Konkurs z Sonko na najlepszą pastę kanapkową
Kochani chciałabym was serdecznie zaprosić razem z Sonko na bardzo fajny konkurs. Do wygrania naprawdę świetne nagrody w postaci produktów Sonko oraz Risana, super zabawa i radość z gotowania. Bo kochani zadaniem konkursowym będzie stworzenie przepisu. Bardzo was zachęcam do udziału w konkursie i już podaje szczegóły.
- organizatorem konkursu jest Sonko Sp. z o.o z siedzibą w Bielanach Wrocławskich przy ul. Ryżowej 1 (55-040 Kobierzyce)
- konkurs jest przeprowadzany na moim blogu www.kulinarnamaniusia.pl
- konkurs trwa od dnia 30 czerwca 2018 roku do dnia 08 lipca 2018 roku
- tematem konkursu jest podanie w komentarzu pod postem konkursowym własnego przepisu na najlepszą pastę kanapkową, która będzie się smakowicie komponowała z pieczywem Vega Lekkim od Sonko
- udział w konkursie może wziąć każdy - zgłoszenia anonimowe muszą zawierać imię, można podać także swój adres mailowy, ilość zgłoszeń dowolna
- nagrodą w konkursie są boxy z produktami Sonko i Risana wraz ze wszystkimi smakami pieczywa Vega Lekkie - wybierzemy 3 osoby, które otrzymają taką nagrodę, nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski
- ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 15 lipca 2018 roku, na moim blogu w osobnym poście
- po ogłoszeniu wyników będę czekała 3 dni na kontakt od osób, które wygrały, jeżeli dane osoby się nie zgłoszą wówczas wybierzemy kolejne
- udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do otrzymania nagród w konkursie
- serdecznie zapraszamy, życzymy miłego gotowania i dobrej zabawy a także powodzenia
idealnie sprawdzi się PASTA z AVOCADO z dodatkiem selera naciowego, papryki w towarzystwie cebulki i czosnku.
OdpowiedzUsuń( dla lubiących ostre smaki można dodać odrobinę sosu Tabasco )
Potrzebujemy:
1 duże dojrzałe avocado
1/3 czerwonej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
ewentualnie parę kropel sosu Tabasco Polska
Avocado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy soku z cytryny i mieszamy dokładnie - zapobiegnie to ciemnieniu avocado. Paprykę, seler naciowy, cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w bardzo drobniutką. Wszystkie składniki dokładnie mieszany i doprawiamy sola i pieprzem - ewentualnie sosem Tabasco dla podkręcenia smaku ;)
kiciax1@gmail.com
Świetnie pasować będzie też PASTA z MAKRELI z kukurydza i groszkiem konserwowym
OdpowiedzUsuńdoprawiona do smaku mielonym pieprzem oraz ostrą papryką
Potrzebujemy:
1 wędzoną makrelę
2- 3 łyżki majonezu
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki groszku konserwowego
pieprz, ostra mielona papryka
1 średnia cebulka
Makrelę oczyszczamy z ości, cebulkę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Dodajemy kukurydzę oraz groszek. Doprawiamy pieprzem i papryka ostrą. Dodajemy majonezu i dokładnie mieszamy.
kiciax1@gmail.com
Ciekawie też będzie pasowała PASTA JARMUŻOWO-TUŃCZYKOWA z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i chrupiących płatków jaglanych, podana na pieczywie Vega Lekkim od Sonko
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub w oleju
szczypta soli
pieprz mielony czarny
garść drobno posiekanego jarmużu
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki majonezu
opakowanie pieczywa Vega Lekkim od Sonko
Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy ze sobą.
I gotowe. Nakładamy i zajadamy.
kiciax1@gmail.com
A może tak z domowym serkiem kremowym ;)
OdpowiedzUsuńDomowy paprykowo - orzechowy SEREK KANAPKOWY z JOGURTÓW GRECKICH z dodatkiem bazylii i czosnku niedźwiedziego
Pyszny, kremowy i puszysty.
