Zupa krem z cukinii i warzyw
Wracając dzisiaj do domu weszłam do sklepu po zakupy. Moim głównym celem były warzywa i twaróg, bo jutro planuje ulepić pierogi ruskie, które chodzą za mną już od kilku dni. No i natknęłam się na całkiem ładną cukinię. No to zrobię zupkę na obiadek, pomyślałam i to zupę krem, bo dawno jej nie robiłam. Obładowana siatkami ledwo co doszłam do domu, ja tak zawsze mam, że jak idę pieszo to wówczas nawrzucam do koszyka całą masę produktów a potem się zastanawiam jak ja z tym dojdę do domu. A jeszcze słoneczko grzało i zrobiło się bardzo ciepło. Po powrocie nastawiłam wszystko na zupkę i wzięłam się za porządki, tak jakoś mnie energia rozpierała i wysprzątałam całe mieszkanko, tak więc jutro będzie luzik. A wracając do zupki to musicie koniecznie spróbować tej wersji, jest po prostu pyszna. Lekka i aromatyczna a za sprawą grzanek i sera syta. Tak więc życzę wam smacznego i miłego wieczorku i weekendu.
Składniki:
- 1 kg obranej i wydrążonej cukinii
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora
- 1 czerwona papryka
- kawałek selera
- 2 trójkąciki sera topionego śmietankowego
- sól, pieprz
- domowa przyprawa warzywna
- szczypta tabasco lub chili
- pęczek natki pietruszki
- domowe grzanki
- garść startego sera cheddar
Do garnka wlewamy 500 ml wody. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę i pomidory. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do warzyw. Por kroimy na kawałki, tak samo marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
Następnie dodajemy domową przyprawę warzywną, sól. Wszystko zagotowujemy i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz serki topione. Mieszamy. Następnie pozwalamy zupie nieco wystygnąć i miksujemy blenderem. Ma powstać gładki krem. Doprawiamy pieprzem, opcjonalnie tabasco oraz solą.
Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy startym serem żółtym oraz domowymi grzankami - kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, mieszamy - mają się ładnie zarumienić.
Smacznego.
Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu :-)
UsuńzNigdy nie jadłam takiej zupy ;)
OdpowiedzUsuńKochana koniecznie spróbuj :-)
Usuńzupy z cukinii bardzo lubię, więc spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-)
UsuńJa też ostatnio gotuję zupy z przewagą warzyw. Są smaczne i aromatyczne.
OdpowiedzUsuńTwoja zupa kusi wyglądem, a do tego podałaś ją w ładnych miseczkach.
Miłego weekendu Marzenko :)
Dziękuje Krysiu, wiesz u mnie wszyscy kochają warzywa więc często się pojawiają :-)
UsuńZ przyjemnością zjadłybyśmy tą zupę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńSmaczna, zdrowa zupa, choć z serkiem topionym jeszcze nie jadłam ;) Ja wezmę WIĘKSZĄ szczyptę chili, bo lubię na ostro :))
OdpowiedzUsuńpyszną zupkę miałaś :) a ja też jak pójdę na zakupy, szczególnie do warzywniaka to wrócę obładowana :P
OdpowiedzUsuńIdealna wiosenna zupka :)
OdpowiedzUsuńIle pomidorów?
OdpowiedzUsuńOj zgubiły się gdzieś po drodze. Dwa wystarczą :-)
UsuńDziś ugotowałem zupę. Przepyszna !!!Gotowałem na rosole Mięso drobno pokroiłem i razem to wszystko zmiksowałem .Przepyszne danie .Cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra dzisiaj gotowałam zamiast serka dałam jogurt grecki i kawałek imbiru.
OdpowiedzUsuń