Sos czosnkowy z ogórkiem
Bardzo lubię w sezonie letnim przygotowywać grilla, i nie koniecznie muszą to być kiełbasy czy mięso. Uwielbiam grillowane ziemniaki, paprykę, cukinie, szaszłyki z różnymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele, można grillować małe pomidorki, bagietki czy kromki chleba, marchewkę czy pietruszkę. Przygotowane na grillu warzywa smakują wyjątkowo. A do takich warzyw idealnie pasuje sos czosnkowy. Ja najczęściej przygotowuje go z dodatkiem zielonego ogórka i koperku.
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 ogórek zielony długi
- garść świeżego koperku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Do miski przekładamy jogurt i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, chwilkę go zostawiamy i odciskamy nadmiar wody. Ogórka dodajemy do jogurtu razem z posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzchu polewamy oliwą.
Pyszny sosik Marzenko.
OdpowiedzUsuńCiekawa nieco "inna" wersja tradycyjnego sosu czosnkowego :)
OdpowiedzUsuńTaki tzatziki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosiki :)
OdpowiedzUsuńdo mięsa sos idealny:)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię sos czosnkowy z dodatkiem sporej ilości przypraw. Ale na dodanie ogórka jeszcze nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńTez Lubie kombinować z sosem czosnkowym:-) uwielbiam tez z papryką :-)
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy uwielbiam :) Mega pyszność :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie sosy zawsze są rozchwytywane na grillu :D
OdpowiedzUsuńrobię podobny,jest super :)
OdpowiedzUsuń