz
mielona papryka słodka
zioła prowansalskie
suszone śliwki
rękaw do pieczenia
Schab nacieramy przyprawami. Nacinamy w środku i upychamy śliwki. Wsadzamy go do rękawa do pieczenia i zawiązujemy. Marynujemy go tak całą noc. Na drugi dzień wyciągamy go z lodówki na 30-40 min. przed pieczeniem by się ocieplił. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Po upieczeniu dajemy mu odpocząć 10-15 min.
( po ostygnięciu dajemy do lodówki i na drugi dzień jest idealny jako pyszna wędlina do kanapek )
Ps: chce być brana pod uwagę przy nagrodzie dodatkowej :)
kiciax1@gmail.com
Usuń(poprawka)
OdpowiedzUsuńNa Święta Wielkanocne nie może zabraknąć:
S - SCHABU pysznego i pieczonego ze śliweczką suszoną
O - obowiązkowa pozycja świątecznego stołu
K - każdy w domu bardzo go uwielbia
O - o dokładkę prosić - zawsze gospodyni to schlebia
Ł - łał jaka pyszna i soczysta
Ó- "uuu" ;) gdy szybko znika
W - Wielkanocny pyszny i aromatyczny ;)
idealny na ciepło jak i na zimno :)
Potrzebujemy:
ładny kawałek schabu "Sokołów" bez kości 1 kg
sól, pieprz
mielona papryka słodka
zioła prowansalskie
suszone śliwki
rękaw do pieczenia
Schab nacieramy przyprawami. Nacinamy w środku i upychamy śliwki. Wsadzamy go do rękawa do pieczenia i zawiązujemy. Marynujemy go tak całą noc. Na drugi dzień wyciągamy go z lodówki na 30-40 min. przed pieczeniem by się ocieplił. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Po upieczeniu dajemy mu odpocząć 10-15 min.
( po ostygnięciu dajemy do lodówki i na drugi dzień jest idealny jako pyszna wędlina do kanapek )
Ps: chce być brana pod uwagę przy nagrodzie dodatkowej :)
Świąteczna tarta z jajkami i szynką.
OdpowiedzUsuńSkładniki na spód:
250 g mąki
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody
Składniki na farsz:
4 ugotowane na twardo jajka
ok. 200 g szynki klasycznej Sokołowskiej pokrojonej w kostkę
ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
200 g śmietany 12 lub 18 %
1 jajko
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem . Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka przekrojone na połówki.
Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem czosnkowym. Smacznego
Mięsne kulki sokołowskie z niespodzianką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
• 50 dkg zmielonej łopatki wieprzowej Sokołów
• cebula
• sól, pieprz
• bułka tarta
• łyżka masła
• łyżeczka musztardy
• 7 jajek ( jedno do mięsa a 6 ugotowanych)
• mąka do panierki
• bułka tatra do panierki
• olej do smażenia
6 jajek ugotować na twardo i ostudzić. Wymieszać mięso z cebulką, 1 jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami. Formować grubego kotleta, podobnego do schabowego. Na środek kładziemy ugotowane jajko. Zawijamy jajko tym kotletem mięsnym, obklejając dokładnie dookoła. Następnie taką kulę otaczamy w mące, później jajku i na koniec w tartej bułce. Wrzucamy na głęboki rozgrzany olej, smażymy około 8-10 minut od czasu do czasu obracając. Przed podaniem kroimy na pół.
Wielkanocna sałatka tortowa
OdpowiedzUsuńBiszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
3 jajka
15 dkg rozdrobnionego szpinaku
1/4 szklanki oleju
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczeni
1 serek śmietankowy
25 dkg kurczę pieczone Sokołów
6 łyżek majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu
35 dkg sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
2 pęczki szczypiorku
Biszkopt: Szpinak miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju i przypraw. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem śmietankowym.
Wędlinę kroimy w kostkę i wykładamy na serek.
3 łyżki majonezu, ketchup oraz 20 dkg sera startego na drobnych oczkach łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz resztę sera żółtego. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Wow, widzę, że robiłaś sałatkę z mojego przepisu :) Smakowała?