Potrzebujemy:
400 ml jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka bazylii
1/3 drobno pokrojonej papryki czerwonej w kostkę
dodatkowo:
gaza
kawałek sznurka
sitko
miska
Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Na sitko wyłożone gazą wylewamy jogurt.
Zbieramy boki gazy i ściskamy tworząc taką bombkę. Związujemy mocno i wieszamy nad miską by nadmiar płynu spokojnie sobie kapał i w takiej formie zostawiamy aż do następnego dnia.
Na drugi dzień serek już jest gotowy.
smak serka może być taki jaki tylko chcemy np.z suszonymi pomidorami, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką, po prostu taki na jaki tylko mamy smak ochotę ;)
kiciax1@gmail.com
PASTA Z AVOCADO
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 avocado
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 mały pomidorek
1 mały ogórek konserwowy
sól, pieprz do smaku
łyżeczka soku z cytryny
Avocado przekrawamy, usuwamy pestkę a miąższ przekładamy do miseczki. Rozgniatamy go widelcem z łyżeczką soku z cytryny - to dla smaku i zachowania koloru. Cebulkę i ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Pomidor i ogórek również drobno w kosteczkę siekamy. Dodajemy do avocado, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy dokładnie i gotowe.
kiciax1@gmail.com
Genialne przepisy! Życzę powodzenia! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńPasta z gotowanego kurczaka.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 200g ugotowanego kurczaka (u mnie był to filet)
- 10dag szynki z kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
Mięso z kurczaka gotujemy w kostce rosołowej. Po przestudzeniu mięso, szynkę, czosnek i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt i wszystko blendujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Pasta najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem smacznego:)
Martyna (martyna206@o2.pl)
Do pieczywa ryżowego bardzo często robię pastę z makreli i twarogu.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
około 1/2 wędzonej makreli
15 dag sera białego
1/2 pęczka szczypiorku
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i pozostałe ości i dodajemy do twarogu. Twaróg z makrelą dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie do smaku możemy posolić. Pastę rozsmarowujemy na waflu ryżowym.
Oto moja propozycja na pastę dyniowo-cynamonowo-orzechową do pieczywa chrupiego Sonko z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
♥Puree z dyni hokkaido
♥1 czubata łyżka masła orzechowego z orzechów nerkowca
♥1 łyżeczka cynamonu
♥1 łyżka erytrytolu
W miseczce łączymy wszystkie składniki na gładki krem i zajadamy z pieczywem chrupkim dyniowym :) Pełne zdrowia, pełne słodyczy i bez zbędnego cukru - pycha!
nataliekudli@gmail.com
Według mnie idealna pasta na do Vegga lekkie pomidor pasuje serowa pasta:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
250 g twarogu
50 g sera żółtego np. gouda
2 łyżki śmietany
pół pęczka rzodkiewki (ok. 10 sztuk rzodkiewki)
sól
zioła prowansalskie
pół pęczka szczypioru
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior i rzodkiewkę opłukać. Szczypior drobno posiekać. Rzodkiewkę oczyścić i pokroić np. na paski. Twaróg za pomocą łyżki rozetrzeć, następnie wymieszać z serem żółtym. Dodać śmietanę, wymieszać. Pod koniec dodać szczypior i rzodkiewkę dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Pastę przełożyć do salaterek i podawać z pieczywem Vega lekkie pomidor
Polecam pastę jajeczną z dymką i fetą
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 jajka ugotowane na twardo
50 g fety
4 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy. Przekładamy jajka do miseczki, dodajemy fetę i razdrabniamy razem widelcem. Dymki kroimy razem ze szczypiorkiem drobno, dodajemy do jajek (trochę zostawiamy do posypania).
Następnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem i posypujemy resztą szczypiorku.
Natalia Miszker
pasta do pieczywa z wędzonych brzuszków łososia będzie idealna
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100 g wędzonych brzuszków z łososia
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Oddzielamy mięso z ryby od skóry i przekładamy do miseczki. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę a potem dodajemy do rybki. Przyprawiamy do smaku oraz dodajemy śmietanę. Mieszamy. Można dodać szczypiorek.
