Ciasto francuskie z nadzieniem
Dzisiaj mam dla was pomysł na szybki i pyszny obiad. Zrobicie je w dosłownie kilka minut a resztę zrobi za was piekarnik. Zresztą ciasto francuskie to produkt, który zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Do tego jakieś warzywa, u mnie moja ukochana mieszanka chińska i kurczak. I już mamy pyszne danie. Taką roladkę możemy zrobić na imprezę lub na obiad, do tego podać kilka surówek do wyboru i już, nic więcej nie potrzeba. Ja wam zdecydowanie polecam takie danie, jest pyszne, jest łatwe i jest szybkie. Może zrobicie taką roladkę właśnie dzisiaj na obiad, ja wam polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- opakowanie mieszanki chińskiej (750 g)
- 1 filet z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- jajko do posmarowania ciasta
Mieszankę chińską przekładamy na patelnię i chwilkę podsmażamy. Przekładamy do miski.
Filet z kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy warzywa z kurczakiem, posypujemy startym serem i zawijamy jak roladę, boki ciasta zawijamy do góry i mocno dociskamy. Całość ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i widelcem na górze robimy kilka nakłuć. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lub możemy od razu rozłożyć ciasto na blaszce i tak je faszerować i zwijać.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 30-40 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i zostawiamy nasze roladki na 5-10 minut, aby nieco przestygły i kroimy. Podajemy same lub z ulubionymi surówkami.
Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńTaki "placek" to nie tylko na obiad ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite nadzienie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńMarzenko u mnie ciasto francuskie też zawsze jest w lodówce. Ale głównie robię go na słodko, w wersji wytrawnej to tylko z parowka ;)
OdpowiedzUsuńA Twoja propozycja jest wspaniała :)
Kochana spróbuj koniecznie takiej wersji :-)
Usuńzjadlbym z farszem warzywnym :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, danie bardzo proste w wykonaniu, a do tego powinno smakować każdemu. Mało pracy - świetny smak - O, TAK!!! :))
OdpowiedzUsuńLubimy takie dania :-)
Usuńlubię czasami przygotować ciasto francuskie właśnie ze względu na uniwersalność. Chociaż tłuste, czasami baaardzoo efektowne :) pyszny ten Twój farsz ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na nadzienie, koniecznie muszę wypróbować :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSuper pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Marzenko. Mam w lodówce ciasto francuskie, więc dokupię resztę i jutro zrobię taką roladę :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Krysiu :-)
Usuńmiałam ostatnio na imprezie rodzinnej coś podobnego i zniknęło w takim tempie, że zaczęłam się martwić że zrobiłam za mało;)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja i koniecznie muszę wypróbować z tą mieszanką:)
Koniecznie. U mnie ciacho francuskie zawsze tak znika :-)
UsuńCiasto francuskie zawsze nam się z deserem kojarzy ale taką wersję też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńAleż to danie pysznie wygląda!!! Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńBardzo smakowity pomysł na obiad :) Zjadłabym z ochotą :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie i na słodko i wytrawnie, takie nadziane to świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńI jakie pyszne :-) pozdrawiam Madziu :-)
UsuńMmm... Prezentuje się niesamowicie smacznie <3
OdpowiedzUsuńChoć za ciastem francuskim nie przepadam ze względu na skład, to bym je podmieniła i resztę biorę jak jest! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńAle apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko. Wygląda mega :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWygląda wspaniale. Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie i pożywnie wygląda :D Mniam :)
OdpowiedzUsuń