Brownie z kaszą jaglaną


Dzień dobry słoneczka. No i mamy w końcu piątek, trzeba jeszcze dzisiaj iść do pracy, ale za kilka godzin zaczynamy weekend. No i co - coś słodkiego na weekend być musi. Ale mam dla was dzisiaj przepis na mega pyszne i zdrowe ciacho - brownie, ale z cudownym składnikiem jakim jest kasza jaglana. Ale cicho sza - to będzie nasza tajemnica, nikt nie musi wiedzieć, że to właśnie kasza jaglana jest schowana w tym pysznym cieście. Akurat dla mnie to nie jest problem bo kaszę jaglaną lubię, ale wiem, że wiele osób jej nie zje. A tu taka niespodzianka. I powiem wam, że tej kaszy nic a nic nie czuć w cieście. To jest po prostu pyszne brownie i już. Koniecznie spróbujcie takiej wersji słodkości, gwarantuję, że będzie wam smakowało. No i jest jeszcze jeden plus, brownie robi się naprawdę szybko. A inspiracją do stworzenia tego ciacha była dla mnie Ania. Zapraszam was na kawałeczek albo nawet dwa i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 200 g kaszy jaglanej (Risana)
- 400 ml wody
- szczypta soli
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka
- 60 g oleju kokosowego
- 45 g kakao
- 4 jajka
- 120 g daktyli suszonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów - u mnie nerkowce


Daktyle zalewamy wrzątkiem i dostawiamy, aby zmiękły. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy najpierw wrzątkiem a potem ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy 400 ml wody, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (najczęściej na opakowaniu jest instrukcja jak długo gotować daną kaszę).

Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy 50 g czekolady i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy, aby czekolada i olej się rozpuściły. Odstawiamy kaszę, aby przestygła. 

Do miski wbijamy jajka i je miksujemy, dodajemy mąkę ryżową i orkiszową, kakao, proszek do pieczenia oraz mleko i ponownie wszystko razem miksujemy. Dokładamy kaszę jaglaną i odcedzone z wody daktyle i wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Masa powinna być w miarę gładka, trzeba porządnie ją zblendować lub zmiksować w blenderze kielichowym. Jeżeli nie masz daktyli to dodaj cukier - ja wybrałam daktyle bo są zdrowsze. 

Masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i podsypaną mąką ryżową, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 45 minut. 

Upieczone ciasto wyciągamy i układamy na nim kawałki czekolady, wstawiamy ponownie na minutę do gorącego piekarnika. Następnie czekoladę rozsmarowujemy (powinna nam się ładnie rozpuścić) na całej powierzchni, posypujemy posiekanymi orzechami. 







Komentarze

  1. Nie jadłam ale wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, skradnę Ci ten przepis. Brownie i kasza jaglana w jednym. Wspaniale. Chętnie zjem taki deser. Miłego tygodnia Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekałam na ten przepis, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brownie, a ta wersja brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, aż jestem ciekawa jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kaszy jaglanej nie jadłam ale musze zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne ciacho i zdrowe, pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brownie to brownie i zawsze będzie smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto Marzenko :) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  10. z jaglanką jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie piekłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądaj, smaku ciekawa jestem bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł Marzenko. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko wygląda super:) ciekawe jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam nigdy tego ciasta.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny przepis :) Nie jadłam takiego ciasta, ale bardzo chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Ale boskie ciasto ! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, strukturę ma po prostu idealną :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam wszystko co zawiera gorzką czekoladę, a Brownie zwłaszcza. Im bardziej fit, tym lepiej. Biorę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko porywam kawałek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo pomysłowe to brownie, aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda świetnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam brownie z kaszy jaglanej! Mam swoja ulubiona wersje ale twoja rowniez bardzo apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  24. czekolada działa na mnie jak lep na muchy :P uwielbiammmm

    OdpowiedzUsuń
  25. O, musi być pyszne! Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :D Muszę sobie w końcu zrobić takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  26. A podpowiesz jakiej wielkości miałaś blaszkę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.