UsuńPowodzenia dla Ciebie :)
Cieszę się, że mogłam być dla Ciebie inspiracją!
Oto mój pomysł na Wielkanoc: Schab parzony z dodatkiem majonezu
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1,5 kg schabu b/k
Przyprawy:
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki soli
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyzeczki grubo mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4-5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1,5-2 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka przełożyć majonez i zalać go wodą. Dokładnie rozmieszać, dodać wszystkie przyprawy i schab. Przykryć, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie mięso odstawić na 12 godzin, po czym czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Po ostatnim gotowaniu mięso pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Utworzy się na nim ładna przyprawowa pierzynka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Przyprawy to w sumie dowolna interpretacja, choć sól i majonez są obowiązkowe. Taka wędlinkę możecie śmiało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Przepis banalny, a jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-2 kg karkówki wieprzowej Sokołów
Sos:
-5 dużych cebul
-2 łyżki octu
-1/4 szklanki cukru
-1 szklanka passaty
-2 łyżeczki chilli
-1 łyżeczka soli
-2 ząbki czosnku
-1,5 łyżki musztardy francuskiej
-szklanka wody
-4 łyżki soku z cytryny
-liść laurowy, ziele angielskie
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez wypraskę. Wszystkie składniki na sos wymieszać i zagotować. Dusić około 5 minut. Pokrojone w grube plastry mięso zalać w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około godzinę.
galaszewska.a@gmail.com
Zapomniałam ... gosiaczekskrzypczak@gmail.com
OdpowiedzUsuńWielkanocne galarety warzywne z szynką konserwową Sokołów
OdpowiedzUsuńCzęsto goszczą na wielkanocnym stole, uwielbiane przez rodzinę i proste w przygotowaniu.
Składniki:
1 puszka kukurydzy z groszkiem
180 g szynki konserwowej Sokołów (https://sokolow.pl/produkty/szynka-konserwowa-0)
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/2 czerwonej papryki
około 1 litra bulionu drobiowego
8 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy i gotujemy. W tym czasie kroimy w kostkę szynkę i paprykę.Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie drobiowym. Następnie całość studzimy. Składniki - ugotowane warzywa, kukurydzę z groszkiem i pokrojoną szynkę z papryką wkładamy do foremek na babeczki (u mnie plastikowe z pokrywką). Składniki zalewamy przestudzonym bulionem i wkładamy do lodówki, aby nasze galarety stężały. Wyjmujemy (najlepiej włożyć foremki z galaretą na chwilę do ciepłej wody).
Wielkanocne galarety warzywne z szynką konserwową Sokołów bardzo ładnie wyglądają na stole wielkanocnym, zwłaszcza jeśli postawimy je na talerzu z jakąś "zieleninką" ;)
Smacznego :)
Magdalena matleen@gazeta.pl
Żurek
OdpowiedzUsuń3 litry wody
30 dkg kości wędzonych
50 dkg żeberek firmy Sokołów
kiełbasa biała parzona firmy Sokołów
włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka )
0,5 litra zakwasu na żur
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majeranku
1 cebula
margaryna
śmietana
jajka
sól
5 dużych ziemniaków
Włoszczyznę, żeberka, kości wędzone zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy wywar. Gdy wywar będzie już ugotowany wyciągnąć włoszczyznę, żeberka i kości. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy żur (wg uznania – w zależności jaki lubimy kwaśny), chrzan, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni smażymy cebulę na margarynie, aż będzie szklista i dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy trochę żurku, aby zahartować i wlewany do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy zupę.Jajka gotujemy w osobnym garnku na twardo. Na talerz wlewamy zupę i wkładamy pokrojoną w talarki kiełbasę i ćwiartki jajka. Smacznego
Zakwas na żur
250 g mąki żytniej
1 litr wody – letnia przegotowana
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren kminku
2 grzyby suszone
1 i 1/3 łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku – przekroić na pół
3 liście laurowe
3-4 łyżki wody od ogórków kiszonych lub od kiszonej kapusty
Wszystkie składniki zalać wodą i zostawić na 3-4 dni codziennie mieszając. Po tym czasie wybrać przyprawy i zakwas gotowy do użycia.
gosia.szabel@poczta.fm
Małgorzata Szabel
UsuńBiała kiełbasa zapiekana z jabłkiem
OdpowiedzUsuńProsto, pysznie, idealnie na świąteczny obiad.
