Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - majowa piekarnia
Z miłą chęcią powracam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber. Zawsze coś przeszkadzało mi ostatnio wziąć udział, a bardzo lubię to wspólne pieczenie pieczywa różnego rodzaju i smaku. Tym razem upiekliśmy chleb śródziemnomorski owsiano-żytni. Powiem wam, że chlebuś wyszedł po prostu pyszny, aromatyczny, pełen dodatków, które lubimy. Wystarczy taką pajdę chleba posmarować masłem i zajadać. Świetnie smakuję również sam bez niczego. Przepis pochodzi z Bogutyn Młyn. Polecam wam ten wypiek i życzę smacznego, ja idę zajadać kolejną kromeczkę, a co, mówię wam jest pysznie.
Składniki:
- 340 g mąki owsianej
- 340 g mąki żytniej 720
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 20 suszonych pomidorów (dałam połowę)
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżeczki tymianku (dałam czosnek niedźwiedzi)
- 10 łyżek pestek dyni
- 10 łyżek siemienia lnianego
Wyjmijcie z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu na 2 godziny przed użyciem. Dodajcie do niego 100 g mąki żytniej 2000 (ja dałam typ 1400) oraz 200 ml ciepłej wody, wymieszajcie i odstawcie go na 5 godzin, aby podrósł.
Po tym czasie dodajcie wszystkie składniki i wymieszajcie. Ciasto należy przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.
Rano ciasto na chleb należy wymieszać i przełożyć do foremek, posypać pestkami dyni i ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzejcie do temperatury 250 stopni, wstawcie chleb na 15 minut, następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut. Można na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą - ja tego nie zrobiłam.
Upieczony chleb wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.
Smacznego.
Chleb śródziemnomorski na blogach:
Dziękuję za wspólne pieczenia, chlebuś piękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb. Co do smaku, mamy te same spostrzeżenia :) Pozdrawiam i cieszę się ze spotkania w Piekarni M
OdpowiedzUsuńPrześliczny!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie upieczony. :)
Wyszedł Ci piękny :)
OdpowiedzUsuńCudownie upieczony!
OdpowiedzUsuńI wiesz Marzenko, że też bardzo mi smakował z rzodkiewką?
cudowny:)
OdpowiedzUsuńHo, ho, ho, ale bogaty środek. Piękny chleb!
OdpowiedzUsuńzapisałam :)
OdpowiedzUsuńskład świetny więc na pewno będzie smakował wyjątkowo:)
Piękny chleb, ma bardzo ciekawe składniki :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten chleb, bardzo lubię z takimi dodatkami!
OdpowiedzUsuńO tak chleb piękny i pyszny. Mnie też zaskoczyło jaki jest aromatyczny ;)
OdpowiedzUsuńPyszny i pożywny chlebek :)
OdpowiedzUsuńjaki mocno pomidorowy!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńTakiego nie piekłam. Zapisuję na listę zakupów mąkę owsianą i spróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTaki chlebek zjedzony ze świeżymi warzywkami to jest to :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda wyśmienicie. Uwielbiam taki z ziarnami :)
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony!
OdpowiedzUsuńMajowy wypiek jest bardzo aromatyczny!
kurczę,już dawno nic nie piekłam,w sensie pieczywa,Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, muszę koniecznie tego spróbować ;D
OdpowiedzUsuńMarzenko, idealnie Ci wyszedł. Nie taki jak mój gniot;-(
OdpowiedzUsuń