Rogaliki z marmoladą


PYSZNE ROGALIKI DO KAWKI !!!

Dzień dobry kochani. Dzisiaj przychodzę do was z czym słodkim a mianowicie z rogalikami. Dość dawno ich nie piekłam i tak mi się zachciało. Rogaliki wyszły takie chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku. Do kawki idealne, ja zrobiłam z podwójnej porcji bo jedziemy w odwiedzinki do rodzinki a tam wszyscy kochają rogaliki. Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 



ROGALIKI Z MARMOLADĄ


Składniki:

- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
-80 ml ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej 
- 3 żółtka
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 200 g miękkiego masła

- białko do posmarowania rogalików
- marmolada do nadziania

Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć łyżeczką, dolać ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić na chwilę, aby rozczyn zaczął pracować. 

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło oraz jogurt, wlać rozczyn. Wszystko razem wyrobić i schować ciasto na godzinę do lodówki. 

Następnie ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 części (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, aby ciasto się nie przyklejało). Na każdą z nich ułożyć porcję marmolady (na szerszym brzegu) i zwinąć rogaliki. 

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem (będą potrzebne dwie) i posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią). 


Komentarze

  1. też w weekend robiłam rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też w weekend robiłam rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, idealne do kawki, którą zaraz będę się delektować. Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak muszą cudnie smakować z kakao, mniam:). Przepyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie piekłam rogalików A Twoje są takie pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.