Sałatka z komosą ryżową i kaszą jęczmienną
Dzień dobry kochani. Zapraszam was dzisiaj na mega pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Ja zrobiłam ją na obiad w dużej ilości i miałam jeszcze na drugi dzień do pracy. Bardzo lubię sałatki z dodatkiem kasz, kasze są bardzo zdrowe i powinniśmy je włączać do naszej codziennej diety. A komosa ryżowa czyli quinoa to prawdziwe bogactwo - jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne, przciwalergiczne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Naprawdę warto ją jeść no i jest pyszna. Do tego u mnie warzywa, które kocham, ale możecie również dodać do takiej sałatki mięso. Dla każdego coś dobrego. Takie sałatki są super pomysłem na lekkie letnie dania, korzystajmy z bogactwa lata i pilnujmy, aby na talerzu było dużo warzyw w każdym posiłku. Życzę wam wspaniałego dnia i smacznego.
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej z quinoa (Risana)
- kilka pomidorków koktajlowych
- połowa brokuła
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- kilka pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Chwilkę przesmażamy. Dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną paprykę. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wszystko razem dusimy, podlewamy odrobiną wody.
Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Jeszcze chwilkę dusimy.
Kaszę jęczmienną z quinoa czyli komosą ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jest to taka mieszanka kasz, bardzo pyszna i bardzo ją wam polecam.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Dodajemy kaszę i pokrojone pomidorki, mieszamy. Podajemy na obiad, śniadanie, imprezę lub jako posiłek do pracy.
Smacznego.
Sałatka wygląda mega smacznie i bardzo chętnie zjadłabym porcyjkę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Aniu :-)
Usuńfaktycznie, bardzo zdrowa i apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, sałatka wygląda smakowicie. Będę musiała zrobić, także jestem fanką takich sałatek. O kosmosie ryżowej słyszałam dużo, jednak nigdy nie użyłam jej do żadnego dania. Skorzystam z przepisu i pewnego razu zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Bardzo się cieszę :-) komosa jest pyszna i bardzo zdrowa. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSuper sałatka :) Szczególnie mamy ochotę na taki miks z fasolką szparagową :)
OdpowiedzUsuńoo jak kolorowo i pysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńNa pewno bardzo smaczna☺
OdpowiedzUsuńZdrowo,kolorowo i do syta,oto propozycja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) buziolki :-)
UsuńBardzo apetycznie, lubię takie sałatki na kolację lub lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńChętnie wprowadze takę sałatkę do mojego menu. Wygląda przecudownie :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo :-)
UsuńPyszna sałatką, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie!
OdpowiedzUsuńTyle zdrowia w jednej misce.
Zapraszam Aniu :-)
UsuńCóż za kolorowe danie.
OdpowiedzUsuńPewnie i smakuje wyśmienicie.
Maruda
Nigdy nie jadłam komsy, ale może bym i skosztowała ociupinkę :)
OdpowiedzUsuńIwonko spróbuj koniecznie, jest naprawdę pyszna :-)
UsuńTo wyszło takie misz, masz zdrowego jedzenia. Lubię takie potrawy, które nie tylko smakują ale są zdrowe, pełne dobrych składników. Serdecznie Cię Marzenko pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękna i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń