Botwinka z buraczkami


Dzień dobry kochani. Dzisiaj zapraszam was na wspaniałą zupę, którą uwielbiamy i dość często ją robię. Botwinka to dla mnie smak zupy z dzieciństwa. Przerywałam ostatnio z mamą buraki i miałam całą reklamówkę liści, czyli popularnej botwiny. Część zamroziłam na zimę (kroją ją wtedy i chowam do woreczków) a z reszty ugotowałam zupę. Wyszła po prostu pyszna w smaku. Taką zupę można także podać w wersji na zimno jako taki chłodnik. Dodajcie wówczas do zupy większą ilość jogurtu naturalnego. Ja także dodałam zupę barszcz czerwony firmy Sys Dania Babci Zosi, jest rewelacyjna nie tylko jako samodzielne danie, same naturalne składniki. Szczerze wam polecam. To ja zostawiam wam przepis na zupkę a sama biegnę dalej. Miłego dnia słoneczka. 




Składniki:

- 1 pęczek botwinki
- zupa barszcz czerwony SYS
- 2 buraki 
- 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- kilka ziemniaków
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- łyżka masła
- koperek i natka pietruszki


Buraki i cebulę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy masło i podsmażamy chwilkę. Wlewamy wywar mięsny lub warzywny i gotujemy 15 minut. 

Botwinkę kroimy. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Wrzucamy także zupę barszcz czerwony, są tam dwa opakowania w środku - jedno z suszonymi warzywami dodajemy od razu do garnka, drugie rozrabiamy z wodą i dodajemy pod koniec gotowania - na opakowaniu jest wszystko dokładnie opisane. Zawartość opakowania to same naturalne składniki - warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Do kubka wlewamy śmietanę i dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i przelewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. 

Botwinkę możemy podać także z ugotowanymi jajkami. Super smakuje także jako chłodnik, można wówczas dodać do niej większą ilość jogurtu naturalnego. 
Smacznego. 




Komentarze

  1. Też pamiętam z dzieciństwa, chociaż wtedy nie była to moja ulubiona zupa, teraz zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki oddałbym partnerowi za to wodę bym wypił :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie 😊 Zjadłabym z przyjemnością 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinka czy barszcz uwielbiamy całym sercem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna :) Moja rodzinka taką uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś nie lubiłam, teraz chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona zupa. Narobiłaś mi smaka na taką zupę. Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.