Rogaliki z marmoladą
PYSZNE ROGALIKI DO KAWKI !!!
Dzień dobry kochani. Dzisiaj przychodzę do was z czym słodkim a mianowicie z rogalikami. Dość dawno ich nie piekłam i tak mi się zachciało. Rogaliki wyszły takie chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku. Do kawki idealne, ja zrobiłam z podwójnej porcji bo jedziemy w odwiedzinki do rodzinki a tam wszyscy kochają rogaliki. Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Polecam wam także inne przepisy na rogaliki:
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
-80 ml ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 200 g miękkiego masła
- białko do posmarowania rogalików
- marmolada do nadziania
Przygotowanie:
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć łyżeczką, dolać ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić na chwilę, aby rozczyn zaczął pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło oraz jogurt, wlać rozczyn. Wszystko razem wyrobić i schować ciasto na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować i podzielić na 12 części (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, aby ciasto się nie przyklejało). Na każdą z nich ułożyć porcję marmolady (na szerszym brzegu) i zwinąć rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem (będą potrzebne dwie) i posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią).
też w weekend robiłam rogaliki :)
OdpowiedzUsuńWidziałam kochana :-) wyglądają przepysznie
Usuńteż w weekend robiłam rogaliki:)
OdpowiedzUsuńOjej, idealne do kawki, którą zaraz będę się delektować. Dobrego dnia!
OdpowiedzUsuńSmacznego Wioluś :-) częstuj się rogalikiem
Usuńwyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńA jak muszą cudnie smakować z kakao, mniam:). Przepyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana, są obłędne w smaku
UsuńDawno nie piekłam rogalików A Twoje są takie pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się słoneczko, smacznego :-)
Usuń