Konkurs z Sonko na najlepszą pastę kanapkową



Kochani chciałabym was serdecznie zaprosić razem z Sonko na bardzo fajny konkurs. Do wygrania naprawdę świetne nagrody w postaci produktów Sonko oraz Risana, super zabawa i radość z gotowania. Bo kochani zadaniem konkursowym będzie stworzenie przepisu. Bardzo was zachęcam do udziału w konkursie i już podaje szczegóły.

- organizatorem konkursu jest Sonko Sp. z o.o z siedzibą w Bielanach Wrocławskich przy ul. Ryżowej 1 (55-040 Kobierzyce)

- konkurs jest przeprowadzany na moim blogu www.kulinarnamaniusia.pl

- konkurs trwa od dnia 30 czerwca 2018 roku do dnia 08 lipca 2018 roku

- tematem konkursu jest podanie w komentarzu pod postem konkursowym własnego przepisu na najlepszą pastę kanapkową, która będzie się smakowicie komponowała z pieczywem Vega Lekkim od Sonko

- udział w konkursie może wziąć każdy - zgłoszenia anonimowe muszą zawierać imię, można podać także swój adres mailowy, ilość zgłoszeń dowolna

- nagrodą w konkursie są boxy z produktami Sonko i Risana wraz ze wszystkimi smakami pieczywa Vega Lekkie - wybierzemy 3 osoby, które otrzymają taką nagrodę, nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski

- ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 15 lipca 2018 roku, na moim blogu w osobnym poście

- po ogłoszeniu wyników będę czekała 3 dni na kontakt od osób, które wygrały, jeżeli dane osoby się nie zgłoszą wówczas wybierzemy kolejne

- udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do otrzymania nagród w konkursie

- serdecznie zapraszamy, życzymy miłego gotowania i dobrej zabawy a także powodzenia




Komentarze

  1. idealnie sprawdzi się PASTA z AVOCADO z dodatkiem selera naciowego, papryki w towarzystwie cebulki i czosnku.
    ( dla lubiących ostre smaki można dodać odrobinę sosu Tabasco )

    Potrzebujemy:

    1 duże dojrzałe avocado
    1/3 czerwonej papryki
    2-3 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 średniej cebuli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz

    ewentualnie parę kropel sosu Tabasco Polska

    Avocado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy soku z cytryny i mieszamy dokładnie - zapobiegnie to ciemnieniu avocado. Paprykę, seler naciowy, cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w bardzo drobniutką. Wszystkie składniki dokładnie mieszany i doprawiamy sola i pieprzem - ewentualnie sosem Tabasco dla podkręcenia smaku ;)

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie pasować będzie też PASTA z MAKRELI z kukurydza i groszkiem konserwowym
    doprawiona do smaku mielonym pieprzem oraz ostrą papryką
    Potrzebujemy:

    1 wędzoną makrelę
    2- 3 łyżki majonezu
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 łyżki groszku konserwowego
    pieprz, ostra mielona papryka
    1 średnia cebulka

    Makrelę oczyszczamy z ości, cebulkę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Dodajemy kukurydzę oraz groszek. Doprawiamy pieprzem i papryka ostrą. Dodajemy majonezu i dokładnie mieszamy.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie też będzie pasowała PASTA JARMUŻOWO-TUŃCZYKOWA z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i chrupiących płatków jaglanych, podana na pieczywie Vega Lekkim od Sonko

    Potrzebujemy:

    1 puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub w oleju
    szczypta soli
    pieprz mielony czarny
    garść drobno posiekanego jarmużu
    1 łyżka ziaren siemienia lnianego
    2 łyżki płatków jaglanych
    2 łyżki majonezu
    opakowanie pieczywa Vega Lekkim od Sonko
    Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy ze sobą.
    I gotowe. Nakładamy i zajadamy.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A może tak z domowym serkiem kremowym ;)
    Domowy paprykowo - orzechowy SEREK KANAPKOWY z JOGURTÓW GRECKICH z dodatkiem bazylii i czosnku niedźwiedziego

    Pyszny, kremowy i puszysty.

