Naleśniki ryżowe - bez glutenu
Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na naleśniki z mąki ryżowej. Pokombinowałam, eksperymentowałam aż w końcu dobrałam ilość składników i są. Wyszły naprawdę pyszne, chociaż inne w smaku od tych tradycyjnych naleśników. Mi bardzo posmakowały. Naleśniki są z mąki ryżowej, tak więc nie zawierają glutenu. Szczególnie polecam je osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą go jeść. Ważną rzeczą jest mieszanie ciasta przed każdym naleśnikiem. Jeżeli macie ochotę to je spróbujcie, ja życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 300 ml wody
- łyżka cukru trzcinowego
- 250 g mąki ryżowej
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem mikserem lub trzepaczką. Wlewamy mleko i wodę i wsypujemy mąkę, ponownie miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i łyżką wylewamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ważne, aby przed każdym naleśnikiem wymieszać ciasto. Naleśniki ryżowe są dość delikatne dlatego podczas smażenia nie przewracajcie ich zbyt szybko, lepiej je smażyć troszkę dłużej na mniejszym ogniu.
Naleśniki podajemy z domowym dżemem, powidłami, twarogiem, owocami, syropem klonowym. Naleśniki szczególnie polecam dla osób, które nie mogą glutenu.
Smacznego.
zawsze jestem chętna na naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńNigdy takich nie jadłam. Twoje pięknie się przypiekly :)
OdpowiedzUsuńEverything is very open with a clear clarification of the issues.
OdpowiedzUsuńIt was definitely informative. Your site is very useful.
Thanks for sharing!
Dobry naleśnik nigdy nie jest zły, a te wyglądają smakowicie :) I co ważne, są zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka kochana :-)
UsuńPyszne rumiane zdrowe bardzo apetyczne warto spróbować upiec super😊 :):)
OdpowiedzUsuńnaleśniki zawsze mile widziane :) ryżowych jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! Wyglądają wybornie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCiekawy pomysł, spróbowałabym takich :)
OdpowiedzUsuńRyżowe też bardzo lubimy choć gryczane to nadal nasze ulubione :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię :-)
UsuńKoniecznie muszę takie zrobić bo mąki ryżowej mam dużo tylko jeszcze pomysłu na nią był brak ;)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, wychodzą naprawdę pyszne :-)
UsuńPycha, bardzo lubię naleśniki z mąki ryżowej :D
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniczk, bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńmniam :) ryżowe naleśniki już kiedyś robiłam :)
OdpowiedzUsuńAch znalazłam 😉 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂
OdpowiedzUsuńPyszny przepis🙂, zrobione i zjedzone🙂
OdpowiedzUsuń