Zielone pesto
Dzień dobry kochani. No i mamy znowu poniedziałek. Ja nie wiem, jak to jest, ale te weekendy mi tak szybko mijają, zbyt szybko. Mogłyby trwać zdecydowanie dłużej - nie sądzicie ? Przychodzę dzisiaj do was z przepisem na domowe pesto. Wczoraj zrobiłam zakupy na ryneczku i kupiłam same pyszności, postanowiłam zrobić domowe pesto bo już dawno go nie robiłam a bardzo go lubimy. Wykorzystałam liście bazylii, rzodkiewki (uwielbiam je dodawać do sałatek), szpinak i botwinkę. Powiem wam, że całość wyszła po prostu pyszna. Ja pesto wykorzystuje do makaronu, ryżu, do warzyw i sałatek a także smaruje nim pieczywo i dodaje rzodkiewki, ogórki czy pomidory. Spróbujcie sami jak smakuje.
Składniki:
- 100 ml oleju rzepakowego (Woj -Len)
- duży pęczek świeżej bazylii
- 2 garście szpinaku
- liście z rzodkiewki
- duża garść botwinki
- 2 garście orzeszków pini
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki zmiksować najlepiej w blenderze kielichowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli pesto będzie dla was zbyt rzadkie to dodajcie jeszcze zielonych liści szpinaku lub bazylii a jak za gęste to dodajcie więcej oliwy.
Pesto przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do makaronu, ryżu, do sałatek, na kanapki, do mięs.
takie pesto i makaron, i pyszny obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńAleż musi być smaczne -:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu oj jest i to bardzo 😃
UsuńApetyczne te kanapki z Twoim pesto :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłyśmy pesto a teraz znów mamy na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńTeraz można je robić znacznie częściej 😃
UsuńUwielbiam pesto :-)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie na talerzu. Każdy powinien spróbować :)
OdpowiedzUsuńTeż tak mówię. Jest naprawdę pysznie 😃
UsuńTeż takie robię, pycha☺
OdpowiedzUsuńIdealne. Fajnie pomieszałaś różne liście. :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe pesto. Ja też lubię używać liście rzodkiewki, uważam że szkoda je wyrzucać.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 💗
UsuńPyszne! U mnie ostatnio króluje pesto z cukinii :-)
OdpowiedzUsuń