Bigos z suszonymi pomidorami, kurczakiem i kabanosami
Ostatnio pobiegłam na rynek i ledwo z niego wróciłam. Przytachałam mnóstwo warzyw i owoców. Kupiłam jeszcze śliweczki i zrobiłam już ostatnie powidła, kupiłam jeszcze jabłka i zrobiłam kilka dżemów no i górę warzyw. Cukinię, dynię, kapustę, ziemniaki, ogórki, pomidory. Zapas na cały tydzień. Trzeba jeszcze korzystać póki jest duża dostępność. No i szaleć z cukinią i dynią bo ta pomarańczowa królowa już jest. Powstał więc sos pomidorowy, no i ugotowałam wielki gar bigosu. Dodałam do niego suszonych pomidorów, kurczaka i kabanosy - wyszedł mega pyszny. Dodatek suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę, naprawdę. Teraz mam w zasadzie obiady na cały tydzień. Spróbujcie takiej wersji bigosu.
Życzę smacznego i cudownego dnia.
Składniki:
- 1 duża kapusta
- filet z kurczaka
- 100 g kabanosów (Henryk Kania)
- 400 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- pęczek koperku
- łyżka oleju
Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Na sam koniec dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Pieczarki i suszone pomidory kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy.
Do dużego garnka wkładamy kapustę, pieczarki i suszone pomidory. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, suszoną cebulę oraz wlewamy wodę - 2 szklanki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy podsmażone mięso z kabanosami oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody. Jeszcze chwilkę wszystko razem gotujemy.
Podajemy z chlebem, ziemniakami lub makaronem.
Dawno nie jadłam bugosu..... aż mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuńfajny,szybki bigosik:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie bigos
OdpowiedzUsuńZ kabanosami jeszcze nie robiłam. Lubię same je pałaszować.
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się pomysł na Twój bigos Marzenko :)
Super, z chęcią zjadłabym tak bigos :)
OdpowiedzUsuńNa taki bigos to długo namawiać mnie nie trzeba :) Prezentuje się genialnie i mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż pomysłowy bigos! Naprawdę rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna wersja bigosu, ale chyba nawet lepsza!
OdpowiedzUsuńA bigos im dłużej stoi tym jest lepszy :D
OdpowiedzUsuńWspaniały smak! Polecam
OdpowiedzUsuńna bogato! pyszny bigos wyszedł
OdpowiedzUsuńOj tez lubię się zatracić na rynku :) Mimo, że mam własny ogród i w nim pełno dobroci :) Bigosik wyglada pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :) Oj Marzenko u Ciebie zawsze takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńTaki bigos z chęcią zjem :-) Pysznie to połączyłaś :-)
OdpowiedzUsuńPyszny bigosik, zjadła bym taki :D
OdpowiedzUsuń