Truskawki i rabarbar pod kruszonką
Uwielbiamy ten deser. Owoce pieczone z kruszonką smakują naprawdę wyjątkowo. Dzisiaj mam dla was wersję z truskawkami i rabarbarem, ale tak naprawdę możecie użyć wszystkich owoców, jabłek, gruszek, moreli czy brzoskwiń, czereśni i wiśni. Tutaj nas nic nie ogranicza, ja wykorzystuje zazwyczaj sezonowe owoce i przygotowuje takie pyszności. A najbardziej nam smakują takie jeszcze ciepłe podane z lodami, ale na zimno są równie pyszne. Ten deser uzależnia i można go jeść i jeść. Koniecznie go spróbujcie i dajcie znać jak smakuje.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 jabłko
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych Sonko
- 2 garście płatków migdałowych
- 1 łyżka nasion chia
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki obieramy z szypułek, rabarbar obieramy ze skórki. Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru kokosowego. Mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę - zimne masło rozdrabniamy palcami z mąką, płatkami owsianymi, płatkami migdałów, pozostałym cukrem kokosowym, nasionami chia. Kruszonką posypujemy owoce.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pieczemy owoce przez 20-25 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Podajemy deser jeszcze na ciepło z lodami.
Idealny deser na wiosnę i lato ;)
OdpowiedzUsuńczęsto robię ten prosty deser w sezonie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie "zapiekanki" :) I muszę wypróbować z tymi opiekanymi płatkami owsianymi, bo na sucho je bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMuszę zastosować:-)
OdpowiedzUsuńTo jest nasz ukochany letni deser <3
OdpowiedzUsuńTeż robię taki deser, pycha ☺
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńMąkę pszenną zamieniam na moją ulubiona gryczaną i mogę wcinać :)
OdpowiedzUsuńTyle owoców, że ślinka cieknie :) Myślę, że i ja polubię ten deser :P
OdpowiedzUsuńBajeczny deser Marzenko. Aż się chce biec do kuchni i robić :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na pyszny deser. Ciekawy przepis, niebanalny a jakże pomysłowy. I dodatek lodów... umm, mniam... już czuję jak pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :)
deser idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńNa takie upały, jak teraz, pycha!!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser! Płatki są zdrowe i pożywne, ich właściwości są niezliczone, zawarte w nich białko pomaga budować tkankę mięśniową i przyśpiesza przemianę materii. To idealny deser dla osób mającym problemy z trawieniem, ze względu na zawarty w nich błonnik, który działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Taki deser można jeść każdego dnia bez wyrzutów!
OdpowiedzUsuń