Bagietki z siemieniem lnianym
Tak za mną chodziły bagietki, chodziły i chodziły. No to sobie je w końcu upiekłam. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo, świetnie smakuje na śniadanie z masłem i rożnymi dodatkami. Można je także wykorzystać na obiad i przygotować zapiekanki, dodać pieczarki, szynkę, ser, paprykę i zapiec. Takie domowe pieczywo smakuję o wiele lepiej od tego sklepowego no i jest zdrowsze. Ja po prostu kocham piec bułki, chleby, to mnie uspokaja a zapach przypomina mi czasy dzieciństwa i domu rodzinnego. Jeżeli jeszcze nie piekłaś takich bagietek koniecznie spróbuj, to naprawdę nic trudnego. Życzę wam smacznego.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki pszennej typ 1850
- 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 45 g świeżych
- 330 ml ciepłej wody
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 150 g siemienia lnianego
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i siemię lniane. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Do mąki dodajemy jogurt i mleko, mieszamy, wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny.
Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ponownie ściereczką, zostawiamy na 30 minut, aby podrosły.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki spryskujemy wodą i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu układamy je na kratkę, aby przestygły.