Natalia Miszker
Polecam zieloną pastę do pieczywa z pistacjami.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 spore awokado
sok z połowy cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki oleju
2 garście obranych pistacji
sól, czosnek suszony
Przygotowanie:
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i przekładamy miąższ do miseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do awokado. Pistacje bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Polewamy olejem oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Natalia Miszker
Dobra będzie również pasta jajeczna z kozim twarożkiem.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 jajka ugotowane na twardo
150 g twarożku koziego
2 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
po dużej szczypcie soli, pieprzu i kurkumy
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy je drobno, przekładamy do miseczki. Do jajek dokładamy pokruszony twarożek oraz majonez i mieszamy. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, połowę dokładamy do pasty jajecznej i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego
Natalia Miszker
A może pasta twarogowa z pistacjami?
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 spore, dojrzałe awokado
100 g twarogu chudego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju
garść pistacji bez soli, obranych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę a następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ ze skórki do miseczki. Skrapiamy awokado sokiem z limonki i ugniatamy widelcem na papkę. Potem dodajemy pokruszony twaróg, olej oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Pistacje bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce.
Natalia Miszker
Bardzo dobra będzie również brokułowa pasta z fetą.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g brokuła
150 g fety
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/4 szkl prażonego słonecznika
sól do smaku
szczypta cukru
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokuła i gotujemy je przez 10 minut. Po tym czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą. Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy. W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce.
Natalia Miszker
Pasta rybno-jajeczna.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 jajka ugotowane na twardo
125 g łososia wędzonego na gorąco
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie:
Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Jajka obieramy i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso ryby oddzielamy od skóry i drobno kroimy, przekładamy do jajek. Dodajemy majonez, sól, pieprz i połowę szczypiorku. Mieszamy dokładnie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego
Natalia Miszker
To ja proponuję pastę jajeczną z ogórkiem i curry
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 jajka
1/2 ogórka
1 łyżka greckiego jogurtu
1 łyżka majonezu
Dwie garście ulubionych kiełków
1 czubata łyżka curry
Sól
Pieprz
Jajka gotuję na twardo, obieram i rozgniatam widelcem.
Ogórka kroję na plasterki,a te na połówki. Kiełki siekam, dodaję do jajek. W miseczce łączę jogurt, majonez i curry. Doprawiam sos solą i pieprzem, do sosu dodaję pozostałe składniki, dokładnie łączę. Pastę najlepiej jest schłodzić przez kwadrans w lodówce.
A może tak do kanapeczek prosta i smaczna PASTA jajeczna z zielonym groszkiem i rzeżuchą :)
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
10 jajek na twardo
1/2 szklanki zielonego konserwowego groszku
2 średnie cebule
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
3 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
rzeżucha do dekoracji
Jajka i cebulkę pokroić w kosteczkę, groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu oraz musztardy. Wymieszać i gotowe.
kiciax1@gmail.com
PASTA JAJECZNA z rzodkiewkami i szczypiorkiem ;)
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna prosta w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu ;)
Potrzebujemy:
10 jajek na twardo
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 czerwona cebulka
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Jajka, cebulkę i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu. Wymieszać i gotowe.
kiciax1@gmail.com
PASTA twarogowa z avocado
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 dojrzałe avocado
150g kremowego twarożku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Avocado przekrawamy, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy białego kremowego twarogu. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe.
kiciax1@gmail.com
PASTA JAJECZNA z papryką, selerem łodygowym, cebulką i serkiem mozzarella ;)
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
8 jajek na twardo
1 czerwona papryka
2 łodygi selera łodygowego
1 cebulka
1 łyżeczka mielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 serek mozzarella opak. 125 g
Jajka, cebulkę, paprykę czerwoną, seler łodygowy oraz ser mozzarella pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu. Wymieszać i gotowe.