    Potrzebujemy:

    400 ml jogurtu greckiego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka bazylii
    1/3 drobno pokrojonej papryki czerwonej w kostkę

    dodatkowo:

    gaza
    kawałek sznurka
    sitko
    miska

    Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
    Na sitko wyłożone gazą wylewamy jogurt.
    Zbieramy boki gazy i ściskamy tworząc taką bombkę. Związujemy mocno i wieszamy nad miską by nadmiar płynu spokojnie sobie kapał i w takiej formie zostawiamy aż do następnego dnia.
    Na drugi dzień serek już jest gotowy.

    smak serka może być taki jaki tylko chcemy np.z suszonymi pomidorami, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką, po prostu taki na jaki tylko mamy smak ochotę ;)

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. PASTA Z AVOCADO

    Potrzebujemy:

    1 avocado
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 mały pomidorek
    1 mały ogórek konserwowy
    sól, pieprz do smaku
    łyżeczka soku z cytryny

    Avocado przekrawamy, usuwamy pestkę a miąższ przekładamy do miseczki. Rozgniatamy go widelcem z łyżeczką soku z cytryny - to dla smaku i zachowania koloru. Cebulkę i ząbek czosnku obieramy i drobniutko siekamy. Pomidor i ogórek również drobno w kosteczkę siekamy. Dodajemy do avocado, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy dokładnie i gotowe.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne przepisy! Życzę powodzenia! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasta z gotowanego kurczaka.

    Składniki:

    - 200g ugotowanego kurczaka (u mnie był to filet)

    - 10dag szynki z kurczaka

    - pęczek natki pietruszki

    - ząbek czosnku

    - mały jogurt naturalny

    - sól, pieprz do smaku

    Mięso z kurczaka gotujemy w kostce rosołowej. Po przestudzeniu mięso, szynkę, czosnek i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt i wszystko blendujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Pasta najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem smacznego:)

    Martyna (martyna206@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do pieczywa ryżowego bardzo często robię pastę z makreli i twarogu.
    Składniki:
    około 1/2 wędzonej makreli
    15 dag sera białego
    1/2 pęczka szczypiorku
    świeżo mielony pieprz

    Przygotowanie:
    Twaróg rozdrabniamy widelcem. Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i pozostałe ości i dodajemy do twarogu. Twaróg z makrelą dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie do smaku możemy posolić. Pastę rozsmarowujemy na waflu ryżowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oto moja propozycja na pastę dyniowo-cynamonowo-orzechową do pieczywa chrupiego Sonko z dodatkiem dyni :)
    Składniki:
    ♥Puree z dyni hokkaido
    ♥1 czubata łyżka masła orzechowego z orzechów nerkowca
    ♥1 łyżeczka cynamonu
    ♥1 łyżka erytrytolu

    W miseczce łączymy wszystkie składniki na gładki krem i zajadamy z pieczywem chrupkim dyniowym :) Pełne zdrowia, pełne słodyczy i bez zbędnego cukru - pycha!

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Według mnie idealna pasta na do Vegga lekkie pomidor pasuje serowa pasta:
    Składniki:
    250 g twarogu
    50 g sera żółtego np. gouda
    2 łyżki śmietany
    pół pęczka rzodkiewki (ok. 10 sztuk rzodkiewki)
    sól
    zioła prowansalskie
    pół pęczka szczypioru

    Przygotowanie:
    Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior i rzodkiewkę opłukać. Szczypior drobno posiekać. Rzodkiewkę oczyścić i pokroić np. na paski. Twaróg za pomocą łyżki rozetrzeć, następnie wymieszać z serem żółtym. Dodać śmietanę, wymieszać. Pod koniec dodać szczypior i rzodkiewkę dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Pastę przełożyć do salaterek i podawać z pieczywem Vega lekkie pomidor

