Sos czosnkowy z ogórkiem


Bardzo lubię w sezonie letnim przygotowywać grilla, i nie koniecznie muszą to być kiełbasy czy mięso. Uwielbiam grillowane ziemniaki, paprykę, cukinie, szaszłyki z różnymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele, można grillować małe pomidorki, bagietki czy kromki chleba, marchewkę czy pietruszkę. Przygotowane na grillu warzywa smakują wyjątkowo. A do takich warzyw idealnie pasuje sos czosnkowy. Ja najczęściej przygotowuje go z dodatkiem zielonego ogórka i koperku. 

Składniki:

- 500 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 ogórek zielony długi
- garść świeżego koperku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy

Do miski przekładamy jogurt i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, chwilkę go zostawiamy i odciskamy nadmiar wody. Ogórka dodajemy do jogurtu razem z posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzchu polewamy oliwą.




Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.