kiciax1@gmail.com
Najprostsza wegańska pasta z tofu, która idealna będzie na śniadanie czy kolację :)
OdpowiedzUsuń🔹kostka naturalnego tofu
🔹awokado
🔹2 łyżki oleju rydzowego 🔹płatki drożdżowe
🔹świeżo zmielony pieprz czarny, biały i czerwony
Wszystko razem zblendować i można się raczyć pyszną pastą bez octu czy innych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku😋
Zdjęcie ---- https://www.instagram.com/p/BNEVt2tDpFn/?taken-by=candypandas.pl
monishka1@o2.pl
A w sumie kto powiedział, że pasta może być tylko na słono? :D My byśmy chętnie spróbowały nowego pieczywa lekkiego z dynią od Sonko własnie z taką słodką pastą :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-200g pasty kokosowego
-50g śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego)
-2łyżki mąki migdałowej lub mielonych blanszowanych migdałów
-20g ksylitolu
-20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder)
-mała łyżeczka witaminy C lub sok z cytryny
Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane truskawki, witaminę C i wymieszać, dodać mąkę migdałową i znów wymieszać. Całość przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
Prawda, że beznadziejnie proste? 😎
Zdjęcie ------> https://www.instagram.com/p/BcjYM_KFapg/?taken-by=candypandas.pl
monishka1@o2.pl
Jeszcze jedna słodka wersja kremu, tym razem z fasoli :) Jesteśmy naprawdę coraz bardziej ciekawe jak będzie taka słodka pasta smakować z tym nowym pieczywem :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- puszka ciecierzycy lub fasoli
- 2-3 łyżki kakao
- szklanka napoju roślinnego (u nas ryżowe z kakao)
- miarka słodkiej odżywki białkowej lub coś do posłodzenia
- mąka kokosowa
- masło orzechowe
Zblendować odcedzoną ciecierzycę z kakao, odżywką i napojem roślinnym. Dodać parę łyżeczek mąki kokosowej aby masa była gęsta i przełożyć nią chlebki. Polać wszystko masłem orzechowym i ozdobić dodatkami 😋
Zdjęcie --------> https://www.instagram.com/p/BkSLfp4FDyk/?taken-by=candypandas.pl
monishka1@o2.pl
No dobra i ostatni nasz pomysł na lekkie chrupiące śniadanko bądź kolację :) Tym razem na wytrawnie :) Wegański smalczyk będzie tutaj pasował idealnie, szczególnie ze świeżutkimi ogórkami małosolnymi na przegrychę :D
OdpowiedzUsuńSMALEC Z FASOLI:
✅ 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
✅ 1 cebula
✅ 1-2 ząbki czosnku
✅2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
✅ liść laurowy
✅ majeranek
✅ sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek, liść laurowy i majeranek i chwilę smażyć. Fasolę zblendować z połową wcześniej smażonej cebulki a drugą połowę wymieszać ręcznie ze smalcem, dodać sól i pieprz do smaku.
Zdjecie --------> https://www.instagram.com/p/BggJoVMBhV6/?taken-by=candypandas.pl
monishka1@o2.pl
Polecam pyszne guacamole z musem dyniowym i papryczką chili.Składniki :
OdpowiedzUsuń1 avokado
1 papryczka chili
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 średni pomidor
2 łyżki musu dyniowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania :
Avokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki. Kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Z papryczki usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Pomidora sparzamy i wkładamy do zimnej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy.
Do pucharka wkładamy łyżkę musu dyniowego, 1/2 guacamole, łyżkę musu dyniowego, resztę guacamole.
Polecam pyszną pastę jajeczną z dodatkiem świeżych liści szpinaku. Polecam na śniadanie lub kolację z domowym pieczywem.
OdpowiedzUsuńSkładniki :
3 duże ugotowane jajka
spora garść liści szpinaku
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki ze sporym czubkiem jogurtu naturalnego
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Szpinak przebieramy i odrywamy ogonki, myjemy i odsączamy z wody. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Szpinak kroimy na bardzo drobno. Do miseczki wkładamy pokrojone składniki i dokładamy jogurt naturalny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Szpinak kroimy na bardzo drobno. Do miseczki wkładamy pokrojone składniki i dokładamy jogurt naturalny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Polecam pyszną pastę do pieczywa z pieczonej makreli. Z dodatkiem smażonej cebuli i czosnku oraz papryki wędzonej w proszku.
