Kurczak w sosie jogurtowym z dodatkiem ogórków małosolnych


Dzień dobry moje słoneczka. Mam dzisiaj dla was super pomysł na obiadek. Uwielbiam robić ogórki małosolne i w zasadzie teraz cały czas mam je pod ręką. Na kanapki, do sałatek a i do obiadu. Postanowiłam je dodać także do sosu mięsnego. Powiem wam, że to był super pomysł. Ogórki małosolne super podkręciły smak sosu i nadały mu charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego dodatku. 
Życzę wam cudownej niedzieli i dużo dużo słoneczka i uśmiechu. A wy co dzisiaj pysznego robicie na obiadek ?



Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 3 małe cukinie
- 6 ogórków małosolnych
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- łyżka oleju

Mięso pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Cukinię i ogórki pokroić w kostkę. 

Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, przełożyć na nią mięso i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną cukinię i ogórki. Zalać to wszystko wodą - tak 200 ml wystarczy. Dusić pod przykryciem 15 minut.

Następnie jogurt naturalny wymieszać z gorącym sosem powstałym na patelni i szczyptą soli. Przelać na patelnię, chwilkę jeszcze gotować mieszając, przyprawić na koniec jeszcze pieprzem i solą. W razie gdyby sos był za gęsty dolać wody.

Gotowy sos podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.




Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.