Gofry bezglutenowe z cynamonem
Dzisiaj na śniadanie serwuje pyszne gofry, tym razem w wersji bez glutenu. Powiem wam, że wyszły po prostu wspaniałe, chrupiące i takie delikatne. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Ja podałam ze z domowym dżemem i sypkim twarożkiem, natknęłam się na niego ostatnio jak robiłam zakupy, jest bardzo fajny do posypania sałatek czy placków, gofrów i na kanapki. A w połączeniu z goframi i dżemem to dopiero jest mniam. Zresztą ja już jestem uzależniona od gofrów, dosłownie. Robię je średnio raz w tygodniu. Też tak macie ?
Miłego dnia kochani i smacznego.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml kefiru
- 300 ml wody
- 100 ml oleju
- 200 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatki - domowy dżem truskawkowy, sypki twarożek
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem lub trzepaczką. Dodajemy kefir i wodę oraz olej, ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cynamon, miksujemy.
Rozgrzewamy gofrownicę. Łyżką nalewamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Podajemy z czym lubimy, owocami, syropem klonowym, dżemem, twarożkiem, bitą śmietaną, masłem orzechowym czy cukrem pudrem.
Ale kusisz, oj kusisz!
OdpowiedzUsuńAle tylko odrobinkę 😃
UsuńSkładniki wszystkie mam, chętnie wypróbuję ten przepis :) Robienie gofrów wciąga, ja najczęściej robię gofry na wodzie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego 😃
UsuńCudowne gofry :) Uwielbiam gofry z dodatkiem mąki ryżowej, zmienia ich konsystencję :)
OdpowiedzUsuńTak i są takie pyszne ❤️
UsuńCzęstuję się :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana 😃
UsuńKurczę jakie pyszne to musi być :) Wieki nie jadłam gofrów!
OdpowiedzUsuńOj pyszne i to bardzo 💗
UsuńMuszę sobie takie zrobić 😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana 😃
UsuńBardzo zdrowe i ciekawe gofry.
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu 😃
Usuńmniam mniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuń💗💗💗
UsuńPysznie wyglądają :) Podkradam jednego :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu ❤️
UsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo i co? ;( Miałam zjeść coś zwykłego, a teraz chodzi za mną taki jeden... gofr, albo i dwa :)) Dżem jest, jeszcze tak bita śmietana, jak za dawnych dobrych czasów... PYCHA :P
OdpowiedzUsuńKochana zapraszam do mnie :-)
UsuńTeż bardzo lubimy robić gofry z kefirem :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i takie chrupiące :-)
UsuńPychotka takie goferki :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na gofry Kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPycha :) Na bezglutenowego gofra zawsze chętnie się skuszę :D
OdpowiedzUsuń