Curry z kalafiorem i cukinią
Zapraszam was dzisiaj na mega pyszny obiad. Normalnie aż się zakochałam w tym smaku i jadłabym teraz takie pyszności niemal codziennie. Uwielbiam curry - to dla mnie przyprawa, która po prostu musi być w mojej kuchni, tak samo jak cynamon i kurkuma. I warzywa i ryż, a to wszystko razem połączone w jednym daniu. Tak, tak kochani, curry z kalafiorem i cukinią po prostu wymiata. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a jak smakuje. Mniam, po prostu mniam. Zresztą musicie sami spróbować i też będziecie się tak zachwycać jak ja. Jestem tego pewna, że będzie wam smakowało.
Składniki:
- 1 kalafior
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- 150 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
- 100 ml napoju kokosowego (można zastąpić wodą lub bulionem)
- łyżka oleju kokosowego (Woj-Len)
- łyżka mąki orkiszowej 1850
- 2-4 łyżeczki koncentratu lub pasty curry
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- garść natki pietruszki
- ryż basmati lub jaśminowy
Pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, tak samo cebulę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i wrzucić cebulę i pieczarki, chwilkę przesmażyć. Dodać kalafior i cukinię i odrobinę wody (100 ml wystarczy). Warzywa dusić 10 minut, aż lekko zmiękną.
Do miski wlać mleczko kokosowe, bulion, napój kokosowy, koncentrat curry - ilość zależy od waszego smaku, sól, pieprz, słodką paprykę oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i wlać do warzyw. Dusić jeszcze chwilkę, na sam koniec dodać kolendrę - można także użyć świeżej. Curry ma być lekko ostre - doprawić jeszcze do smaku.
Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.
Musze kiedyś spóbować curry ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana :-)
Usuńbardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Smacznego :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńWygląda cudnie! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze u Ciebie pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńUwielbiam curry w kazdej postaci☺
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, zakochałam się w tym smaku :-)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietna kombinacja smakowa i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu :-)
UsuńTakie dania bardzo lubię :) Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaku! Pyszny pomysł na obiad :) Rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńAguś no to co, robisz takie curry na obiadek :-)
UsuńSmakowite danie :) Cukinii teraz pod dostatkiem, więc można kombinować z różnymi ciekawymi przepisami :D
OdpowiedzUsuńPewnie że tak, korzystajmy z sezonu ile się da :-)
UsuńBrzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) polecam :-)
UsuńUwielbiam kalafior, więc czuję, że i my się polubimy :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny obiad :) Chętnie byśmy się na niego wprosiły :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, curry to życie :D mogłabym jeść prawie codziennie
OdpowiedzUsuńPysznie, sezonowo, zdrowo. Takie danie spokojnie można przyrządzać nawet cały rok, ale najsmaczniejsze jest na przełomie lata i jesieni. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńMoje smaki :-)
OdpowiedzUsuńJaki mega przepis 😋🤤muszę wypróbować ! Dziś robię schabowe z kalafiora zobaczymy czy mąż sobie poje 😆😂
OdpowiedzUsuń