Składniki:
pół kilograma kiełbasy białej surowej Sokołów (https://sokolow.pl/produkty/kielbasa-biala-surowa)
2 duże lub 3 mniejsze jabłka (powinny być kwaśne)
1 i ½ cebuli
100 g wędzonego boczku Sokołów (https://polskikoszyk.pl/sokolow-boczek-surowy-wedzony-100-g.html)
kilka ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i czarny mielony pieprz
Przygotowanie:
Najpierw chwilę gotujemy białą kiełbasę (kilka minut). Po przestudzeniu kroimy ją na plastry.
Kolejno przygotowujemy resztę składników. Boczek drobno kroimy (plasterki) i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulą, lekko solimy i smażymy przez chwilę. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka. Mieszamy i smażmy z 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia.
Przygotowujemy większe naczynie żaroodporne z pokrywką. Wkładamy do niego wcześniej przygotowaną kiełbasę, kilka kilka ząbków czosnku, podsmażone składniki, całość doprawiając rozmarynem i czarnym mielonym pieprzem. Składniki ostrożnie mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środkowy poziom), pieczemy około 40 minut. Podajemy na ciepło :)
Smacznego
Magdalena matleen@gazeta.pl
Kurczak w galarecie
OdpowiedzUsuń2 nogi całe z kurczaka firmy Sokołów
1 opakowanie żelatyny
włoszczyzna
sól
2 ziele angielskie
2 liście laurowe
kila wydmuszek od jajek
Nogi od kurczaka zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy nogi od kurczaka aż będą miękkie.Gdy jest już ugotowane obieramy nogi z mięsa. Marchewkę kroimy na drobną kostkę. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Do wydmuszek od jajek kładziemy trochę marchwi, potem kawałki mięsa od kurczaka i zalewamy żelatyną. Gdy żelatyna będzie już gotowa,obieramy skorupkę jajka i mamy gotową garmażerkę w kształcie jajek. Smacznego
Małgorzata Szabel
gosia.szabel@poczta.fm
Świąteczne faszerowane jajka
OdpowiedzUsuńProsto, pysznie, dla każdego :)
6 jajek
80 g boczku Sokołów
1-2 łyżki majonezu
sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku
2 szczypty słodkiej czerwonej papryki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy. Z każdej połówki wyjmujemy żółtka, wrzucamy je do miski.
Boczek drobno kroimy i smażymy.
Dodajemy go do żółtek, wraz z majonezem (najpierw mniejszą ilość) i przyprawami. Mieszamy składniki, próbujemy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki jajek.
Całość można posypać na ozdobę np. kiełkami rzodkiewki.
Smacznego
Magdalena matleen@gazeta.pl
Wytrawne muffiny jajeczne bez dodatku mąki, idealne na wielkanocny stół
OdpowiedzUsuńSkładniki na 5 babeczek:
3 jajka
50g krakowskiej suchej z dziczyzną od @sokolowpl
pół świeżej czerwonej papryki
garść świeżego szpinaku
30g drobno startego parmezanu lub sera żółtego
sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Jajka rozmieszać widelcem w misce, dodać sól i pieprz. Następnie posiekać liście szpinaku, pokroić drobno wędlinę i paprykę w kosteczkę. Przygotowane składniki i ser dodać do jajek. Dokładnie wymieszać. Silikonowe foremki do babeczek natrzeć lekko oliwą lub olejem rzepakowym i wykładać do nich masę.
Piec przez około 15-20 minut, do uzyskania efektu ze zdjęcia, smacznego!