OdpowiedzUsuńSkładniki :
30 dag pieczonej makreli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
5 łyżeczek majonezu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej w proszku
Sposób przygotoania :
Makrelę rozdrabniamy najlepiej widelcem. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do miseczki wkładamy przyprawy i majonez, mieszamy.
Do drugiej miski wkładamy rozdrobnioną makrelę i przesmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy przygotowany sos majonezowy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i przed podaniem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Pasta z suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuń1. Kubeczek serka śmietankowego.
2. 4 pomidory suszone ze słoika.
3. łyżeczka przecieru pomidorowego.
4. kilka listków bazylii.
Pomidory , bazylię i przecier zblendować razem z serkiem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Smacznego
pasta brokułowa
OdpowiedzUsuńugotowany brokuł
kostka fety
100g prazonych pestek słonecznika
podsmażona cebula
zmiksować i doprawić pieprzem czarnym, ziołowym i czosnkiem
średniej wielkości cukinia
OdpowiedzUsuńgarść świeżego szpinaku
łyżka oleju
cebula
30g migdałów prazonych
sól, pieprz
cukinię kroimy w mniejsze kawałki i pieczemy ok30min, cebulę podsmażamy.
Przestygniete warzywa miksujemy z przyprawami
Pasta pieczarkowo-jajeczna
OdpowiedzUsuńskładniki:
500 g pieczarek
4-5 jajek
1 łyżka oleju
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz
2-3 łyżki majonezu
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z olejem i wrzucić starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Następnie ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem.
Pasta brokułowo-serowa
OdpowiedzUsuńskładniki:
1 średni brokuł
1 malutki ząbek czosnku
200 g zmielonego białego sera
jogurt naturalny
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek oraz ser. Wszystko zmiksować na jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania.
Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu.
Pasta z czerwonej fasoli i tuńczyka
OdpowiedzUsuńskładniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach
4 łyżki majonezu
1-2 łyżki natki pietruszki
Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi.
Pasta serowo-jajeczna
OdpowiedzUsuńskładniki:
500 g twarogu
6 jajek ugotowanych na twardo
6 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Jajka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem.
Witam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja pasty do pieczywa Sonko to przepyszna letnia pasta z bobu.Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna.
Potrzebujemy:
Szklanka ugotowanego i obranego bobu.
Pół dojrzałego avokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Garść świeżych ziół u mnie bazylia
Sól i pieprz
Wszystko wrzucamy do blendera,doprawiamy solą i pieprzem wedlug uznania i przekładamy do słoiczka.Pastę możemy przechowywać w lodówce do kilku dni.
Zachęcam do wypróbowania tej pasty gdyż sezon na bób trwa a jest naprawdę wyśmienita i doskonale komponuje się z innymi dodatkami do codziennych kanapek.
Pozdrawiam serdecznie
Moja kolejna propozycja to obłędna w smaku Pasta z Czarnej Fasoli.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
400 g fasoli z puszki
Połówke awokado
Kilka ząbków czosnku
Szczypta mielonej kolendry
Szczypta mielonego chilii
Oliwa
Woda
Sól i pieprz
Wszystkie składniki blendujemy na gladką masę,jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.
Pasta ma przepyszny smak który idealnie będzie się komponował z pieczywem chrupkim Sonko
Zachęcam do wypróbowania i zyczę smacznego
Jedną z moich ulubionych past którą bardzo często robię jest Pasta Fasolowa z Ogórkiem Kiszonym
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
Szklanka ugotowanej fasoli
Pół szklanki nasion słonecznika
2 ogórki kiszone
Natka pietruszki
Sól
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości.Dodajemy podprażony na patelni slonecznik i miksujemy na gladką masę.Dodajemy pokrojony drobniutko ogórek,natkę i opcjonalnie sól.Smarujemy pieczywo Sonko i ewentualnie posypujemy sezamem-ja uwielbiam 😊zajadamy ze smakiemsmakiem.Dodam tylko że pasta jest jeszcze lepsza na drugi dzień.