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam pastę jajeczną z dymką i fetą
    Składniki:
    4 jajka ugotowane na twardo
    50 g fety
    4 dymki ze szczypiorkiem
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Jajka obieramy ze skorupek i kroimy. Przekładamy jajka do miseczki, dodajemy fetę i razdrabniamy razem widelcem. Dymki kroimy razem ze szczypiorkiem drobno, dodajemy do jajek (trochę zostawiamy do posypania).
    Następnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem i posypujemy resztą szczypiorku.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  12. pasta do pieczywa z wędzonych brzuszków łososia będzie idealna
    Składniki:
    100 g wędzonych brzuszków z łososia
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
    szczypiorek
    Przygotowanie:
    Oddzielamy mięso z ryby od skóry i przekładamy do miseczki. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę a potem dodajemy do rybki. Przyprawiamy do smaku oraz dodajemy śmietanę. Mieszamy. Można dodać szczypiorek.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam zieloną pastę do pieczywa z pistacjami.
    Składniki:
    1 spore awokado
    sok z połowy cytryny
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki oleju
    2 garście obranych pistacji
    sól, czosnek suszony
    Przygotowanie:
    Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i przekładamy miąższ do miseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do awokado. Pistacje bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Polewamy olejem oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy z pieczywem.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobra będzie również pasta jajeczna z kozim twarożkiem.
    Składniki:
    3 jajka ugotowane na twardo
    150 g twarożku koziego
    2 łyżki majonezu
    pęczek szczypiorku
    po dużej szczypcie soli, pieprzu i kurkumy
    Przygotowanie:
    Jajka obieramy ze skorupek i kroimy je drobno, przekładamy do miseczki. Do jajek dokładamy pokruszony twarożek oraz majonez i mieszamy. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, połowę dokładamy do pasty jajecznej i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  15. A może pasta twarogowa z pistacjami?
    Składniki:
    1 spore, dojrzałe awokado
    100 g twarogu chudego
    1 łyżka soku z limonki
    2 łyżki oleju
    garść pistacji bez soli, obranych
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę a następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ ze skórki do miseczki. Skrapiamy awokado sokiem z limonki i ugniatamy widelcem na papkę. Potem dodajemy pokruszony twaróg, olej oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Pistacje bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobra będzie również brokułowa pasta z fetą.
    Składniki:
    500 g brokuła
    150 g fety
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1/4 szkl prażonego słonecznika
    sól do smaku
    szczypta cukru
    Przygotowanie:
    Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokuła i gotujemy je przez 10 minut. Po tym czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą. Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy. W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  17. Pasta rybno-jajeczna.
    Składniki:
    3 jajka ugotowane na twardo
    125 g łososia wędzonego na gorąco
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz do smaku
    szczypiorek
    Przygotowanie:
    Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Jajka obieramy i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso ryby oddzielamy od skóry i drobno kroimy, przekładamy do jajek. Dodajemy majonez, sól, pieprz i połowę szczypiorku. Mieszamy dokładnie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  18. To ja proponuję pastę jajeczną z ogórkiem i curry
    Składniki:

    2 jajka

    1/2 ogórka

    1 łyżka greckiego jogurtu

    1 łyżka majonezu

    Dwie garście ulubionych kiełków

    1 czubata łyżka curry

    Sól

    Pieprz



    Jajka gotuję na twardo, obieram i rozgniatam widelcem.

    Ogórka kroję na plasterki,a te na połówki. Kiełki siekam, dodaję do jajek. W miseczce łączę jogurt, majonez i curry. Doprawiam sos solą i pieprzem, do sosu dodaję pozostałe składniki, dokładnie łączę. Pastę najlepiej jest schłodzić przez kwadrans w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  19. A może tak do kanapeczek prosta i smaczna PASTA jajeczna z zielonym groszkiem i rzeżuchą :)

    Potrzebujemy:

    10 jajek na twardo
    1/2 szklanki zielonego konserwowego groszku
    2 średnie cebule
    łyżeczka pieprzu
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka ostrej musztardy
    rzeżucha do dekoracji

    Jajka i cebulkę pokroić w kosteczkę, groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu oraz musztardy. Wymieszać i gotowe.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. PASTA JAJECZNA z rzodkiewkami i szczypiorkiem ;)

    jest bardzo smaczna prosta w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu ;)

    Potrzebujemy:

    10 jajek na twardo
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypiorku
    1 czerwona cebulka
    łyżeczka pieprzu
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy

    Jajka, cebulkę i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu. Wymieszać i gotowe.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. PASTA twarogowa z avocado

    Potrzebujemy:

    1 dojrzałe avocado
    150g kremowego twarożku
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Avocado przekrawamy, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy białego kremowego twarogu. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. PASTA JAJECZNA z papryką, selerem łodygowym, cebulką i serkiem mozzarella ;)

    Potrzebujemy:

    8 jajek na twardo
    1 czerwona papryka
    2 łodygi selera łodygowego
    1 cebulka
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    1 serek mozzarella opak. 125 g

    Jajka, cebulkę, paprykę czerwoną, seler łodygowy oraz ser mozzarella pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać soli, pieprzu i majonezu. Wymieszać i gotowe.

