Warsztaty Akademia Smaku Sokołów



Jakiś czas temu, jeszcze przed świętami Wielkanocnymi miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Akademię Smaku Sokołów. Tym razem spotkaliśmy się w Warszawie w Cook Up. Powiem wam, że wspominam te warsztaty bardzo miło i bardzo pysznie. Gotowaliśmy proste, łatwe dania, których smak na długo pozostaje w pamięci. Tematem warsztatów były dania wielkanocne. Bardzo chętnie zatem się dzielę z wami przepisami z warsztatów, szczególnie zapadła mi w pamięć biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem. Koniecznie spróbujcie tego dania, oczywiście inne także wam polecam. 
Bardzo dziękuje Sokołów za zaproszenie na tak ciekawe i pyszne warsztaty. 









Duszona wołowina z koniakiem, brunatnymi pieczarkami oraz słodkimi ziemniakami z gałką muszkatołową

Składniki:

-  kg łopatki wołowej Sokołów
- 5 cebul szalotek
- 150 g pieczarek brunatnych
- 3 ząbki czosnku
- 40 ml koniaku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 400 ml bulionu wołowego
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- 3 bataty
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz

Łopatkę wołową porcjujemy na kawałki o wadze 50-70 g. Oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na oleju roślinnym. Dodać koniak i dusić do odparowania alkoholu. Szalotkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, czosnek posiekać, a oczyszczone pieczarki pokroić na cząstki. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, również usmażoną wołowinę. Całość zalać bulionem oraz winem. Piec pod przykryciem w piekarniku - 200 stopni przez 1,5 godziny. Bataty pokroić w plastry o grubości 3 cm, zamarynować w oliwie, gałce muszkatołowej, pieprzu, soli i tymianku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Ziemniaki ułożyć w miseczkach i nałożyć na ziemniaki wołowinę. 


Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem

Składniki:

- 5 białych kiełbas Sokołów Naturrino
- 120 ml białego wytrawnego wina
-  100 g szpinaku baby
- 100 g cebulek perłowych
- 1 mała cukinia
- 20 g miodu
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g masła
- 1 garść siana
- sól, pieprz

Kiełbasę sparzyć i zdjąć osłonkę. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować  z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cebulę, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, sól, pieprz oraz masło. Zestawić z ognia. Udekorować liśćmi świeżego szpinaku. 


Karmelizowany schab wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

- 1 kg schabu wieprzowego Sokołów
- 2 litry solanki (roztwór wodny, stosunek soli do wody 1:20)
- 40 g miodu spadziowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 80 g masła
- olej roślinny
- 3 duże czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Z 100 g soli i 2 litrów wody przygotować solankę. Schab wieprzowy zanurzyć w solance na około 2 godziny. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje o wadze 200 g. Mięso smażyć na oleju roślinnym, z obu stron, następnie dodać miód oraz świeży rozmaryn. Karmelizować z każdej strony przez 3-4 minuty. Następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku - 180 stopni przez 15 minut. Cebulę pokroić na bardzo cienkie piórka a czosnek posiekać. Całość smażyć na maśle, dodać syrop klonowy, sól, pieprz oraz czerwone wino. Gotować na wysokim ogniu, aż do odparowania płynu. Na koniec dodać zimne masło. 
Schab podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.


Mus warzywny z domowymi piklami na klasycznej grzance

Składniki:

- 2 opakowania pasztetu warzywnego Sokołów "Z gruntu dobre"
- 1 kalarepa
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 80-100 ml śmietanki 36%
- oliwa z oliwek
- 1 bagietka
- 1 garść roszponki
- sól, pieprz

Śmietankę ubić na luźno. Pasztet zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając do niego śmietanki. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wodę, ocet jabłkowy oraz cukier doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Kalarepę oraz rzodkiewki pokroić w cienkie plastry i dodać do nich wystudzoną zalewę. Wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Bagietkę pokroić w szerokie kromki, za pomocą pędzelka posmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 5 minut. Pasztet serwować na zapieczonym pieczywie, dodać na górę pikle oraz roszponkę. 


Mam nadzieję, że przepisy przypadną wam do gustu i z nich chętnie skorzystacie. 






Komentarze

  1. Marzenko wyniosłaś z tych warsztatów wiele wspaniałych informacji i ciekawych przepisów. Jest w czym wybierać. Zaciekawiło mnie to dymione masło w garnku z sianem. Pierwszy raz o tym słyszę.
    Na duszoną wołowinkę mam smaka :)
    Życzę Ci miłego, słonecznego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu spróbuj, naprawdę ma fajny smak i aromat. Zresztą wszystkie dania są warte uwagi. Pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  2. takie warsztaty to musi być fajna przygoda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto było wziąć udział w warsztatach, choćby po to żeby przywieźć takie przepisy :)
    Ten karmelizowany schab wygląda zachęcająco :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten schabik chyba do mnie najbardziej przemawia ^_^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.