Bigos z suszonymi pomidorami, kurczakiem i kabanosami


Ostatnio pobiegłam na rynek i ledwo z niego wróciłam. Przytachałam mnóstwo warzyw i owoców. Kupiłam jeszcze śliweczki i zrobiłam już ostatnie powidła, kupiłam jeszcze jabłka i zrobiłam kilka dżemów no i górę warzyw. Cukinię, dynię, kapustę, ziemniaki, ogórki, pomidory. Zapas na cały tydzień. Trzeba jeszcze korzystać póki jest duża dostępność. No i szaleć z cukinią i dynią bo ta pomarańczowa królowa już jest. Powstał więc sos pomidorowy, no i ugotowałam wielki gar bigosu. Dodałam do niego suszonych pomidorów, kurczaka i kabanosy - wyszedł mega pyszny. Dodatek suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę, naprawdę. Teraz mam w zasadzie obiady na cały tydzień. Spróbujcie takiej wersji bigosu. 
Życzę smacznego i cudownego dnia.



Składniki:

- 1 duża kapusta
- filet z kurczaka
- 100 g kabanosów (Henryk Kania)
- 400 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- pęczek koperku
- łyżka oleju

Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Na sam koniec dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Pieczarki i suszone pomidory kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy.

Do dużego garnka wkładamy kapustę, pieczarki i suszone pomidory. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, suszoną cebulę oraz wlewamy wodę - 2 szklanki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Następnie dodajemy podsmażone mięso z kabanosami oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody. Jeszcze chwilkę wszystko razem gotujemy.

Podajemy z chlebem, ziemniakami lub makaronem.




Komentarze

  1. Dawno nie jadłam bugosu..... aż mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kabanosami jeszcze nie robiłam. Lubię same je pałaszować.
    Spodobał mi się pomysł na Twój bigos Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, z chęcią zjadłabym tak bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki bigos to długo namawiać mnie nie trzeba :) Prezentuje się genialnie i mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pomysłowy bigos! Naprawdę rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalna wersja bigosu, ale chyba nawet lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. A bigos im dłużej stoi tym jest lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. na bogato! pyszny bigos wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tez lubię się zatracić na rynku :) Mimo, że mam własny ogród i w nim pełno dobroci :) Bigosik wyglada pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym zjadła :) Oj Marzenko u Ciebie zawsze takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki bigos z chęcią zjem :-) Pysznie to połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny bigosik, zjadła bym taki :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.