    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Najprostsza wegańska pasta z tofu, która idealna będzie na śniadanie czy kolację :)
    🔹kostka naturalnego tofu
    🔹awokado
    🔹2 łyżki oleju rydzowego 🔹płatki drożdżowe
    🔹świeżo zmielony pieprz czarny, biały i czerwony

    Wszystko razem zblendować i można się raczyć pyszną pastą bez octu czy innych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku😋

    Zdjęcie ---- https://www.instagram.com/p/BNEVt2tDpFn/?taken-by=candypandas.pl

    monishka1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. A w sumie kto powiedział, że pasta może być tylko na słono? :D My byśmy chętnie spróbowały nowego pieczywa lekkiego z dynią od Sonko własnie z taką słodką pastą :)

    Składniki:
    -200g pasty kokosowego
    -50g śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego)
    -2łyżki mąki migdałowej lub mielonych blanszowanych migdałów
    -20g ksylitolu
    -20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder)
    -mała łyżeczka witaminy C lub sok z cytryny

    Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane truskawki, witaminę C i wymieszać, dodać mąkę migdałową i znów wymieszać. Całość przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
    Prawda, że beznadziejnie proste? 😎

    Zdjęcie ------> https://www.instagram.com/p/BcjYM_KFapg/?taken-by=candypandas.pl

    monishka1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze jedna słodka wersja kremu, tym razem z fasoli :) Jesteśmy naprawdę coraz bardziej ciekawe jak będzie taka słodka pasta smakować z tym nowym pieczywem :)

    Składniki:
    - puszka ciecierzycy lub fasoli
    - 2-3 łyżki kakao
    - szklanka napoju roślinnego (u nas ryżowe z kakao)
    - miarka słodkiej odżywki białkowej lub coś do posłodzenia
    - mąka kokosowa
    - masło orzechowe

    Zblendować odcedzoną ciecierzycę z kakao, odżywką i napojem roślinnym. Dodać parę łyżeczek mąki kokosowej aby masa była gęsta i przełożyć nią chlebki. Polać wszystko masłem orzechowym i ozdobić dodatkami 😋

    Zdjęcie --------> https://www.instagram.com/p/BkSLfp4FDyk/?taken-by=candypandas.pl

    monishka1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. No dobra i ostatni nasz pomysł na lekkie chrupiące śniadanko bądź kolację :) Tym razem na wytrawnie :) Wegański smalczyk będzie tutaj pasował idealnie, szczególnie ze świeżutkimi ogórkami małosolnymi na przegrychę :D

    SMALEC Z FASOLI:
    ✅ 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
    ✅ 1 cebula
    ✅ 1-2 ząbki czosnku
    ✅2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
    ✅ liść laurowy
    ✅ majeranek
    ✅ sól i pieprz

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek, liść laurowy i majeranek i chwilę smażyć. Fasolę zblendować z połową wcześniej smażonej cebulki a drugą połowę wymieszać ręcznie ze smalcem, dodać sól i pieprz do smaku.

    Zdjecie --------> https://www.instagram.com/p/BggJoVMBhV6/?taken-by=candypandas.pl

    monishka1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Polecam pyszne guacamole z musem dyniowym i papryczką chili.Składniki :
    1 avokado
    1 papryczka chili
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 średni pomidor
    2 łyżki musu dyniowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej
    1/4 łyżeczki pieprzu
    Sposób przygotowania :
    Avokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki. Kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Z papryczki usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Pomidora sparzamy i wkładamy do zimnej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy.
    Do pucharka wkładamy łyżkę musu dyniowego, 1/2 guacamole, łyżkę musu dyniowego, resztę guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  28. Polecam pyszną pastę jajeczną z dodatkiem świeżych liści szpinaku. Polecam na śniadanie lub kolację z domowym pieczywem.
    Składniki :
    3 duże ugotowane jajka
    spora garść liści szpinaku
    1/2 czerwonej cebuli
    2 łyżki ze sporym czubkiem jogurtu naturalnego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Sposób przygotowania :
    Szpinak przebieramy i odrywamy ogonki, myjemy i odsączamy z wody. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
    Szpinak kroimy na bardzo drobno. Do miseczki wkładamy pokrojone składniki i dokładamy jogurt naturalny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
    Szpinak kroimy na bardzo drobno. Do miseczki wkładamy pokrojone składniki i dokładamy jogurt naturalny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.

