Konkurs - wygraj książkę "Wielka księga dań w słoiku"
Kochani tak jak wam pisałam wczoraj mamy dla was wspólnie z Wydawnictwem Laurum konkurs, w którym do wygrania jest jeden egzemplarz książki "Wielka księga dań w słoiku".
Zadanie konkursowe jak łatwe, miłe i przyjemne - w komentarzu pod tym postem napisz mi swój pomysł na danie w słoiku, takie wymarzone i ulubione.
Każda osoba może dodać tylko jeden komentarz, proszę, aby zgłoszenia anonimowe zawierały imię, możecie podać także mail.
Konkurs rozpoczyna się dzisiaj tj. 16.05.2018 r. a kończy 20.05.2018 r. Ogłoszenie wyników ukaże się w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu w osobnym poście na blogu.
Nagroda zostanie wysłana tylko na terenie Polski, sponsorem nagrody jest Wydawnictwo Laurum.
Po ogłoszeniu wyników będę czekała 3 dni na dane adresowe zwycięzcy, jeżeli dana osoba się nie zgłosi wówczas wybierzemy kolejną.
Serdecznie was zapraszamy do udziału w konkursie i życzymy powodzenia.
Moim niezmiennie od lat ulubionym daniem słoikowym jest kiełbasa :) Wymarzonym natomiast ryba w galarecie. Najlepiej kilkuletnia :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPierwsza myśl dania w słoiczku to sałatka na bazie kuskusa i pieczonego łososia... Pierwsza warstwa to sałatą lodowa. Kolejno żółta papryka, kuskus, łosoś, sałata i pomidorki... Do tego odrobina oliwy z oliwek i sok z cytryny. Kolorowo i smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoim wymarzonym daniem a dokładniej deserem byłby śmietankowy serniczek na zimno z truskawkami i galaretką mmmm :)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanka seczewicy zielonej. Zarowno na zimno jak i na cieplo. Wiec do sloika proponuje salatke z soczewicy z kaparami i zurawina polana sosem vingret. Smacznego ;) Ania R.
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za wszystkich uczestników 💚
OdpowiedzUsuńNormalnie konkurs dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu miałam problem w czym wziąc sniadanie do pracy i staneło na słoiku :) od tej pory wraz z córa tworzymy nasze słoikowe papu.
A ostatni hit to sałatka ze szpinakiem
Składniki:
Garść szpinaku
Garść orzechów włoskich lub migdałów
Pół szklanki kuleczek granatu
Jakieś 50 gram sera typu włoskiego
Do tego sos:
Ząbek czosnku,żyżka syropu z agawy,łyżka octu,duża łyżka oliwy z oliwke no i pieprz i sól
I teraz pakujemy :)
Sos na dno słoika,pokruszkona część sera,orzechyszpinak,granati tak na zmianę az sięgniemy wieczka słoika.
Przed zkedzenniem robimy słoikowi "szaleńczą jazde"-czytaj potrząsamy energicznie aby nasz sos pokrył wszystkie składniki.I nie pozostaje nam nic innego jak rzec smacznego :)
rukola , pomidor suszony , ser plesniowy , orzechy włoskie lub prazony słonecznik , gruszka do tego sos z oliwy , balsamico i zioła druga wersja , brkuł , pomidor,feta ,cebula prazony słonecznik , sos czosnkowy na bazie jogurtu
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym daniem a raczej deser zamkniętym w słoiczku jest panna cotta - pierwsza warstwa to waniliowa panna cotta, na to mus truskawkowy i dekoracja z truskawek z miętą :) Goście zawsze się zachwycają a zwłaszcza jak dostaną powyższy deser faktycznie w słoiczku :) Wymarzonym danie to sałatka warstwowa z dużą ilością pysznych i kolorowych warzyw :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wszystko opisane! ;)
OdpowiedzUsuńKocham warzywa. Latem jestem najszczesliwszym konsumentem na świecie:-) moim wymarzonym daniem ze słoika byłyby właśnie młode warzywa, np ziemniaczki, szparagi, fasolka, bób, ogromna ilość pachnącego kopru i jajko sadzone. Pewnie to niemożliwe danie ze słoika ale stuprocentowo moje wymarzone:-) Daria, dariii małpa poczta.fm
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym daniem słoiczkowym są sałatki. Owocowe i warzywne, z dodatkiem mięsa i strączków-do wyboru (zależy od zapasów w lodówce).Trudno mi opisać ulubioną bo jest ich wiele. Najfajniejsze jest to, że zamykam w słoiczku same pyszności a potem zakręcam i zabieram wszędzie ze sobą.
OdpowiedzUsuńNatalia Miszker
Zamówiłam niedawno tę książkę :) Wszystkim uczestnikom konkursu życzę powodzenia - a widzę już, że rywalizacja zapowiada się ciekawa :)
OdpowiedzUsuńMILKSHAKE KIBICA :)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz na nadciągający Mundial, co nie? :D
Składniki:
1/2 litrowego opakowania lodów śmietankowych, waniliowych lub
innych ulubionych
200 g truskawek (mogą być z mrożonki)
200 g czerwonych porzeczek, malin lub wiśni (jak wyżej)
375 ml zimnego mleka
odrobina cukru pudru
Przygotowanie:
Owoce myję, oczyszczam z szypułek. Umieszczam je w garnuszku, dodaję odrobinę cukru pudru i gotuję aż do wrzenia. Rozcieram na sicie i wlewam z powrotem go garnuszka. Gotuję jeszcze 5-7 minut na małym ogniu, żeby je zredukować.
Mleko i lody miksuję w blenderze.
Sos owocowy wlewam do szklanek lub słoiczków na dno, zostawiając odrobinę do dekoracji. Można na dno rzucić też kilka dodatkowych owoców. Chłodzę przez chwilę w lodówce. Następnie dolewam shake'a lodowego. Dekoruję resztą sosu i owocami.
Taki shake to świetna baza dla innych wariacji - można do lodów dodać pokruszone ciastka, wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy, zmieniać owoce (wersja cynamonowo-jabłkowa na zimę będzie w sam raz), kombinować z dodatkami - od aromatów, przez bakalie aż po procenty... ;)
Doskonale smakuje w każdym wydaniu. :) Polecam i życzę smacznego! :)
Zdjecie:
https://www.dropbox.com/s/qx2kxxf408qp1my/Milk0%20koktajl%20Milkshake%20z%20czerwonym%20sosem.jpg?dl=0
Moje ulubione danie w słoiku to bigos! Jego przyrządzenie zajmuje masę czasu. Dlatego, aby mieć go kiedy tylko najdzie mnie ochota zawsze jest robiony w słoiki. Kiedy jest ciepły zakręcam szczelnie słoik i bez pasteryzowania spokojnie może stać. A później kiedy tylko najdzie mnie ochota, bez długiego gotowania, a jedynie po podgrzaniu mam swój ulubiony bigos od razu gotowy!
OdpowiedzUsuń