Ogórki z kurkumą
Ostatnio jak byłam u rodziców to znajoma przyniosła na spróbowanie ogórki z kurkumą. Jejku jakie one były pyszne, po prostu rewelacyjne w smaku. No oczywiście zabrałam ze sobą przepis i zrobiłam. Od razu uprzedzając wasze pytania - czy tyle cukru jest potrzebne - nie wiem, taki przepis dostałam i takim przepisem się z wami dzielę. Ogórki są naprawdę warte uwagi, jako dodatek do obiadu, do sałatek i na kanapki. Rewelacja i już. Także róbcie kochane takie ogóreczki, róbcie. Na zimę będą w sam raz. Z podanej porcji składników wyszło mi 9 słoików (takich większych niż dżemowe).
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżeczki soli
- 1 czerwona cebula
- 2 szklanki octu
- 1,5 szklanki wody
- 800 g cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- pęczek koperku
Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy ogórki na dwie godziny.
Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy pieprz, ostrą paprykę, gorczycę i kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy.
Słoiki wyparzamy. Na dnie układamy gałązki kopru i przekładamy ogórki. Zalewamy zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut.
Jadłam tylko sklepowe w takim smaku i były bardzo w moim guście smakowym :)
OdpowiedzUsuńDużo dobrego o nich słyszałam :)
OdpowiedzUsuńTakie ogórki nie mogą nie smakować rewelacyjnie :) Pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTeż musze spróbować, przepis brzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ogóreczki <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno pyszne takie ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńKocham takie domowe ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńZimą będą smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ogóreczki Marzenko
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować te z kurkumą, ale to w tym roku już nie ma szans, bo mąż po przerobieniu 20 kg, powiedział dość, a ja chcę jeszcze marchewkę i kalafiora zrobić :-)
OdpowiedzUsuńZ kurkumą jeszcze nie jadłam ogórków,ale z curry owszem.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie widziałem! Ciekawe, jak smakują takie ogóreczki, trzeba byłoby spróbować w końcu zrobić coś innego, nić tradycyjne kiszone :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię ☺
OdpowiedzUsuńRobi je moja mama. Polecam. Mają ciekawy smak
OdpowiedzUsuńPyszne :) Kojarzą mi się z jesiennymi i zimowymi obiadkami :D
OdpowiedzUsuń