    OdpowiedzUsuń
  29. Polecam pyszną pastę do pieczywa z pieczonej makreli. Z dodatkiem smażonej cebuli i czosnku oraz papryki wędzonej w proszku.
    Składniki :
    30 dag pieczonej makreli
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    5 łyżeczek majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej w proszku
    Sposób przygotoania :
    Makrelę rozdrabniamy najlepiej widelcem. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do miseczki wkładamy przyprawy i majonez, mieszamy.
    Do drugiej miski wkładamy rozdrobnioną makrelę i przesmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy przygotowany sos majonezowy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i przed podaniem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  30. Pasta z suszonymi pomidorami.

    1. Kubeczek serka śmietankowego.
    2. 4 pomidory suszone ze słoika.
    3. łyżeczka przecieru pomidorowego.
    4. kilka listków bazylii.

    Pomidory , bazylię i przecier zblendować razem z serkiem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  31. pasta brokułowa

    ugotowany brokuł
    kostka fety
    100g prazonych pestek słonecznika
    podsmażona cebula
    zmiksować i doprawić pieprzem czarnym, ziołowym i czosnkiem

    OdpowiedzUsuń
  32. średniej wielkości cukinia
    garść świeżego szpinaku
    łyżka oleju
    cebula
    30g migdałów prazonych
    sól, pieprz
    cukinię kroimy w mniejsze kawałki i pieczemy ok30min, cebulę podsmażamy.
    Przestygniete warzywa miksujemy z przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  33. Pasta pieczarkowo-jajeczna

    składniki:

    500 g pieczarek
    4-5 jajek
    1 łyżka oleju
    garść posiekanej natki pietruszki
    pieprz
    2-3 łyżki majonezu

    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z olejem i wrzucić starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Następnie ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  34. Pasta brokułowo-serowa

    składniki:

    1 średni brokuł
    1 malutki ząbek czosnku
    200 g zmielonego białego sera
    jogurt naturalny

    Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek oraz ser. Wszystko zmiksować na jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania.
    Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
  35. Pasta z czerwonej fasoli i tuńczyka

    składniki:

    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    4 łyżki majonezu
    1-2 łyżki natki pietruszki

    Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi.

    OdpowiedzUsuń
  36. Pasta serowo-jajeczna
    składniki:

    500 g twarogu
    6 jajek ugotowanych na twardo
    6 łyżek majonezu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku

    Jajka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam serdecznie.
    Moja propozycja pasty do pieczywa Sonko to przepyszna letnia pasta z bobu.Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna.
    Potrzebujemy:
    Szklanka ugotowanego i obranego bobu.
    Pół dojrzałego avokado
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Garść świeżych ziół u mnie bazylia
    Sól i pieprz
    Wszystko wrzucamy do blendera,doprawiamy solą i pieprzem wedlug uznania i przekładamy do słoiczka.Pastę możemy przechowywać w lodówce do kilku dni.
    Zachęcam do wypróbowania tej pasty gdyż sezon na bób trwa a jest naprawdę wyśmienita i doskonale komponuje się z innymi dodatkami do codziennych kanapek.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  38. Moja kolejna propozycja to obłędna w smaku Pasta z Czarnej Fasoli.
    Potrzebujemy:
    400 g fasoli z puszki
    Połówke awokado
    Kilka ząbków czosnku
    Szczypta mielonej kolendry
    Szczypta mielonego chilii
    Oliwa
    Woda
    Sól i pieprz
    Wszystkie składniki blendujemy na gladką masę,jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.
    Pasta ma przepyszny smak który idealnie będzie się komponował z pieczywem chrupkim Sonko
    Zachęcam do wypróbowania i zyczę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  39. Jedną z moich ulubionych past którą bardzo często robię jest Pasta Fasolowa z Ogórkiem Kiszonym
    Potrzebujemy:
    Szklanka ugotowanej fasoli
    Pół szklanki nasion słonecznika
    2 ogórki kiszone
    Natka pietruszki
    Sól
    Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości.Dodajemy podprażony na patelni slonecznik i miksujemy na gladką masę.Dodajemy pokrojony drobniutko ogórek,natkę i opcjonalnie sól.Smarujemy pieczywo Sonko i ewentualnie posypujemy sezamem-ja uwielbiam 😊zajadamy ze smakiemsmakiem.Dodam tylko że pasta jest jeszcze lepsza na drugi dzień.
    Pozdrawiam serdecznie i zyczę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  40. Moja ulubiona pasta z makreli i ogórka.
    Składniki:
    makrela wędzona
    2 ogórki kiszone
    cebula
    2 jajka
    jogurt naturalny lub majonez (2 łyżki)
    Wykonanie:
    Makrelę obrać ze skóry i ości. Rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać z jogurtem lub majonezem, doprawić.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Elżbieta Ś.2 lipca 2018 13:02

