Sałatka, która skradła moje serce - panzanella
Miałam okazję ostatnio jeść pyszną sałatkę, która bardzo mi zasmakowała i postanowiłam podobną przygotować w domu. Nie wiem czy odzwierciedliłam wszystkie smaki i składniki, ale próbując każdy kęs powoli delektowałam się każdym aromatem. Sałatka jest dość prosta i pewnie można ją przygotować w różny sposób, dodając inne składniki. Ma w sobie to co kocham latem, pomidory, świeżą bazylię i oliwę. Robiłam ją już kilka razy i już wiem, że będzie ona należeć do moich ulubionych sałatek. A wy jedliście już taką sałatkę ? jeżeli nie to koniecznie ją zróbcie, naprawdę warto.
Składniki:
- 1 długa bagietka
- kilka pomidorów najlepiej kolorowych (zwykłe lub koktajlowe)
- pół słoiczka suszonych pomidorów z oleju
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- kilka zielonych oliwek
- oliwa
sos
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Bagietkę kroimy w kostkę i polewamy ją oliwą i wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy. Pieczywo przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Grzanki wyciągamy i odstawiamy, aby przestygły.
Pomidorki kroimy na pół (jak mamy koktajlowe), jak mamy zwykłe to w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Siekamy świeżą bazylię i dodajemy oliwki. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy przestudzone grzanki.
Przygotowujemy sos - w kubeczku mieszamy oliwę, musztardę, ocet, sól i pieprz. Polewamy nim sałatkę i podajemy, taka sałatka smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcecie ją podać później to zostawcie ją bez polewania sosem, polejecie tuż przed podaniem.
Już kilkakrotnie zetknąłam się z tym przepisem,ale sama jeszcze nie robiłam takiej sałatki,a z pewnością musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńKochana jest pyszna. Spróbuj koniecznie 😍
UsuńCzęsto widuje ją na blogach ale nigdy nie jadłam. Twoja wyglada przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńale pycha, nie znałam tej sałatki, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego 😃
UsuńSuper, nie dziwię się, że skradła Ci serce :)
OdpowiedzUsuńO, jaki świetny przepis. Sałatka z dodatkiem podpieczonej bagietki i z czosnkiem... to dopiero musi smakować. Chętnie zrobię taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :)
Polecam Krysiu. Pozdrowionka kochana 😃
UsuńO tak, panzanella w letni czas to jest pyszna sprawa!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam :) Kusisz!
OdpowiedzUsuńSpróbuj. Jest naprawdę pyszna 😃
UsuńJa zrobię taką z pomidorkami koktajlowymi (takie bardziej mi smakują). Poza tym, sałatka "rzuca się w oczy" - wygląda super :)
OdpowiedzUsuńHej! Ten przepis to cudo! To jest takie danie, które można spokojnie podać na rodzinnym obiedzie i nie trzeba się martwić o nic więcej. W sumie to tak zrobiłam. Bliscy byli pod wrażeniem moich zdolności kulinarnych... Nie wiedzieli że cała zasługa leży praktycznie po Twojej stronie. :D Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! :*
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowała. Pozdrawiam serdecznie 😃
UsuńNa pewno smaki świetnie się komponowały :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, ale wygląda przepysznie :) Na pewno by mi bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest naprawdę pyszna 💗
UsuńWygląda na prawdę imponująco!!!
OdpowiedzUsuńYummy :D Wygląda naprawdę rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :) Nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJAK JA LUBIE TE SMAKI, JAK JA ZA NIMI TĘSKNIĘ!
OdpowiedzUsuńZapisuję do wykorzystania!
OdpowiedzUsuń