Pozdrawiam serdecznie i zyczę smacznego
Moja ulubiona pasta z makreli i ogórka.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
makrela wędzona
2 ogórki kiszone
cebula
2 jajka
jogurt naturalny lub majonez (2 łyżki)
Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości. Rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać z jogurtem lub majonezem, doprawić.
Smacznego :)
Pasta z twarogu i koncentratu pomidorowego.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
opakowanie twarogu
2 łyżki śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypiorek
sól, pieprz
Do twarogu dodać śmietanę, koncentrat i pokrojony szczypiorek, doprawić, wymieszać. Smacznego.
Pasta z ugotowanych jajek.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
5jaj na twardo
3 ogórki kiszone
szczypiorek
majonez lub jogurt
Wykonanie:
Jajka i ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub jogurtem, doprawić.
Smacznego.
Witam ponownie.Chciałabym jeszcze podzielić się pastą surowo wegańską.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
Pół szklanki młodych listków pokrzywy
Ząbek czosnku
Łyżka soku z cytryny
Kilkanaście listków swieżej bazylii
Szczypta grubej soli morskiej
Dojrzałe awokado.
Mile widziany moździerz😊
Zielenine myjemy i ucieramy w moździerzu z solą.Dodajemy awokadoawokado,czosnek i blendujemy.Pasta jest przepyszna i zdrowa.Idealna do pieczywa chrupkiego czy kanapek.
pozdrawiam serdecznie
Ekspresowa, odchudzona pasta pomidorowa idealna do Vega Lekkiego Buraczka
OdpowiedzUsuń250g chudego twarogu
7 suszonych pomidorów w oleju rzepakowym
sól i świeżo mielony pieprz
czarnuszka
wędzona papryka
Twaróg zmiksować z suszonymi pomidorami. Doprawic solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć do dwóch miseczek, wierzch posypać wędzoną papryką, czarnuszką oraz polać olejem, w którym marynowały się pomidory. Podawać z chrupiącym pieczywem Vega Lekki Buraczek. Smacznego!
Zdjęcie pasty na moim Instagramie @a_sad07 🖤
Super pomysł na konkurs! Życzę powodzenia wszystkim!! :)
OdpowiedzUsuńdreamerworldfototravel.blogspot.com
Pełna smaku pasta
OdpowiedzUsuńSkładniki:
pół jabłka
pół cebuli
300 g dowolnego upieczonego mięsa
100 g twarożku
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
tymianek
sól
pieprz
Do przystrojenia:
Rzodkiewka
szczypiorek
Sałata
Wszystkie składniki blendujemy, pastą smarujemy pieczywo Vega Lekkie od Sonko, układamy je na liściach sałaty, przystrajamy rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Beata Pietrus
beacia1978@wp.pl
Moja propozycja to rewelacyjna pasta z fasoli z dodatkiem nektarynki, chałwy i tabasco. Ta zaskakująca kompozycja, jest wytrawnym smarowidłem, które doskonale odnajdzie się na pieczywie pomidorowym i jarmużowym! Poniżej receptura na pastę, którą obciążamy VEGA LEKKIE pieczywo, przy czym na koniec w wersji zielonej dekorujemy nasze kanapeczki chipsami z jarmużu, natomiast w wersji czerwonej posiekanymi drobno suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuń- 2,5 szklanki suszonej fasoli
- 50 g chałwy waniliowej
- 1 duża cebula
- 2 nektarynki średniej wielkości
- ½ pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżka tabasco
- sól, świeżo mielony pieprz
1. Suszoną fasolę płuczemy, a następnie moczymy przez całą noc (minimum 10 godzin). Przed gotowanie fasolę ponownie płuczemy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 70-90 minut (w zależności od wielkości fasoli). Od czasu do czasu mieszamy i jeśli będzie taka konieczność dolewamy wodę. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przekładamy do większej miski
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy przez około 4 minuty na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę nektarynki, tabasco, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 6-7 minut.
