Quacamole
Uwielbiam awokado. Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu szczerze go nie lubiłam, wręcz nienawidziłam. Ale z wiekiem smaki się zmieniają i teraz je kocham i jem dość często. Dodaje do sałatek, na kanapki, robię pasty czy moje ukochane guacamole. Robi się go dosłownie w kilka chwil a jest takie pyszne. Przygotowuje się go na różne sposoby, można dodać pomidora, paprykę, cebulę czerwoną, czosnek, kolendrę, olej, papryczkę chilli, kukurydzę - jest naprawdę wiele sposobów na guacamole. Ja dodaje to co mam akurat pod ręką. A wy wybierzcie własne smaki i stwórzcie guacamole, które pokochacie. Ja życzę wam smacznego i cudownego dnia.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- kawałek czerwonej cebuli
- łyżka soku z cytryny
- mały pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- łyżka suszonej cebuli
- szczypta chilli
- sól, pieprz
Awokado przekładamy do miski - kroimy je na pół i po prostu wyciskamy ze skórki lub wydrążamy łyżką. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę pomidor - ja usuwam gniazda nasienne, drobno pokrojoną paprykę, przyprawy oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy.
Guacamole podajemy z nachosami (tortillą) lub z warzywami, jest to pyszny dodatek na kanapki lub do naleśników w wersji wytrawnej, do omletów czy do grilla.
Pysznie wygląda. Ja awokado lubię, ale mój Mężuś nie bardzo, więc muszę je używać oszczędnie i przemycać w potrawach, bo to głównie Mężuś zjada to co gotuję 😉😁
OdpowiedzUsuńKochana mój też kręci nosem ale ta pasta bardzo mu smakuje :-)
UsuńNigdy nie jadłam ale mogłabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńczęsto robię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńUwielbiam <3 Awokado jem prawie codziennie, smakuje mi i na samo i w formie wszystkich past czy słodkich kremów :D
OdpowiedzUsuńQuacamole! Uwielbiam! Mogę jeść i jeść bez przerwy :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńWygląda smakowicie. Ostatnio robiłam masło z awokado i szczerze przekonałam się do tego owocu, chociaż podobnie jak Ty przed laty uważałam go za ohydztwo.
OdpowiedzUsuń