Chałka z makiem



Dzień dobry słoneczka. Witam się dzisiaj z wami od rana pyszną, pachnącą chałką. Uwielbiam piec takie chałki i potem ze smakiem, niespiesznie je jeść z masłem i domowym dżemem w towarzystwie kawy lub dobrej herbaty. Lubię w tym czasie o niczym nie myśleć i delektować się jej wspaniałym smakiem. Od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa, nasza mama często nam piekła takie chałki i podawała na śniadanie lub kolację albo na deser. A my umorusane i uśmiechnięte po całym dniu biegania po dworze jadłyśmy je z wielkim apetytem.  
Dzisiaj to ja je podaje i z uśmiechem jemy je wszyscy razem, razem przy wspólnym stole, w ciszy lub przy rozmowie, ale zawsze z uśmiechem i wielkim apetytem. Bo któż nie lubi takich pyszności. Zapraszam was na kromeczkę i życzę cudownego dnia, pełnego radości i magii. 


Składniki:

- 520 g mąki pszennej 
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli

- mak do posypania
- jajko do posmarowania

W ciepłym mleku (max 37 stopni) rozpuszczamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy, aby drożdże ruszyły.

Masło rozpuszczamy, do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól, rozbełtane widelcem jajka i żółtka, cukier waniliowy i masło. Na koniec dodajemy drożdże i wszystko razem wyrabiamy rękami albo mikserem z hakiem.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia 1,5 - 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i zaplatamy dwie chałki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chałki posmarować pozostałym białkiem i posypać makiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.





Komentarze

  1. dawno już chałki nie jadłam, za dawno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko Dzień Dobry:) To ja się wpraszam na taką chałkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna chałeczka,aż się do mnie uśmiecha. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć drożdży suchych? Jak tak to ile? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy można użyć drożdży suchych ? jak tak to ile? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. 25g świeżych drożdży = 7 g suchych. Tak więc daj 11 g suchych 😃

      Usuń
  6. Właśnie rozpoczynam sezon chałkowo - bułeczkowy i na niedzielne śniadanka będę piekła takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj ja też dawno nie jadłam ani nie pieklam chałki. A Twoja jest pyszna Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki już nie jadłam chałki. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ma piękny żółciutki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale żółciutka, pychotka <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.