Ogórki curry
Dzień dobry moje słoneczka. Tak jak obiecałam wczoraj na instagramie wrzucam dzisiaj przepis na ogórki w curry. My robimy je już od wielu lat w ilościach hurtowych dosłownie. Bardzo je lubimy i dodajemy niemal do wszystkiego, do sałatek, na kanapki, do obiadu. Są pyszne, szybko się je robi i są naprawdę łatwe, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. I nie musicie mieć jakiś super ogórków, zawsze się udają i korzystamy z nich przez całą zimę. Ja jeszcze dzisiaj będę robiła ogórki w kurkumie, moja mama właśnie dostała na nie przepis. Tak więc kochani róbcie ogóreczki bo naprawdę warto. Miłego dnia.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 czerwona papryka
- duża garść liści selera
- 2 czerwone cebule
- 750 ml wody
- 375 ml octu
- 300 g cukru
- 3 łyżki soli
- 4,5 łyżki curry
Ogórki myjemy i kroimy je na słupki, a te słupki jeszcze na kawałki - małe na pół, większe na trzy części. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pokrojone liście selera.
Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, cukier i curry. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zostawiamy je na dwie godziny, co jakiś czas mieszając.
Słoiki wyparzamy, tak samo zakrętki. Nakładamy ogórki razem z zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Z podanych proporcji składników wyszło mi 8 słoików (wielkość jak na zdjęciu), są to słoiki większe niż dżemowe.