Pierogi z mięsem mielonym i ziemniakami
Bardzo lubię jeść pierogi a ostatnio nawet polubiłam je robić. Nie wiem jakie są moimi ulubionymi, chyba wszystkie rodzaje. Często jak mi zostają jakieś składniki to komponuje z nich farsz i tworzę. Tak było i tym razem, zostało mi mięso mielone i troszku ziemniaków z obiadu. No to dodałam co trzeba i powstały smakowite pierożki. Mniam jakie one wyszły pyszne, mówię wam rewelacja. Za oknem zachmurzone i wieje wiatr, coś się pogoda zmieniła. Mam tylko nadzieję, że u was jest lepiej. Miłego dnia wam życzę, zostawiam wam przepis a sama lecę do pracy.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g mięsa mielonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Dodajemy mięso do ziemniaków, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodęz łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego.
Mniam, chyba się skuszę i przygotuję na obiad. :)
OdpowiedzUsuńSmacznego 😍
UsuńCo jakiś czas robię dzień pierogowy. Bo przecież na kilka sztuk nie warto rozkładać stolnicy. I właśnie dzisiaj mam tan dzień (hi, hi..). Tylko ciasto sobie chwilę odpoczywa i chwila dla mnie czyli odwiedziny na blogach.
OdpowiedzUsuńTwoja wersja pierogów bardzo mi się podoba. Ale to na następny raz. Zaskoczona jestem farszem - muszę takie zrobić. Cisto na pierogi kiedyś takie robiłam ale w wersji pierogi pieczone. Będą gotowane. I zaskoczę rodzinę !!! Pozdrawiam ciepło.
Tak masz racje kochana. Warto zrobić od razu więcej i można przygotować różne farsze. Pozdrawiam cię cieplutko 😃😃😃
UsuńOoooo, ale świetny pomysł na pyszne pierogi. Z pewnością wykorzystam Twój pomysł, bo ja też bardzo lubię pierogi Marzenko i lepić też lubię:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Dziekuje bardzo Krysiu. Pozdrawiam cię serdecznie 😍
Usuńwczoraj miałam na obiad, ale truskawkowe, z mięsem zaś uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam takich ale nie jadłam, jednak nie są to pierożki dla mnie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia ;)
Miłego dnia kochana 😍
UsuńPodoba mi się takie zestawienie:) Jeszcze nie próbowałam. Ja często robię pierogi z boczkiem i kaszą gryczaną, a także z soczewicą i cebulką. I oczywiście ruskie bo je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa w zasadzie to kocham wszystkie pierożki ❤️
UsuńDawno już nie jadłyśmy pierogów a zjadłoby się takie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z mięsem i na pewno przetestuję ten przepis ! Dziękuję bardzo !
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Kasiu. Smacznego 😍
Usuńfajne połączenie :) do tego skwareczki i mój Luby by wcinał ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pierogi! koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam 😃
UsuńMoja droga, smaka mi narobiłaś na takie pierogi!
OdpowiedzUsuńParafrazując tekst piosenki; Pierogi są dobre na wszystko... i ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńTu mamy mielone, ziemniaczki, jeszcze tylko surówka i wychodzi pełnoprawne drugie danie :P
Oj tak słonko ❤️
UsuńMarzenko, Twoje pierogi to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie..., uwielbiam jeść i lepić...
ciasto znam i bardzo lubię w wersji pieczonej;)
OdpowiedzUsuńporywam kilka pierożków:)
Smacznego Renatko 😍
UsuńDawno mnie nie było, a tutaj takie wspaniałe zmiany. Piękna nowa odsłona bloga Marzenko:)
OdpowiedzUsuńCo do pierogów to też lubię robić i jeść . Dla siebie często eksperymentuje z farszem,ale dla reszty rodzinki musowi z kapusta i mięsem muszą być ;)
Dziękuje ci bardzo kochana. Pozdrawiam cieplutko ❤️
UsuńFajny przepis! Podoba mi się dodatek ziemniaków!
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na pierogi :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Iwonko 😍
UsuńPyszny obiadek :) Dawno już nie jadłam pierogów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ❤️
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pierogów, smak mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba lepić 😍
UsuńPyszna propozycja Marzenko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie ten przepis koniecznie ;)
OdpowiedzUsuńPierogi są jeszcze lepsze po podsmażeniu. Do tego barszczyk. Zrobiły furorę w domu i na grillu u mamy. Przepis przekazany dalej!
OdpowiedzUsuńCiasto na te pierogi to zwyczajnie ciasto na kopytka, kluski...
OdpowiedzUsuńDodajcie do tego kopru świeżego dużo będą pyszne jadłam takie w Niemczech robione przez półkę pycha
OdpowiedzUsuń