3. Pietruszkę drobno siekamy.
4. Zawartość patelni wraz z pokruszoną chałwą oraz pietruszką przekładamy do miski z fasolą, a następnie miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką pastę.
A oto receptura na chipsy z jarmużu:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Jarmuż płuczemy, odrywamy listki od łodyżek, następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i starannie mieszkamy. Na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym układamy przygotowane listki i pieczemy przez około 10 minut na górnej półce piekarnika.
uważam, ze pieczywko vega lekkie z pomidorem będzie idealnie komponowało się z twarożkiem orzechowym z czarnuszką :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
pół kostki twarogu półtłustego
dwie - trzy łyżeczki tahini, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać
sól, pieprz do smaku
kilka łyżek mleka, do kremowej konsystencji twarogu
kumin rzymski mielony - płaska łyżeczka
czarnuszka - do posypania po wierzchu twarożku i ew. kanapki
przygotowanie:
twarożek, mleko i tahini zagniatamy widelcem do pożądanej konsystencji, potem mieszamy z przyprawami. posypujemy czarnuszką i odstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. smarujemy pieczywko i zajadamy się ze smakiem :)
można posypać kanapkę po wierzchu również czarnuszką.
Dominika Bukowska
nayoki33@gmail.com
Lekko czosnkowa pasta z pieczonego buraka. Jak dla mnie idealna do lekkiego pieczywa Sonko. Polecam spróbować :D
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 burak
około 3/4 ząbka czosnku
niespełna pół szklanki orzeszków pinii
około 1/2 szklanki startego na tarce parmezanu
listki świeżej bazylii (garstka)
sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
nieduża ilość oliwy
Przygotowanie:
Buraka pieczemy w piekarniku w folii. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do pojemnika blendera z nożami. Dodajemy zarumienione na patelni (suchej) orzeszki pini, starty parmezan, bazylię i odrobinę oliwy (na początek 2 łyżki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak. Opcjonalnie dolewamy oliwę i/lub przyprawy i znów miksujemy. Podajemy z lekkim pieczywem.
Szybko i smacznie :)
Nie wiem jak Wy, ale dla mnie lekkie pieczywo i domowe pasty, to idealny początek dnia ;)
Magda I. magda5c[]o2.pl
Jedną z moich ulubionych past, która świetnie by się komponowała z pieczywem, jest pasta buraczano-imbirowa:)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 200g gęstego jogurtu
- upieczony burak
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól, kardamon, cynamon
Wszystko miksujemy :)
Ewelina
Inną pastą idealną do pieczywa Sonko może być pasta z koziego sera i awokado. Co niektórzy nie przepadają za smakiem koziego nabiału, natomiast jak dla mnie jest świetny do różnego typu dań :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 150g koziego twarożku
- 30ml jogurtu
- skórka z cytryny
- płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 awokado
- pistacje
Wszystko zmiksować ;)
Ewelina
Moim najnowszym odkryciem kulinarnym była pasta z pestek dyni z dużą ilością przypraw- niesamowite, jak odpowiednio dobrane przyprawy potrafią wiele zdziałać!
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 100g pestek dyni
- sól
- kmin
- suszona, wędzona papryka
- cynamon
- kapka miodu
- 1-2 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
Miksujemy pestki dyni na pył, następnie zaś dodajemy przyprawy- ilość sproszkowanych przypraw wedle uznania,;moim zdaniem nieco większa ilość wędzonej papryki to strzał w dziesiątkę :)
Ewelina
I wciąż przychodzą nowe pomysły... Bardzo pożywna pasta, idealna na śniadanie lub jako dodatek do obiadu (np. do klusek, naleśników...)- pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 50g suszonych pomidorów
- wędzona, suszona papryka
- sól, pieprz
- chilli
- łyżka oliwy
Kaszę prażymy na suchej patelni i gotujemy. Miksujemy z namoczonymi pomidorami oraz przyprawami i oliwą.
Ewelina
Pastą, która również świetnie by pasowała do lekkiego pieczywa, jest pasa bobowa z paroma wyrazistymi dodatkami...