    Pasta z twarogu i koncentratu pomidorowego.
    Składniki:
    opakowanie twarogu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    szczypiorek
    sól, pieprz
    Do twarogu dodać śmietanę, koncentrat i pokrojony szczypiorek, doprawić, wymieszać. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  42. Elżbieta Ś.2 lipca 2018 13:03

    Pasta z ugotowanych jajek.
    Składniki:
    5jaj na twardo
    3 ogórki kiszone
    szczypiorek
    majonez lub jogurt
    Wykonanie:
    Jajka i ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub jogurtem, doprawić.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam ponownie.Chciałabym jeszcze podzielić się pastą surowo wegańską.
    Potrzebujemy:
    Pół szklanki młodych listków pokrzywy
    Ząbek czosnku
    Łyżka soku z cytryny
    Kilkanaście listków swieżej bazylii
    Szczypta grubej soli morskiej
    Dojrzałe awokado.
    Mile widziany moździerz😊
    Zielenine myjemy i ucieramy w moździerzu z solą.Dodajemy awokadoawokado,czosnek i blendujemy.Pasta jest przepyszna i zdrowa.Idealna do pieczywa chrupkiego czy kanapek.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  44. Ekspresowa, odchudzona pasta pomidorowa idealna do Vega Lekkiego Buraczka

    250g chudego twarogu
    7 suszonych pomidorów w oleju rzepakowym
    sól i świeżo mielony pieprz
    czarnuszka
    wędzona papryka

    Twaróg zmiksować z suszonymi pomidorami. Doprawic solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć do dwóch miseczek, wierzch posypać wędzoną papryką, czarnuszką oraz polać olejem, w którym marynowały się pomidory. Podawać z chrupiącym pieczywem Vega Lekki Buraczek. Smacznego!
    Zdjęcie pasty na moim Instagramie @a_sad07 🖤

    OdpowiedzUsuń
  45. Super pomysł na konkurs! Życzę powodzenia wszystkim!! :)
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Pełna smaku pasta

    Składniki:
    pół jabłka
    pół cebuli
    300 g dowolnego upieczonego mięsa
    100 g twarożku
    2 łyżki miodu
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki majonezu
    tymianek
    sól
    pieprz


    Do przystrojenia:
    Rzodkiewka
    szczypiorek
    Sałata

    Wszystkie składniki blendujemy, pastą smarujemy pieczywo Vega Lekkie od Sonko, układamy je na liściach sałaty, przystrajamy rzodkiewkami i szczypiorkiem.

    Beata Pietrus

    beacia1978@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Moja propozycja to rewelacyjna pasta z fasoli z dodatkiem nektarynki, chałwy i tabasco. Ta zaskakująca kompozycja, jest wytrawnym smarowidłem, które doskonale odnajdzie się na pieczywie pomidorowym i jarmużowym! Poniżej receptura na pastę, którą obciążamy VEGA LEKKIE pieczywo, przy czym na koniec w wersji zielonej dekorujemy nasze kanapeczki chipsami z jarmużu, natomiast w wersji czerwonej posiekanymi drobno suszonymi pomidorami.
    - 2,5 szklanki suszonej fasoli
    - 50 g chałwy waniliowej
    - 1 duża cebula
    - 2 nektarynki średniej wielkości
    - ½ pęczka natki pietruszki
    - 5 łyżek oleju roślinnego
    - 1 łyżka tabasco
    - sól, świeżo mielony pieprz
    1. Suszoną fasolę płuczemy, a następnie moczymy przez całą noc (minimum 10 godzin). Przed gotowanie fasolę ponownie płuczemy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 70-90 minut (w zależności od wielkości fasoli). Od czasu do czasu mieszamy i jeśli będzie taka konieczność dolewamy wodę. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przekładamy do większej miski
    2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy przez około 4 minuty na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę nektarynki, tabasco, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 6-7 minut.
    3. Pietruszkę drobno siekamy.
    4. Zawartość patelni wraz z pokruszoną chałwą oraz pietruszką przekładamy do miski z fasolą, a następnie miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką pastę.
    A oto receptura na chipsy z jarmużu:
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Jarmuż płuczemy, odrywamy listki od łodyżek, następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i starannie mieszkamy. Na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym układamy przygotowane listki i pieczemy przez około 10 minut na górnej półce piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  48. uważam, ze pieczywko vega lekkie z pomidorem będzie idealnie komponowało się z twarożkiem orzechowym z czarnuszką :)
    składniki:
    pół kostki twarogu półtłustego
    dwie - trzy łyżeczki tahini, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać
    sól, pieprz do smaku
    kilka łyżek mleka, do kremowej konsystencji twarogu
    kumin rzymski mielony - płaska łyżeczka
    czarnuszka - do posypania po wierzchu twarożku i ew. kanapki

