"Twój domowy ser" recenzja książki
Jak przygotować własny ser w zaciszu własnej kuchni - okazuje się, że to nic takiego trudnego. Bez problemu każdy z nas może sobie w domu przygotować różne rodzaje sera a także kefir, jogurt czy masło. A wiadomo, że takie produkty, które sami wytworzymy są zdrowsze i pyszne i my mamy wiele satysfakcji, że udało nam się małym kosztem stworzyć domowe jedzenie.
W tym pomoże nam książka "Twój domowy ser" Alessandro Valli.
W książce są omówione takie rematy:
- wyposażenie do produkcji sera w domu
- podstawowe składniki sera
- metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty
- zaawansowane metody produkcji
- pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert
- jogurt, kefir i masło sporządzone w domu.
Książka jest prawdziwą skarbnicą wiedzy i wszystko jest dokładnie, krok po kroku opisane. Myślę, że każdy kto tylko będzie chciał przygotować swój własny ser w domu poradzi sobie bez żadnego problemu. I tak naprawdę przygotowanie domowego sera nie trwa nie wiadomo ile czasu - a wszystko zaczyna się od mleka i jego ogrzania, dodaniu podpuszczki, odstawieniu mleka na godzinę w ciepłe miejsce i otrzymaniu skrzepu, następnie krojeniu i wyjmowaniu skrzepu, usuwaniu serwatki, formowaniu sera, soleniu i dojrzewaniu - tak w małym streszczeniu wygląda metoda podstawowa. Oprócz przygotowania sera nauczymy się robić własny jogurt, kefir a nawet masło, jest także ser sojowy dla wegan. Jest camembert i sery pleśniowe. W książce znajdują się bardzo pomocne zdjęcia oraz rysunki, pokazujące i ułatwiające nam pracę.
Tak więc jak macie ochotę na produkcję sera w domu to odsyłam was do tej książki.
Z serii "Twój domowy..." na stronie www.cedewu.pl znajdziecie także jeszcze dwie pozycje "Twój domowy włoski chleb" i "Twoje domowe piwo".
Zamówienia na książkę "Twój domowy ser" możecie złożyć mailowo, wysyłając maila na zamawiam@cedewu.pl z dopiskiem "Kulinarna Maniusia" z rabatem 20 % od ceny okładkowej.
Tytuł - "Twój domowy ser"
Autor - Alessandro Valli
Wydawnictwo CeDeWu
Cena - 49 zł
Oprawa miękka, stron 198
Aż nabrałyśmy ochoty na taki domowy serek <3
OdpowiedzUsuńKsiążka bardzo fajna. Dla mnie to byłoby nowe doświadczenie. Nigdy nie robiłam takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPrzydatna i fajna książka :-)
OdpowiedzUsuńNa taką książkę będę polować :) Domowy ser robiłam zaledwie kilka razy, ale warto inne sposoby też poznać :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńZrobić "pleśniaka" w domu... Warto poczytać :)
OdpowiedzUsuń