Porozmawiajmy - zespół policystycznych jajników część piąta - witaminy i składniki mineralne
Kochani jestem tak jak co tydzień z naszym cyklem postów dotyczących policystycznych jajników. Tydzień był bardzo intensywny i zwariowany, już myślałam, że nie zdążę, ale się udało. Dzisiaj porozmawiamy o diecie i przyjrzymy się bliżej witaminom i składnikom mineralnym. Jakie są nam potrzebne i gdzie ich szukać. I tutaj oddaje głos Ewelince, która po raz kolejny przygotowała dla was materiał. Ewelina Tabaczar tak jak już pisałam wcześniej jest dietetykiem i serdecznie was zapraszam na jej stronę Dietifit.
Miłej lektury.
Opracowanie Ewelina Tabaczar, dietetyk.
Zespół policystycznych jajników – dieta, cz. 3
W
zespole policystycznych jajników odpowiednia ilość witamin i składników
mineralnych spożywanych wraz z posiłkami jest bardzo ważna. Pozytywną rolę
odgrywają tutaj antyoksydanty, które eliminują wolne rodniki.
Niektóre witaminy i składniki mineralne będą wpływały na płodność, na prawidłowy przebieg
owulacji oraz zachowanie prawidłowości cyklu menstruacyjnego u kobiet czy też odpowiednie
utrzymanie progesteronu we krwi.
Cenne
witaminy w PCOS.
Należy tu zwrócić
szczególną uwagę na antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C, witamina
E oraz cynk i selen. Najcenniejszym źródłem witaminy C są surowe warzywa i owoce.
Te drugie powinny jednak być wybierane z niskim indeksem glikemicznym.
W diecie powinny znaleźć się więc owoce jagodowe, cytrusy, natka pietruszki czy papryka. Kolejnym ważnym antyoksydantem jest witamina E którą znajdziemy w olejach, oliwie
z oliwek, pistacjach, migdałach, nasionach słonecznika i sezamu, a także w pestkach dyni. Sięgając po czerwone, pomarańczowe, żółte i ciemnozielone warzywa i owoce dostarczymy β-karotenu. Pamiętajmy także o witaminie B₆ która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego stężenia progesteronu a znajdziemy ją w pełnoziarnistych produktach zbożowych, jajach, rybach, awokado i warzywach liściastych.
W diecie powinny znaleźć się więc owoce jagodowe, cytrusy, natka pietruszki czy papryka. Kolejnym ważnym antyoksydantem jest witamina E którą znajdziemy w olejach, oliwie
z oliwek, pistacjach, migdałach, nasionach słonecznika i sezamu, a także w pestkach dyni. Sięgając po czerwone, pomarańczowe, żółte i ciemnozielone warzywa i owoce dostarczymy β-karotenu. Pamiętajmy także o witaminie B₆ która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego stężenia progesteronu a znajdziemy ją w pełnoziarnistych produktach zbożowych, jajach, rybach, awokado i warzywach liściastych.
Czy
należy suplementować witaminę D?
Witamina D wytwarzana
jest w skórze i zależy od wielu czynników takich jak: szerokość geograficzna,
warunki atmosferyczne, pora roku, sposób ubierania się czy stosowanie kremów z
filtrem UV, które to mogą zmniejszać wytwarzanie witaminy D₃. Ponadto witaminę D
znajdziemy w takich produktach jak: mleko, masło czy tłuste ryby wśród których
najcenniejsze będą: makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki. Wykazano, że połączenie
niedoboru witaminy D i niedoboru wapnia może odpowiadać w znaczący sposób na
zaburzenia miesiączkowania w PCOS. Aby zapobiegać niedoborom zaleca się
suplementację witaminy D dla dorosłych od 1500-2000 IU, jednak najpierw warto
wykonać badania w tym kierunku.
Ważne
składniki mineralne w diecie.