    przygotowanie:
    twarożek, mleko i tahini zagniatamy widelcem do pożądanej konsystencji, potem mieszamy z przyprawami. posypujemy czarnuszką i odstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. smarujemy pieczywko i zajadamy się ze smakiem :)
    można posypać kanapkę po wierzchu również czarnuszką.

    Dominika Bukowska
    nayoki33@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  49. Lekko czosnkowa pasta z pieczonego buraka. Jak dla mnie idealna do lekkiego pieczywa Sonko. Polecam spróbować :D
    Składniki:
    1 burak
    około 3/4 ząbka czosnku
    niespełna pół szklanki orzeszków pinii
    około 1/2 szklanki startego na tarce parmezanu
    listki świeżej bazylii (garstka)
    sól himalajska
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    nieduża ilość oliwy
    Przygotowanie:
    Buraka pieczemy w piekarniku w folii. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do pojemnika blendera z nożami. Dodajemy zarumienione na patelni (suchej) orzeszki pini, starty parmezan, bazylię i odrobinę oliwy (na początek 2 łyżki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak. Opcjonalnie dolewamy oliwę i/lub przyprawy i znów miksujemy. Podajemy z lekkim pieczywem.
    Szybko i smacznie :)
    Nie wiem jak Wy, ale dla mnie lekkie pieczywo i domowe pasty, to idealny początek dnia ;)

    Magda I. magda5c[]o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. Jedną z moich ulubionych past, która świetnie by się komponowała z pieczywem, jest pasta buraczano-imbirowa:)

    Składniki:
    - 200g gęstego jogurtu
    - upieczony burak
    - łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
    - łyżeczka octu jabłkowego
    - sól, kardamon, cynamon

    Wszystko miksujemy :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  51. Inną pastą idealną do pieczywa Sonko może być pasta z koziego sera i awokado. Co niektórzy nie przepadają za smakiem koziego nabiału, natomiast jak dla mnie jest świetny do różnego typu dań :)

    Składniki:
    - 150g koziego twarożku
    - 30ml jogurtu
    - skórka z cytryny
    - płaska łyżeczka miodu
    - sól, pieprz
    - 1 awokado
    - pistacje

    Wszystko zmiksować ;)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  52. Moim najnowszym odkryciem kulinarnym była pasta z pestek dyni z dużą ilością przypraw- niesamowite, jak odpowiednio dobrane przyprawy potrafią wiele zdziałać!

    Składniki:
    - 100g pestek dyni
    - sól
    - kmin
    - suszona, wędzona papryka
    - cynamon
    - kapka miodu
    - 1-2 łyżki oliwy
    - łyżka octu winnego

    Miksujemy pestki dyni na pył, następnie zaś dodajemy przyprawy- ilość sproszkowanych przypraw wedle uznania,;moim zdaniem nieco większa ilość wędzonej papryki to strzał w dziesiątkę :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  53. I wciąż przychodzą nowe pomysły... Bardzo pożywna pasta, idealna na śniadanie lub jako dodatek do obiadu (np. do klusek, naleśników...)- pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów.

    Składniki:
    - 100g kaszy jaglanej
    - 50g suszonych pomidorów
    - wędzona, suszona papryka
    - sól, pieprz
    - chilli
    - łyżka oliwy

    Kaszę prażymy na suchej patelni i gotujemy. Miksujemy z namoczonymi pomidorami oraz przyprawami i oliwą.
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  54. Pastą, która również świetnie by pasowała do lekkiego pieczywa, jest pasa bobowa z paroma wyrazistymi dodatkami...

