"Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym" recenzja książki
Przeczytałam tą książkę dwa razy, od a do z. I planuje przeczytać jeszcze z dwa. Dlaczego spytacie ? a dlatego, że na poważnie planuje całkowicie przejść na taką dietę, w zasadzie nie dietę a zdrowe odżywianie. Bo jedzenie produktów z niskim indeksem glikemicznym jest po prostu dobre dla naszego organizmu i dzięki takiemu odżywianiu możemy sobie pomóc. "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym" Magdaleny Markowskiej to coś to było bardzo mi potrzebne.
Spytacie dla kogo ta książka, w zasadzie dla każdego. A w szczególności powinny po nią sięgnąć osoby z nadwagą, z problemem cukrzycowym, z insulinoopornością a także jak się okazuje dla osób borykających się z problemem zespołu policystycznych jajników. Bardzo się cieszę, że trafiłam na tą książkę bo sama od lat walczę z tą chorobą. Chcesz powrócić do zdrowia, do szczupłej sylwetki, czuć się dobrze i pokonać różne dolegliwości - sięgnij po tą książkę. Polecam ją wam z całego serca.
To taki poradnik jak żyć zdrowo i cieszyć się życiem, bo jak pewnie wiecie osoby z problemami zdrowotnymi czasami mają pod górkę, no dobra może nie czasami a często. Wprowadzając taki sposób odżywiania możemy naprawdę osiągnąć sukces. Tak gotować możecie dla całej rodziny, nie musicie stać w kuchni i gotować osobno obiadów dla was i dla reszt rodziny. Bo jedzenie z niskim indeksem glikemicznym jest pyszne. Trzeba tylko się nauczyć co można jeść a co należy wyeliminować z naszej diety lub jeść bardzo rzadko. Jeżeli w porę wprowadzisz zmiany w swoim odżywianiu stany chorobowe mogą się wyciszyć a np cukrzyca wcale nie rozwinąć, to wszystko zależy tylko od ciebie.
Na niektóre choroby czy schorzenia pracujemy sami i to latami. Niestety nasze odżywianie się do tego przyczynia. Więc lepiej jest zapobiegać niż leczyć, prawda.
Książka składa się z tak jakby z dwóch części, w pierwszej znajdziemy troszku teorii. Dowiemy się co to jest ten indeks glikemiczny i jak można go obniżać, jak gotować według zasad niskiego IG. Na czym mamy oprzeć naszą dietę, co jeść a czego unikać. Jest także kilka słów na temat nabiału i glutenu a także cukru i dobroczynnych kiszonek. Dowiecie się jakie zioła pomagają ustabilizować glikemię, jakie zdrowe tłuszcze wprowadzić do jadłospisu, jak jeść sezonowo i lokalnie, zasady diety normalizujące poziom glukozy i insuliny. Przeczytacie jak komponować posiłki w celu stabilizacji i redukcji wagi.
Druga część książki to już same przepisy. Są tam pyszne chleby, pasty, domowe wędliny, omlety, sałatki, obiady i kolację. Są zupy, potrawy z ryb, mięs a także dania bezmięsne, podwieczorki oraz desery. Czyli jest wszystko co nam do szczęścia potrzeba.
Jeżeli macie ochotę lub potrzebę zmian, chcecie poprawić swoje samopoczucie i wygrać z chorobą to sięgnijcie po "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym".
Tytuł - "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym"
Autor Magdalena Markowska
Miękka oprawa, stron 304
Cena - 39,90 zł
Wydawnictwo Feeria
Dla niektórych może być to zbór najlepszej wiedzy na ten temat :)
OdpowiedzUsuńWarto zacząć jeść zdrowo wcześniej, a nie gdy już jest mus. Takie książki to skarbnica wiedzy :)
OdpowiedzUsuńChętnie poczytam, lubie książki o takiej tematyce :}
OdpowiedzUsuńDla wielu osób ta książka będzie niezwykle pomocna w powrocie do zdrowia.
OdpowiedzUsuńKsiążka wydaje się być ciekawa - muszę po nią sięgnąć, bo mam genetyczne predyspozycje w kierunku cukrzycy. Niemniej jednak nie rezygnowałabym z produktów, które mają wysoki indeks, gdyż nie jestem zwolenniczką popadania w skrajności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo chętnie dowiem się coś więcej, na temat zdrowego odżywiania 😊
OdpowiedzUsuńŚwietna książka. Wiele cennych porad w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie przeczytam :)
OdpowiedzUsuń