Ogórki curry


Dzień dobry moje słoneczka. Tak jak obiecałam wczoraj na instagramie wrzucam dzisiaj przepis na ogórki w curry. My robimy je już od wielu lat w ilościach hurtowych dosłownie. Bardzo je lubimy i dodajemy niemal do wszystkiego, do sałatek, na kanapki, do obiadu. Są pyszne, szybko się je robi i są naprawdę łatwe, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. I nie musicie mieć jakiś super ogórków, zawsze się udają i korzystamy z nich przez całą zimę. Ja jeszcze dzisiaj będę robiła ogórki w kurkumie, moja mama właśnie dostała na nie przepis. Tak więc kochani róbcie ogóreczki bo naprawdę warto. Miłego dnia. 


Składniki:

- 2 kg ogórków
- 1 czerwona papryka
- duża garść liści selera
- 2 czerwone cebule
- 750 ml wody
- 375 ml octu
- 300 g cukru
- 3 łyżki soli
- 4,5 łyżki curry

Ogórki myjemy i kroimy je na słupki, a te słupki jeszcze na kawałki - małe na pół, większe na trzy części. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pokrojone liście selera. 

Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, cukier i curry. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zostawiamy je na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. 

Słoiki wyparzamy, tak samo zakrętki. Nakładamy ogórki razem z zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Z podanych proporcji składników wyszło mi 8 słoików (wielkość jak na zdjęciu), są to słoiki większe niż dżemowe. 




Komentarze

  1. moja babcia je robiła, pycha były:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem ze ogórki gruntowe tak??

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o nich ale nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich ogórków nigdy nie robiłam, ale wyglądają tak pysznie, że na pewno zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno są pycha, więc koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo je lubię i już mam zapas na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bookmarked!!, I love your site!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do obiadu zjadłoby się takie ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, uwielbiam takie ogóreczki!
    Sięgam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis Marzenko. Na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedyś jadłam podobne i bardzo mi smakowały

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.