Gofry bezglutenowe wytrawne
Dzień dobry słoneczka, jejku jaka piękna pogoda za oknem. Od razu mam więcej energii i zapał do pracy. A wy jak się macie ? dzisiaj mam dla was propozycję na pyszny obiad lub śniadanie. Gofry bezglutenowe w wersji wytrawnej. Wyszły pyszne w smaku i możecie je podać z czym tylko macie ochotę, naprawdę super smakują. Ja podałam je z mieszanką warzyw na patelnię, sałatą lodową i jajkiem sadzonym oraz pomidorkiem. jejku jakie to wyszło pyszne, mówię wam, koniecznie spróbujcie takiej wersji. Dzisiaj mamy już czwartek a więc niedługo upragniony weekend. Życzę wam miłego dnia i zmykam do pracy.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml kefiru
- 300 ml wody
- 100 ml oleju
- 200 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa)
- szczypta soli
- dodatki - warzywa na patelnię, jajko sadzone, sałata lodowa, pomidor, natka pietruszki
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem lub trzepaczką. Dodajemy kefir i wodę oraz olej, ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól, miksujemy.
Rozgrzewamy gofrownicę. Łyżką nalewamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Podczas, gdy gofry się pieką przygotowujemy dodatki. Ja udusiłam na patelni warzywa, zrobiłam jajka sadzone. Dodałam sałatę lodową, pomidorka i natkę pietruszki. Do takich gofrów możemy dodać kotlety, podsmażone pieczarki, ogórka lub inne, ulubione dodatki. Takie gofry możemy podać na obiad lub na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy.
Zdecydowanie wolę gofry w wersji wytrawnej niż słodkiej i przypomniałaś mi jak dawno jadłam gofry :)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam gofrów!
OdpowiedzUsuńU mnie pojawiają się raz w tygodniu :-)
UsuńNaprawdę sporadycznie robimy wytrawne gofry :) Ale taki gofr a'la kanapka ze świeżymi warzywami to nam się teraz zamarzył :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za goframi na słodko, ale w takiej wersji chętnie bym się na nie skusił
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńSzkoda, że tak późno zajrzałam tutaj, bo chętnie wprosiłabym się do Ciebie na te pyszne gofry :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj jem gofry na słodko. Następnym razem spróbuję wytrawnych :)
OdpowiedzUsuńAguś koniecznie spróbuj, są pyszne :-)
UsuńPrzyznam, że zaintrygowałaś mnie tym daniem. Gofry zawsze jadłam wyłącznie na słodko, a Twoja wersja jest bardzo kusząca.
OdpowiedzUsuńBardzo kusząco i apetycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńUwielbiam gofry nawet w wytrawnej wersji :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa słono to bym zjadła takie goferki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Iwonko :-)
UsuńOmmmatko! Jak ja dawno nie jadłam gofrów... :'( A te aż mi pachną i do tego są zdrowe. Jak sobie nie zrobię, to będą za mną chodzić ;)
OdpowiedzUsuńGofrów w wersji wytrawnej nigdy nie jadłam, ale te wyglądają bardzo kusząco :D
OdpowiedzUsuńKochana koniecznie spróbuj :-)
Usuńsuper opcja na śniadanie lub nawet na obiad :)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj każdy woli gofry na słodko,a mi właśnie bardziej smakują na wytrawnie
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja, nigdy nie jadłam w takiej wersji. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKatarzyna