Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Dzień dobry moje słoneczka. Za oknem piękne słoneczko, ciepło i tak po prostu pięknie. A ja mam dla was na deser pyszne ciacho do kawki. Naprawdę pyszne. Powiem wam, że jak je upiekłam to w zasadzie prawie od razu zaczęliśmy je kroić, jeszcze lekko ciepłe, nie mogliśmy się powstrzymać. Tak nam smakowało i nawet nie wiem kiedy zniknęło, przyszli jeszcze znajomi na kawkę i w zasadzie dzisiaj już nie ma po nim śladu, zostało tylko wspomnienie tego wspaniałego smaku. Chyba będę musiała upiec kolejne. Koniecznie spróbujcie tego ciacha w takiej wersji, robiłam je jeszcze z malinami i borówkami, jest równie pyszne. Miłego dnia kochani, ja zmykam do pracy (niestety muszę dzisiaj) a wam życzę smacznego.
Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
masa
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g owoców - truskawki i rabarbar
Przygotowujemy masę - białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę miksujemy. Wlewamy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, następnie wsypujemy wiórki i budynie, ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki i rabarbar.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach i rozsypujemy na cieście.
Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Smacznego.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, chętnie porwałabym kawałek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńrozpłynęłam się... mniam :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne☺
OdpowiedzUsuńApetyczne i na czasie ciasto -:)
OdpowiedzUsuńSezonowe ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smakowe! Bardzo podoba mi się przepis na masę,muszę koniecznie kiedyś wypróbować jeśli pozwolisz ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmm.... Niebo dla podniebienia i cudowne smaki dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda bardzo smakowicie :) Do tego z moimi ulubionymi owocami - truskawkami, więc na pewno też smakuje doskonale.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zapiekłyśmy rabarbar z truskawkami pod kruszonką, więc możemy zrobić wymianę za to ciacho :D
OdpowiedzUsuńCzas wypróbować to ciasto, bo kawa już stoi i czeka :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie :)
Super ciacho :) Częstuję się kawałeczkiem :D
OdpowiedzUsuńOj coś czuję, że bardzo bym się z tym ciachem zaprzyjaźnił :)
OdpowiedzUsuńPleśniak.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne to ciacho Marzenko i nie dziwię się że tak szybko zniknęło ;)
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze są te najprostsze, mniam!!!
OdpowiedzUsuń