Podczas komponowania
diety należy wziąć pod uwagę produkty bogate w selen, miedź
i cynk. Wykazano bowiem że selen pomaga w eliminowaniu wolnych rodnikach a źródłem tego pierwiastka są produkty zbożowe, owoce morza, jaja, drożdże, pomidory, szparagi, brokuły i orzechy, przede wszystkim orzechy brazylijskie (należy zwrócić tu uwagę na źródło pochodzenia). Jeśli w diecie znajdzie się odpowiednia ilość wyżej wymienionych witamin, czyli witaminy A, C i E wówczas biodostępność selenu wzrasta. Z kolei cynk uważany jest za silny przeciwutleniacz, który może zapobiegać hiperglikemii wywołanej nadprodukcją wolnych rodników. Obecność cynku zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, reguluje glikemię. Pierwiastek ten znajdziemy w pieczywie ciemnym, kaszy gryczanej, suchych nasionach roślin strączkowych, owocach morza, mięsie i podrobach. W wielu przypadkach suplementacja cynkiem jest niezbędna, jednak musi być poprzedzona konsultacją z lekarzem i musi zostać stwierdzony niedobór.
i cynk. Wykazano bowiem że selen pomaga w eliminowaniu wolnych rodnikach a źródłem tego pierwiastka są produkty zbożowe, owoce morza, jaja, drożdże, pomidory, szparagi, brokuły i orzechy, przede wszystkim orzechy brazylijskie (należy zwrócić tu uwagę na źródło pochodzenia). Jeśli w diecie znajdzie się odpowiednia ilość wyżej wymienionych witamin, czyli witaminy A, C i E wówczas biodostępność selenu wzrasta. Z kolei cynk uważany jest za silny przeciwutleniacz, który może zapobiegać hiperglikemii wywołanej nadprodukcją wolnych rodników. Obecność cynku zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, reguluje glikemię. Pierwiastek ten znajdziemy w pieczywie ciemnym, kaszy gryczanej, suchych nasionach roślin strączkowych, owocach morza, mięsie i podrobach. W wielu przypadkach suplementacja cynkiem jest niezbędna, jednak musi być poprzedzona konsultacją z lekarzem i musi zostać stwierdzony niedobór.
Odpowiednio
skomponowana dieta pod względem zawartości składników odżywczych, mineralnych
oraz odpowiednia podaż witamin może korzystnie wpływać na płodność kobiet.
Literatura:
Brzozowska M., Karowicz-Bilińska A., Rola
niedoboru witaminy D w patofizjologii zaburzeń występujących w zespole
policystycznych jajników, Ginekol Pol. 2013, 84 456-460.
Hajduk M., Wpływ wybranych składników
pokarmowych na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet, Endokrynologia,
Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2013, tom 9, nr 1
Mońka I., Wiechuła D., Znaczenie cynku dla
organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka, Ann. Acad. Med.
Siles. (online) 2017; 71: 314–325
Ostrowska L., Karecka U., Wpływ diety i
aktywności fizycznej na płodność kobiet, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu,
2017, Tom 23, Nr 1, 51–56
Szostak-Węgierek D., Sposób żywienia a
płodność, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, XV, 4
www.mp.pl
Ja na co dzień łykam magnez, robię sobie także kurację witaminą B12 oraz witaminą D3. Mam taką w kropelkach i jest ona na receptę tak samo jak witamina B12. Nie wierzę w te wszystkie suplementy diety, które możemy kupić w aptece, jest tego naprawdę mnóstwo i ja uważam, że w wielu przypadkach nic nam to nie pomaga, bo suplement diety to nie lek. i tak naprawdę, aby stworzyć suplement i puścić go w obrót nie trzeba wykonywać jakiś badań i to jest najgorsze. Nasz rynek zalała fala cudownych suplementów na wszystko i my bardzo często kupujemy i łykamy tony takich specyfików. To straszne. Ja wierzę tylko w sprawdzone leki i to też staram się ich unikać i ograniczać do minimum. Wszystko warto robić z głową i zdrowym rozsądkiem, bo lekarze teraz przepisują tabletki na wszystko dosłownie, nawet nie zlecą badań a leki jak najbardziej.
A wiele witamin i składników mineralnych znajdziemy po prostu w pożywieniu, trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać.
Chciałabym także bardzo, ale to bardzo podziękować za pomoc w tworzeniu tych postów, Ewelina zgodziła się na taką pomoc całkowicie bezinteresownie. I ja takich ludzi bardzo cenię i doceniam to, że chcą poświęcić swój czas dla innych. Ewelinko jesteś wspaniałą osobą i bardzo się cieszę, że ze mną jesteś.
CZĘŚĆ PIERWSZA
CZĘŚĆ DRUGA
CZĘŚĆ TRZECIA
CZĘŚĆ CZWARTA
Bardzo fajny cykl Marzenko i wielu rzeczy można się dowiedzieć, o których nawet nie miałam pojęcia :)
OdpowiedzUsuńChoroba o której słyszałam, ale nie miałam pojęcia na czym polega. Pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuń