Ciasteczka owsiane


Dzień dobry kochani. Jak wam minął weekend ? ja korzystałam z pogody ile mogłam. Zrobiła się naprawdę prawdziwa wiosna, przyroda budzi się do życia, słoneczko świeci i jest naprawdę ciepło. Co prawda u nas wiał bardzo zimny wiatr, ale w niedziele już nieco się uspokoił. Upiekłam ciasteczka owsiane, które znalazłam przeglądając stary zeszyt z przepisami mamy. Pamiętam jak nam je piekła i zabierałyśmy je do szkoły lub na podwórko. A jakie one są pyszne, musicie je spróbować. Robi się je szybko i są naprawdę łatwe. 
Ja dzisiaj mam wolne, mam do załatwienia kilka spraw, zostawiam wam więc przepis i życzę cudownego poniedziałku. Zmykam.


Składniki:

- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego (lub innego)
- 160 g masła
- 2 garście żurawiny suszonej
- 2 garście posiekanych orzechów


Do miski wbijamy żółtka (białka wkładamy do osobnej miski), miksujemy je na puch z cukrem. Masło roztapiamy. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. 

Do żółtek dodajemy płatki owsiane i mieszamy, dolewamy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i dodajemy ubitą pianę z białek, żurawinę i posiekane orzechy. Ponownie wszystko razem mieszamy. Masę wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem (potrzebne będą dwie). Łyżką nakładamy porcję masy w odstępach, za pomocą dłoni zwilżonych wodą formujemy ciastka, możemy to także zrobić łyżeczką. 

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciastka przez 17 minut. Następnie blaszkę wyciągamy i zostawiamy ciastka na chwilę, aby nieco przestygły i przekładamy je na kratkę. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 

Pytacie mnie często jakiej mąki używam, gdzie kupuje płatki i inne dodatki. Polecam zakupy w sklepie KŁOS-POL. Mają naprawdę fajne produkty i bardzo szeroki wybór, każdy znajdzie tam coś dla siebie i zrobi potrzebne zakupy w jednym miejscu. Ceny są bardzo przystępne. Zachęcam was do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ofertą. 





Komentarze

  1. Owsiane, to moje ulubione. Ale nie mat to jak domowe. Kiedyś kupiłam i byłam rozczarowana.
    A Twoje, jak widzę to takie wypasione z orzeszkami i z żurawiną :) To musi być pyszne :)
    Miłego, słonecznego dnia Marzenko :

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bogate w platki ciastka lubię najbardziej, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię jeszcze dać trochę masła orzechowego, uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka, do tego żurawina - po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie ciasteczka zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie chrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie bezkształtne :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. At this time I am going away to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over
    again to read more news.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybciutko się je robi i na pewno znikają też błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pychotka Marzenko :) Moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasteczka owsiane i też najczęściej robię je z żurawiną :) <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym się skusiła.
    Moje ulubione. Mniam, mniam! :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm...takie owsiane ciasteczka zawsze mile widziane ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie owsiane ciasteczka to idealna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka owsiane piekę dość często na zmianę z czekoladowymi. Pyszne są w każdym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł na ciastecka. Muszą być pyszne. Przepis zapisałam i napewno je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super smak i nawet jak dodamy mniej cukru to są przepyszne. Polecam kuchnię Marzenki bo jest zdrowa i smakowita.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.