Pasztet z warzyw z kaszą kuskus


Zbliżają się Wielkanoc i czas pomyśleć o świątecznych przepisach. Ja jakoś tak w tym roku dość późno sobie o nich przypomniałam. Muszę się wybrać na zakupy w poszukiwaniu jakiś małych prezencików dla dzieci i dorosłych. A czas ucieka. Ja w tym roku postanowiłam spróbować zrobić pasztet, ale nie z mięsa. Postawiłam na warzywa i kaszę, poeksperymentowałam i wyszedł pyszny pasztet warzywny. Powiem wam, że smakuje mi bardziej niż mięsny. A jeszcze podany z ćwikłą z chrzanem ma niesamowity smak. Koniecznie spróbujcie takiego paszteciku. Zapraszam i życzę smacznego.


Składniki:

- 250 g marchewki (waga po obraniu)
- 570 g selera (waga po obraniu)
- 300 g pietruszki (waga po obraniu)
- 200 g kaszy kuskus
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
- 7 pomidorów suszonych z zalewy olejowej

Obrane warzywa kroimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy łyżkę oleju i pół łyżeczki soli, mieszamy. Pieczemy w piekarniku, czas 40 minut, 200 stopni, grzanie góra-dół.

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy do niej pomidory suszone i warzywa. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.

Do masy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, jajka, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masa powinna być dobrze przyprawiona, wszystko razem dokładanie mieszamy.

Blaszkę (keksówkę) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy masę i wyrównujemy, ugniatamy, uderzamy kilka razy blaszkę o blat, aby masa była dobrze zbita. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę. 

Upieczony pasztet zostawiamy w blaszce, aby wystygł. Następnie chowamy go na noc do lodówki, potem go wyciągamy i kroimy. Pasztet super smakuje na kanapkach, można go podać z sałatką i sosem. Polecam go zwłaszcza na świąteczny stół, z ćwikłą z chrzanem smakuje wspaniale. 
Smacznego.



Komentarze

  1. bardzo lubię wszelkie warzywne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pasztety są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak uda mi się seler korzeniowy czymś zastąpić (nie mam jak tu kupić :() to chyba spróbuję. KAsza i warzywa to moja nieskończona miłość:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki pasztet to idealna alternatywa dla gości tych... bezmięsnych. Wspaniały przepis Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czasami zrobić coś innego, a taki warzywny pasztet jest pożywny i zdrowy :)
    Dla mnie, ostra papryka musi być ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zdrowy i do tego smaczny pasztecik Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super, muszę taki kiedyś zrobić, czyli lista "Do wypróbowania" :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie musiał smakować, dawno już nie jadłam kuskusu, a kiedyś to była moja ulubiona kasza :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasztet prezentuje się super smacznie :) Z dużą ilością selera - takie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda właśnie na taki mięciutki i rozpływający się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny dziewczyny :-) na święta robię powtórkę :-)

      Usuń
  12. Marzenko, z nieba mi spadłaś. Właśnie szukam warzywnych pasztetów:-) Już wczoraj widziałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogłabym spytać na jak dużą keksówkę ten przepis jest wystarczający? Chciałabym go przygotować w mniejszej keksówce (długość ok. 20cm) i zastanawiam się czy użycie połowy składników będzie w porządku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu piekłam go w blaszce o długości 30 cm 😃 ale spokojnie możesz zrobić z połowy składników. Najwyżej będzie nieco niższy 😃

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.