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 100g ugotowanego bobu
- łyżka oliwy
- pieprz, suszona lub świeża mięta
- ząbek czosnku
- ser pleśniowy lazur/camembert/brie
Ugotowany, ciepły bób miksujemy z resztą składników- ser należy pokroić, aby przy miksowaniu rozpuścił się w bobie. Ser lazur polecam osobom, które wolą wyraziste smaki i lubią sery pleśniowe, natomiast camembert lub brie tym, którzy wolą łagodniejsze dania.
Ewelina
Moją kolejną propozycją na pyszną pastę kanapkową jest pasta z gotowanej ciecierzycy i koperku.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy
Szklankę ugotowanej ciecierzycy
Łyżkę oliwy z oliwek lub ćwiartkę dojrzałego awokado
Lyżeczke soku z cytryny
Sól pieprz do smaku
Dużą garść świeżego koperku
Ugotowaną ciecierzycę studzimy,blendujemy z pozostałymi składnikami,na koniec łączymy z kopetkiem.Przygotowanie kilkuminutowe a smak na chrupkim pieczywku obłędny😊
Życzę smacznego i zachęcam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu
Serdecznie zachęcam do wypróbowania Pasty z Rukoli😊
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy
Duża garść listków z rukoli
Pół szklanki pestek słonecznika
Ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki blenduję na gładki mus i doprawiam solą.Pasta ta doskonale komponuje się z na bułce lub pieczywie chrupkim w towarzystwie zgrillowanego filetu z piersi kurczaka😊
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.
A ja proponuje pastę z ciecierzycy:
OdpowiedzUsuń2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
10 szt. suszonych pomidorów
ok. 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 natki pietruszki
Ciecierzycę blendujemy z pomidorami i oliwą, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Bardzo dobry będzie również humus dyniowy.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 szkl ugotowanej ciecierzycy
2 czubate łyżki puree z dyni
1 łyżka pasty sezamowej
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
dekoracja: łyżka oleju i kilka ziaren ciecierzycy
Przygotowanie:
Czosnek obieramy z łusek i przeciskamy przez praskę. Do wysokiego pojemnika wkładamy wszystkie składniki na humus i blendujemy razem na gładką masę. Przekładamy do miseczki i dekorujemy olejem oraz ziarnami ciecierzycy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Natalia Miszker
Pasta jajeczna z kukurydzą. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
OdpowiedzUsuń4 łyżki kukurydzy z puszki
garść pokrojonego szczypiorku
2 łyżki majonezu
szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę , przekładamy do miseczki a potem rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do jajek kukurydzę, szczypiorek i majonez. Mieszamy dokładnie pastę jajeczną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Natalia Miszker
Twarożek z ogórkiem.
OdpowiedzUsuńSkładniki:250 g twarogu półtłustego
180 ml jogurtu naturalnego gęstego
kawałek zielonego ogórka
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Twarożek przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dokładamy jogurt naturalny i mieszamy razem aż się dobrze połączą. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę a szczypiorek kroimy drobno. Ogórek i szczypiorek dodajemy do twarożku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy razem. Smacznego. Natalia Miszker
Bardzo dobry będzie również domowy krem czekoladowy.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
150 g orzechów laskowych (bez skorupek)
2 łyżki miodu
40 g czekolady gorzkiej 89%
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki śmietanki 30 %
3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Orzechy podpiekamy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Następnie przesypujemy je na ściereczkę i pocierając zdejmujemy z nich skórkę, studzimy. Orzechy laskowe mielimy jak najdrobniej w blenderze. Do metalowej miseczki kruszymy czekoladę, dodajemy olej, cukier trzcinowy i śmietankę. Stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę z dodatkami w kąpieli wodnej. Do zmielonych orzechów dodajemy płynny miód i mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z dodatkami i mieszamy dokładnie aż składniki kremu się połączą. Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Natalia Miszker
Pasta serowa
OdpowiedzUsuńSkładniki :
150 g sera żółtego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Dodać majonez i jogurt (w proporcjach według uznania), aby powstała gęsta pasta.
Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z pastą. Przed podaniem schłodzić.