Placki z cukinii i kaszy bulgur
Uwielbiam cukinię i serio jem ją cały rok. Bo w sumie cały rok jest dostępna, ale teraz jak jest na nią sezon to dodaje ją niemal do wszystkiego. Faszeruję ją czym popadnie, robię placki, mieszam duszoną z warzywami, smażę z ryżem. Po prostu istne szaleństwo. A mój psiak jak ją lubi, chrupie nawet na surowo. Dzisiaj mam dla was przepis na mega placki, właśnie z cukinii ale z kaszą. Próbowaliście kiedyś takie danie ? ja w sumie zrobiłam pierwszy raz, ale jest tak pyszne, że często do niego wracam. I dodaje różne kasze i za każdym razem smakują wspaniale. Ale dzisiaj jest kasza bulgur, którą również uwielbiam. Jejku ile ja mam ukochanych produktów. Tak więc ja zostawiam wam przepis, koniecznie zróbcie takie placki i napiszcie mi jak wam smakowały, wyślijcie również do mnie zdjęcia. Smacznego.
Składniki:
- 700 g cukinii
- 200 g kaszy bulgur
- 2 jajka
- 60 g mąki orkiszowej 1850
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, formujemy kotleciki i smażymy na niewielkim ogniu na rumiano, z dwóch stron. Możemy także placki upiec w piekarniku.
Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ziołowym, surówkami. Możemy także zrobić do nich sos mięsny.
Wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! ;-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię cukinię i placki z jej dodatkiem robiłam, ale z dodatkiem kaszy nie. Smaczny pomysł a placki kusząco wyglądają.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :)
Pyszne placuszki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię, a te placuszki wyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują świetnie 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii są super. Fajny przepis. Takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWitaj, jak dlugo i jakiej temp. piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTemperatura 180 stopni przez 30 minut aż się ładnie zarumienią. Na koniec można włączyć termoobieg 😃
UsuńBardzo lubię takie placuszki ☺
OdpowiedzUsuńPyszne, w sam raz do schrupania :)
OdpowiedzUsuńplacki z cukinii piekę bardzo często, ale z kaszą jeszcze nigdy- świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :)
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii już w tym roku zaliczone ale na pewno będzie ich jeszcze więcej :D Uwielbiamy je :)
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam glodna,takie wspaniałe placuszki :)
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii bardzo lubię, z dodatkiem bulguru jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJak one smacznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńDziś miałam cukinie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę to jutro przetestować :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, z kasza nigdy nie robiłam, a cukinię uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńCoś z tą cukinią i psami jest na rzeczy, bo mój Korek też lubi pochrupać cukinię na surowo :)
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej występuje w wersji faszerowanej albo właśnie w plackach. Pyszności!
Psiaki wiedzą co dobre :-)
UsuńCukinia jest pyszna pod różnymi postaciami. O tej kaszy nie słyszałam, czy ta kasza ma zamienną nazwę? Gdzie ją można dostać? Czy można wykorzystać zwykłą kaszę?
OdpowiedzUsuńKaszę bulgur można dostać w sklepach stacjonarnych lub internetowych. Można także dać inną kaszę - jaglaną czy jęczmienną 😃
Usuń