Brownie z kaszą jaglaną
Dzień dobry słoneczka. No i mamy w końcu piątek, trzeba jeszcze dzisiaj iść do pracy, ale za kilka godzin zaczynamy weekend. No i co - coś słodkiego na weekend być musi. Ale mam dla was dzisiaj przepis na mega pyszne i zdrowe ciacho - brownie, ale z cudownym składnikiem jakim jest kasza jaglana. Ale cicho sza - to będzie nasza tajemnica, nikt nie musi wiedzieć, że to właśnie kasza jaglana jest schowana w tym pysznym cieście. Akurat dla mnie to nie jest problem bo kaszę jaglaną lubię, ale wiem, że wiele osób jej nie zje. A tu taka niespodzianka. I powiem wam, że tej kaszy nic a nic nie czuć w cieście. To jest po prostu pyszne brownie i już. Koniecznie spróbujcie takiej wersji słodkości, gwarantuję, że będzie wam smakowało. No i jest jeszcze jeden plus, brownie robi się naprawdę szybko. A inspiracją do stworzenia tego ciacha była dla mnie Ania. Zapraszam was na kawałeczek albo nawet dwa i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej (Risana)
- 400 ml wody
- szczypta soli
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka
- 60 g oleju kokosowego
- 45 g kakao
- 4 jajka
- 120 g daktyli suszonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów - u mnie nerkowce
Daktyle zalewamy wrzątkiem i dostawiamy, aby zmiękły. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy najpierw wrzątkiem a potem ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy 400 ml wody, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (najczęściej na opakowaniu jest instrukcja jak długo gotować daną kaszę).
Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy 50 g czekolady i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy, aby czekolada i olej się rozpuściły. Odstawiamy kaszę, aby przestygła.
Do miski wbijamy jajka i je miksujemy, dodajemy mąkę ryżową i orkiszową, kakao, proszek do pieczenia oraz mleko i ponownie wszystko razem miksujemy. Dokładamy kaszę jaglaną i odcedzone z wody daktyle i wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Masa powinna być w miarę gładka, trzeba porządnie ją zblendować lub zmiksować w blenderze kielichowym. Jeżeli nie masz daktyli to dodaj cukier - ja wybrałam daktyle bo są zdrowsze.
Masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i podsypaną mąką ryżową, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy i układamy na nim kawałki czekolady, wstawiamy ponownie na minutę do gorącego piekarnika. Następnie czekoladę rozsmarowujemy (powinna nam się ładnie rozpuścić) na całej powierzchni, posypujemy posiekanymi orzechami.
Nie jadłam ale wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, skradnę Ci ten przepis. Brownie i kasza jaglana w jednym. Wspaniale. Chętnie zjem taki deser. Miłego tygodnia Kochana :)
OdpowiedzUsuńczekałam na ten przepis, cudo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, a ta wersja brzmi bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, aż jestem ciekawa jak smakuje:-)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jaglanej nie jadłam ale musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Swietne ciacho i zdrowe, pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBrownie to brownie i zawsze będzie smaczne :D
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto Marzenko :) Miłego dnia
OdpowiedzUsuńz jaglanką jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie piekłam ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaj, smaku ciekawa jestem bardzo :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł Marzenko. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko wygląda super:) ciekawe jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy tego ciasta.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Rewelacyjny przepis :) Nie jadłam takiego ciasta, ale bardzo chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńWow! Ale boskie ciasto ! Aż slinka leci:)
OdpowiedzUsuńMniam, strukturę ma po prostu idealną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co zawiera gorzką czekoladę, a Brownie zwłaszcza. Im bardziej fit, tym lepiej. Biorę przepis :)
OdpowiedzUsuńMarzenko porywam kawałek i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe to brownie, aż jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie z kaszy jaglanej! Mam swoja ulubiona wersje ale twoja rowniez bardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńczekolada działa na mnie jak lep na muchy :P uwielbiammmm
OdpowiedzUsuńO, musi być pyszne! Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :D Muszę sobie w końcu zrobić takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńA podpowiesz jakiej wielkości miałaś blaszkę?
OdpowiedzUsuń