    Składniki:
    - 100g ugotowanego bobu
    - łyżka oliwy
    - pieprz, suszona lub świeża mięta
    - ząbek czosnku
    - ser pleśniowy lazur/camembert/brie

    Ugotowany, ciepły bób miksujemy z resztą składników- ser należy pokroić, aby przy miksowaniu rozpuścił się w bobie. Ser lazur polecam osobom, które wolą wyraziste smaki i lubią sery pleśniowe, natomiast camembert lub brie tym, którzy wolą łagodniejsze dania.
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  55. Moją kolejną propozycją na pyszną pastę kanapkową jest pasta z gotowanej ciecierzycy i koperku.
    Potrzebujemy
    Szklankę ugotowanej ciecierzycy
    Łyżkę oliwy z oliwek lub ćwiartkę dojrzałego awokado
    Lyżeczke soku z cytryny
    Sól pieprz do smaku
    Dużą garść świeżego koperku
    Ugotowaną ciecierzycę studzimy,blendujemy z pozostałymi składnikami,na koniec łączymy z kopetkiem.Przygotowanie kilkuminutowe a smak na chrupkim pieczywku obłędny😊
    Życzę smacznego i zachęcam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  56. Serdecznie zachęcam do wypróbowania Pasty z Rukoli😊
    Potrzebujemy
    Duża garść listków z rukoli
    Pół szklanki pestek słonecznika
    Ząbek czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    Sól i pieprz do smaku
    Wszystkie składniki blenduję na gładki mus i doprawiam solą.Pasta ta doskonale komponuje się z na bułce lub pieczywie chrupkim w towarzystwie zgrillowanego filetu z piersi kurczaka😊
    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  57. A ja proponuje pastę z ciecierzycy:
    2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
    10 szt. suszonych pomidorów
    ok. 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
    sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 natki pietruszki
    Ciecierzycę blendujemy z pomidorami i oliwą, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Bardzo dobry będzie również humus dyniowy.
    Składniki:
    1 szkl ugotowanej ciecierzycy
    2 czubate łyżki puree z dyni
    1 łyżka pasty sezamowej
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy limonki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    dekoracja: łyżka oleju i kilka ziaren ciecierzycy
    Przygotowanie:
    Czosnek obieramy z łusek i przeciskamy przez praskę. Do wysokiego pojemnika wkładamy wszystkie składniki na humus i blendujemy razem na gładką masę. Przekładamy do miseczki i dekorujemy olejem oraz ziarnami ciecierzycy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  59. Pasta jajeczna z kukurydzą. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    garść pokrojonego szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    szczypta soli i pieprzu.
    Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę , przekładamy do miseczki a potem rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do jajek kukurydzę, szczypiorek i majonez. Mieszamy dokładnie pastę jajeczną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  60. Twarożek z ogórkiem.
    Składniki:250 g twarogu półtłustego
    180 ml jogurtu naturalnego gęstego
    kawałek zielonego ogórka
    szczypiorek
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Twarożek przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dokładamy jogurt naturalny i mieszamy razem aż się dobrze połączą. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę a szczypiorek kroimy drobno. Ogórek i szczypiorek dodajemy do twarożku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy razem. Smacznego. Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo dobry będzie również domowy krem czekoladowy.
    Składniki:
    150 g orzechów laskowych (bez skorupek)
    2 łyżki miodu
    40 g czekolady gorzkiej 89%
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru trzcinowego
    Przygotowanie:
    Orzechy podpiekamy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Następnie przesypujemy je na ściereczkę i pocierając zdejmujemy z nich skórkę, studzimy. Orzechy laskowe mielimy jak najdrobniej w blenderze. Do metalowej miseczki kruszymy czekoladę, dodajemy olej, cukier trzcinowy i śmietankę. Stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę z dodatkami w kąpieli wodnej. Do zmielonych orzechów dodajemy płynny miód i mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z dodatkami i mieszamy dokładnie aż składniki kremu się połączą. Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  62. Pasta serowa
    Składniki :
    150 g sera żółtego
    2-3 łyżki majonezu
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1-2 ząbki czosnku
    Sposób przygotowania
    Przygotowanie:
    Ser zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Dodać majonez i jogurt (w proporcjach według uznania), aby powstała gęsta pasta.
    Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z pastą. Przed podaniem schłodzić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.