Kurczak w sosie jogurtowym z dodatkiem ogórków małosolnych
Dzień dobry moje słoneczka. Mam dzisiaj dla was super pomysł na obiadek. Uwielbiam robić ogórki małosolne i w zasadzie teraz cały czas mam je pod ręką. Na kanapki, do sałatek a i do obiadu. Postanowiłam je dodać także do sosu mięsnego. Powiem wam, że to był super pomysł. Ogórki małosolne super podkręciły smak sosu i nadały mu charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego dodatku.
Życzę wam cudownej niedzieli i dużo dużo słoneczka i uśmiechu. A wy co dzisiaj pysznego robicie na obiadek ?
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 3 małe cukinie
- 6 ogórków małosolnych
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Mięso pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Cukinię i ogórki pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, przełożyć na nią mięso i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną cukinię i ogórki. Zalać to wszystko wodą - tak 200 ml wystarczy. Dusić pod przykryciem 15 minut.
Następnie jogurt naturalny wymieszać z gorącym sosem powstałym na patelni i szczyptą soli. Przelać na patelnię, chwilkę jeszcze gotować mieszając, przyprawić na koniec jeszcze pieprzem i solą. W razie gdyby sos był za gęsty dolać wody.
Gotowy sos podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Nie słyszałam o takim sosie. Ciekawe;)
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny 😃
UsuńJakie pyszne jedzonko :) Aż ślinka leci od samego patrzenia na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
Usuńoryginalny sos:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo 😍
UsuńWszystkie składniki mam, więc do dzieła. Może jutro bo już mi smakuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się Ewuś. Smacznego 😃
UsuńOgóreczki muszą pasować tu idealnie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie delikatne dania :)
OdpowiedzUsuń