Czy pozostałe 2 propozycje doszły? :) Mam jakieś problemy z internetem :(
OdpowiedzUsuńPasztet z żurawiną
OdpowiedzUsuń1 kg słoniny wieprzowej b/s firmy Sokołów
40 dkg wątróbki wieprzowej firmy Sokołów
1 kg fileta z piersi kurczaka b/s firmy Sokołów
3 cebule
5 jaj
2 czerstwe bułki
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
sól kamienna 3g/na 1kg masy bez jajek
pieprz na 1g/ na 1kg masy bez jajek
liść laurowy
ziele angielskie
włoszcyzna ( por, seler, pietruszka, marchew)
Słoninę, filet z piersi kurczaka zalać wodą, dodać włoszczyznę,cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy do miękkości. Osobno parzymy wątróbkę. Ugotowane składniki wraz z cebulą i wątróbką mielimy na najmniejszym sitku. Bułkę moczymy w rosole po ugotowanym mięsie i również mielimy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pieprz,sól jajka i gałkę muszkatułową. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Dodajemy żurawinę. Gotowy pasztet przekładamy do foremek i pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza.
Małgorzata Szabel
gosia.szabel@poczta.fm
Wielkanocne śniadanie powinno się należycie zacząć :) Np taką pieczoną białą kiełbaską w boczku :) Mężczyźni będą zachwyceni ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 sztuk białej kiełbasy parzonej Sokołów
4 duże pieczarki
12 długich i cienkich plastrów surowego boczku wędzonego Sokołów
2 duże cebule
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia jak całkowicie odparują.
Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, nadziewamy pieczarkami i owijamy 2 plastrami boczku. Spinamy końce wykałaczką.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanymi w talarki cebulami i przykrywamy folią spożywczą, matową stroną na zewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 45 minut, po czym odkrywamy całkowicie i pieczemy jeszcze 15 minut na grzałce górnej z funkcją grilla. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.
Na warsztaty kulinarne będzie mi ciężko pojechać, ale o smakołyki firmy Sokołów chętnie powalczę ;) Tym razem babką wielkanocną, ale nie taką zwyczajną, a wytrawną ;) Dokładnie pod postacią galarety ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 udek
3 marchewki
2 pietruszki
Mały kawałek selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Mały kawałek pora
Sól, pieprz
20g żelatyny
Dodatkowo:
200g chudej wędliny np Szynka Sołtysa Sokołów
1 puszka kukurydzy
1 malutka puszka groszku
Marchew z rosołu pokrojona w kostkę
1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków
2 piersi z kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros
Sposób przygotowania:
Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, a na końcu przypieczoną z czosnkiem cebulę. Z gotowego wywaru odlewamy ok 1 litr, w którym rozpuszczamy żelatynę.
W trakcie gotowania rosołu kroimy piersi na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą Kebab-gyros. Studzimy.
Marchew z rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy.
W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy.
Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy grzybki (kapeluszami do dołu) i pierś z kurczaka. Zalewamy rosołem do końca i wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
Przed wyciągnięciem z formy delikatnie ogrzewamy ją nad miską z gorącą wodą.
Galaretę podajemy z odrobiną octu.
kuchniawczekoladzie@poczta.fm
Schabowy z Sokołowa w panierce z mąki kokosowej
OdpowiedzUsuńSchab wieprzowy z Sokołowa kroimy w plastry (1platrer 100g)porządnie rozbijamy ,przyprawiamy solą i pieprzem i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę .
Ma patelni rozgrzewamy masło klarowane .
Schab panierujemy najpierw w mące kokosowej ,później w roztrzepanym jajku .
Smażymy z obu stron na złoty kolor .
Dodatki wg uznania.
Ja podaje z gniecionych ziemniakami i świeżym koperkiem oraz z surówką z pekińskiej kapusty w sosie jogurtowym .
Życzę smacznego
Karolina Stęsicka
karolinastesicka@wp.pl
Kochani czas ogłosić wyniki konkursu. Bardzo dziękuje za wszystkie wasze wspaniałe zgłoszenia 😍 Tak więc nagrodę główną czyli warsztaty kulinarne wygrywa Aleksandra Sadłowska 😍 nagrody dodatkowe wędrują do Kuchnia w czekoladzie i Najmądrzejsza 😍 Gratulujemy serdecznie 😃 Dziewczyny czekam na wasze dane do wysyłki nagród, wyślijcie je na mojego maila.
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
Usuń